سنندج- ایرنا- معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه امسال ۲ هزار و ۶۴۶ بازرسی از داروخانه‌ها و شرکت های پخش دارو در استان انجام شد گفت: در این بازرسی ها هیچ داروی غیرمجاز و قاچاقی کشف نشد و عرضه داروی قاچاق صفر شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، هومن قصری روز چهارشنبه در دومین کارگروه پیشگیری و مبارزه با قاچاق محصولات سلامت محور در سنندج، اظهار داشت: دارو و محصولات سلامت محور خط قرمز معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی است و کوچکترین اغماضی در زمینه محموله‌های ضبطی آلوده، قاچاق و غیرقابل مصرف انجام نمی‌گیرد.

وی با اشاره به کمبود داروی آنتی‌بیوتیک کودکان در هفته‌های گذشته در کردستان و کشور افزود: با ورود محموله های جدید دارو مورد نیاز در داروخانه های استان توزیع شده و بیماران با نسخه تجویزی پزشک می توانند نسبت به تهیه آن اقدام کنند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه کمبود دارو در بخش آنتی بیوتیک کودکان از مسایلی بود که با تدبیر دولت و واردات دارو در حال برطرف شدن است، افزود: عرضه این دارو در هفته های آینده به ثبات می رسد تا از ورود داروی قاچاق و بی کیفیت جلوگیری شود.

قصری ادامه داد: در زمینه سرم هم کشور با کمبودهایی مواجه بود اما کمترین مشکل را در استان داشتیم به صورتی که روزانه ۶۰ فقره بازدید از بیمارستانها انجام می شد ولی حتی یک ساعت بدون سرم هم گزارش نشده است.

وی با اشاره به اینکه حوزه سلامت مانند دیگر حوزه های قاچاق نیست چرا که مستقیما با جان و سلامت مردم سر و کار دارد اضافه کرد: کوچکترین محصول می تواند سلامت کلی فرد را به مخاطره بیاندازد.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، یادآور شد: باشگاه های ورزشی نباید محل فروش مکمل های بدن سازی باشند چرا که بیشتر این فرآورده ها قاچاق و سرطان زا است.

وی بر لزوم فرهنگسازی درباره استفاده نکردن از داروی قاچاق تاکید کرد و افزود: بسیاری از داروها نیازمند رعایت زنجیره انتقال هستند که اگر این زنجیره نباشد (همانند زنجیره انتقال سرد برای آمپول نوروبیون) دارو تبدیل به محصولی سمی و مضر می شود.

قصری گفت: در زمینه محصولات آرایشی نیز بروز عوارض پوستی را شاهد هستیم که برخی صنوف آرایشی اقدام به انجام اقدامات زیبایی پزشکی می کنند که در بسیاری از موارد مشکلات جبران ناپذیری را برای فرد به وجود آورده است.

وی ادامه داد: درباره برخی محصولات وارداتی غذایی بحث پدافند زیستی مطرح است و ممکن است در زنجیره تولید و توزیع با مشکلات تهدید سلامت افراد همراه باشد.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: در حال حاضر قیمت دارو به دلیل وارادت با ارز متغیر است و برای همین نرخ ثابتی ندارد.

حمایت از تولید عامل کاهش قاچاق

دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز کردستان هم در این نشست اظهار داشت: قاچاق با دور زدن قانون اتفاق می افتد و برای مقابله با قاچاق دارو و واردات قاچاق دارو باید رصد بیشتری روی شرکت های پخش و توزیع و داروخانه‌ها اعمال شود.

علی خداویسی افزود: حمایت از تولید کننده برای تولید کیفی با قیمت پایین مهمترین راهکار برای کاهش قاچاق کالا است.

وی تدوین سامانه‌هایی برای اطلاع مصرف کنندگان از وضعیت و قیمت کالا و خدمات را عاملی برای جلوگیری از عرضه کالای قاچاق و تقلبی برشمرد و افزود: علاوه بر تحریم برخی عوامل دیگر مانند قاچاق نیز به مشکلات حوزه دارو دامن زده است.

دبیر مبارزه با قاچاق کالا و ارز کردستان ضعف در فرهنگسازی را موجب توسعه قاچاق دانست و افزود: به غیر از صدا و سیما و رسانه ها، آموزش و پرورش از بهترین بسترهایی است که می توان از آن برای فرهنگسازی استفاده کرد.

خداویسی خواستار تقویت گشتهای مشرک برای نظارت بیشتر و پایش داروخانه‌های استان شد و گفت: ضعف سرمایه های اجتماعی از عواملی است که موجب رشد ناآگاهی و روی آوردن افراد به مصرف مواد و کالای تقلبی و قاچاق می شود.

در حال حاضر ۴۳ شرکت دارویی در کردستان کار توزیع دارو در بین ۲۰۲ داروخانه را بر عهده دارند سهم استان از توزیع داروی کشور بنا بر تعداد جمعیت، ۲ درصد است.