دکتر مهیار علوی مقدم روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تمام مقالات رسیده که توسط محققان و استادانی از دانشگاه های ایران، افغانستان، پاکستان، اسکاتلند، هندوستان و بنگلادش ارسال شده است، دارای نمایه ISC و سیویلیکا هستند، افزود: مجموعه چکیده این مقالات نیز در کتابی با عنوان « نثر پرنیانی» منتشر شده که در آیین افتتاحیه همایش از آن رونمایی خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: دوازدهمین همایش بین المللی بزرگداشت این شخصیت بزرگ و بازشناخت نثر فارسی از روز یکشنبه اول آبانماه به مدت سه روز در دانشگاه حکیم سبزواری برگزار میشود.
دبیر همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی افزود: آیین افتتاحیه این همایش از ساعت ۹ تا ۱۱ روز یکشنبه، به مناسبت روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تالار استاد شریعتی دانشگاه برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: وحید حدادی اصل، قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بینالملل و رییس مرکز همکاریهای علمی بینالمللی، دکتر محمدجعفر یاحقی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، دکتر محمود جعفری دهقی، رییس انجمن ایران شناسی ایران، پروفسور سیدحسن امین، استاد دانشگاه گلاسکوی اسکاتلند مهمانان مراسم افتتاحیه این همایش هستند.
علوی مقدم تصریح کرد: در قالب این همایش سه روزه، هفت نشست علمی- تخصصی برای واکاوی جنبههای مختلف بیهقی و نثر وی از جمله جایگاه تاریخ بیهقی و نثر فارسی در ایران و جهان، پژوهشهای روایت شناسی و داستانپردازی در تاریخ بیهقی، پژوهشهای زیباشناسی و مطالعات نقد ادبی تاریخ بیهقی برگزار میشود و در این نشستها پژوهشگرانی از کشورهای ایران، افغانستان، پاکستان، اسکاتلند، هندوستان و بنگلادش سخنرانی خواهند کرد.
دبیر همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی ادامه داد: افتتاح نخستین نگارخانه روستایی در ایران و ارائه گزارش برپایی « موزه نثر فارسی» از دیگر برنامههای جنبی این همایش است.
وی خاطرنشان کرد: این همایش با هدف آگاه کردن دانشجویان و دانش پژوهان با فرهنگ، اندیشه و زبان غنی فارسی و آشنایی هرچه بیشتر آنان با تاریخ، تاریخ نگاری، تاریخ بیهقی و ابوالفضل بیهقی برگزار میشود.
دکتر علوی مقدم افزود: تاریخ و تاریخنگاری در تاریخ بیهقی، مطالعات حقوقی تاریخ بیهقی، اندیشههای سیاسی در تاریخ بیهقی، مطالعات میانرشتهای تاریخ بیهقی و نثر فارسی از دیگر محورهای نشستهای تخصصی این همایش است.
وی ادامه داد: بهرهمندی از پژوهشهای جدید و مطالعات میانرشتهای در عرصه متنپژوهی و نثرپژوهی و حوزههای نقد ادبی و زیباشناسی متن، مطالعات زبانی، داستان پردازی، تاریخ، علوم سیاسی، جامعه شناسی و جغرافیا از دیگر اهداف این همایش است.
علوی مقدم اظهار کرد: تعامل و گفتگوی استادان، پژوهشگران و فرهیختگان در عرصه زبان و ادب فارسی، نثر کهن گرانسنگ فارسی، مباحث بیهقیپژوهی و نثرپژوهی و پیوند زبان- تاریخ نیز از نتایج این همایش خواهد بود.
دبیر همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی گفت: بسط و گسترش پژوهش پیرامون پیوندهای نثر کلاسیک و نثر معاصر به ویژه در حوزه « خراسان بزرگ» و تاکید بر تاثیر متون منثور کلاسیک بر نثر معاصر و جایگاه نثر در روزگار ما از دیگر اهداف برگزاری همایش بزرگداشت بیهقی است.
روز اوّل آبان، از سال ۱۴۰۱ به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ملّی کشور ثبت شده است.
ابوالفضل بیهقی، تاریخنگار قرن پنجم هجری قمری و نگارنده کتاب تاریخ بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که سال ۳۸۵ قمری در قریه حارث آباد بیهق (سبزوار) متولد شد.
وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت خواجه بونصر مشکان به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد.
بسیاری از مورخان بر این عقیده اند که تاریخ بیهقی، دورهٔ حکومت غزنویان را دربر میگیرد اما از متن کتاب مشخص میشود که بیهقی بازگویی وقایع را از سال ۴۰۹ آغاز کرده و تا کمی پیش از مرگش، حدود سال ۴۷۰، ادامه داده است.
نظر شما