به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر رضا مصطفوی سبزواری روز یکشنبه در دوازدهمین همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی افزود: از این روی بیهقی به حق پدر نثر فارسی است و برای زبانی که هم اکنون پویاست و کشورهای مختلف به آن سخن میگویند، باید سپاسگزار این مرد بزرگ باشیم.
وی بیان کرد: تاریخ بیهقی به لحاظ نثر فارسی، یک شاهکار و در میان آثار باقیمانده از ادب فارسی سرآمد است، چراکه کمتر اثر ادبی در آن دوران و حتی دوران بعد از وی مشاهده میشود که از واژهها و اصطلاحات فارسی استفاده کرده باشد.
استاد دانشگاه علامه خاطر نشان کرد: کمتر متنی هست که خود دارای ارزشی باشد که به عنوان واحد درسی در دانشگاهها ارائه و مطالعه شود، اما کتاب تاریخ بیهقی از این ویژگی برخوردار است و اکنون دانشجویان ادبیات آن را مطالعه میکنند.
نثر تاریخ بیهقی جایگاه بیبدیل دارد
مصحح کتاب تاریخ بیهقی نیز در این نشست گفت: تاریخ بیهقی یکی از قدیمیترین کتب است و تنها کتاب تاریخ بلعمی از آن قدیمی تر است، با این حال نثر تاریخ بیهقی به قدری فاخر است که جایگاهی بی بدیل دارد.
مهدی سیدی افزود: اگرچه کتاب بیهقی یک تاریخ است، اما در حوزه ادب جایگاهی رفیع دارد و دارای نثری با شکوه است و از این رو بیهقی هم مورخی برجسته و هم ادیبی یگانه است.
وی ادامه داد: در بیان تاریخ حقیقت مطلقی وجود ندارد و هیچ نویسندهای نمیتواند به حقیقت دست یابد و آن را بازتاب دهد.
سیدی خاطر نشان کرد: با این حال، به طور نسبی در حوزه تاریخ که برخی حقیقت را ننوشتهاند، اثر بیهقی به حقیقت بسیار نزدیک است.
وی افزود: بیشتر مورخان به سفارش و برای حکمرانان مینوشتهاند، اما بیهقی به دستور سلاطین تاریخ ننوشته است، همین امر او را در روایت تاریخ آزاد گذاشته است.
مصحح کتاب تاریخ بیهقی ادامه داد: از سوی دیگر بیهقی مخاطب خود را خردمند در نظر گرفته و از این روی بسیار منصفانه و خرد پسند سخن گفته است.
به گزارش ایرنا، دوازدهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی امروز افتتاح شد و تا سه روز ادامه خواهد داشت.
روز اوّل آبان، از سال ۱۴۰۱ به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ملّی کشور ثبت شده است.
ابوالفضل بیهقی، تاریخنگار قرن پنجم هجری قمری و نگارنده کتاب تاریخ بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که سال ۳۸۵ قمری در قریه حارث آباد بیهق (سبزوار) متولد شد.
وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت خواجه بونصر مشکان به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد.
بسیاری از مورخان بر این عقیده اند که تاریخ بیهقی، دورهٔ حکومت غزنویان را دربر میگیرد اما از متن کتاب مشخص میشود که بیهقی بازگویی وقایع را از سال ۴۰۹ آغاز کرده و تا کمی پیش از مرگش، حدود سال ۴۷۰، ادامه داده است.