قشم - ایرنا - نمایشگاه دستاوردهای مردمی جزیره جهانی قشم "شهریما" عصر یکشنبه (۲۹ آبان ۱۴۰۱) با حضور مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم، امام جمعه، فرماندار و سایر مسوولان شهری و محلی این جزیره در محل نمایشگاه های بین المللی سرزمین آب و آفتاب گشایش یافت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نمایشگاه دستاوردهای مردمی جزیره جهانی قشم رویدادی مردمی و ملی است که با حضور فعالان حوزه گردشگری، اقتصادی و کنشگران اجتماعی و جامعه محلی برای اهدافی چندگانه طراحی شده است.

نمایشگاه شهریما از ۲۹ آبان تا هشتم آذر ۱۴۰۱ همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی، جشنواره استانی تئاتر و فصل سفر و آغاز دوره گردشگری جنوب در جزیره قشم سرزمین عجایب هفتگانه گشایش یافته است.

افشار فتح الهی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم در حاشیه آیین افتتاح این نمایشگاه در جمع خبرنگاران از صنایع‌ دستی و محلی به‌ عنوان محصولی قابل افتخار یاد کرد و افزود: این تولیدات ریشه در فرهنگ و تاریخی دارد که از گذشتگان ما برجای‌ مانده است.

وی با اشاره به هم‌ زمانی این رویداد با مسابقات جام جهانی قطر گفت: این جشنواره فرصتی برای گردشگرانی است که ضمن حضور در مسابقات جام جهانی، تمایل به استفاده از ظرفیت‌ های جزیره قشم را دارند و می‌ توانند با بازدید از این نمایشگاه، با آداب‌ و رسوم جامعه محلی این منطقه آشنا شوند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم ظرفیت‌ ها و قابلیت‌ های این جزیره نگین خلیج فارس را مثال‌ زدنی خواند و اظهار داشت: درصدد طراحی نمایشگاهی دایمی برای عرضه محصولات و صنایع‌ دستی جامعه محلی هستیم تا ضمن پیوند تولید کننده به مصرف‌ کننده، ظرفیت های ارزشمند تولیدات با کیفیت روستاهای قشم را ابتدا به گردشگران داخلی و سپس به گردشگران خارجی معرفی کنیم.

به گفته فتح الهی، راه‌ اندازی یک مکان دایمی برای عرضه صنایع‌ دستی و محلی، امکان متوازنی برای معرفی تمامی روستاهای این جزیره فراهم کرده و به برندسازی و رونق اقتصادهای خُرد و خانگی کمک می‌ کند.

وی توضیح داد: در هر حوزه‌ ای که به ظرفیت‌ های مردمی اجازه بروز داده ایم، شاهد جهش‌ ها و پیشرفت‌ های بی‌ شماری بودیم و وظیفه ما به‌ عنوان یک مسوول در دولت مردمی، فراهم‌ سازی بستر ظهور و بروز توانمندی‌ های ریشه‌ دار بومی و محلی با مشارکت مردم است.

این نمایشگاه با ۵۰ غرفه عرضه محصولات روستایی جزیره (صنایع دستی و کسب و کارهای روستایی)، هشت غرفه تشکل های صنفی و مردمی، سه غرفه دانشگاه ها و مراکز علمی، ۲۰ غرفه استارتاپ ها و کسب و کارهای نوآور محلی، ۲۰ غرفه انتشارات و تولیدات فرهنگی، چهار غرفه فرصت های سرمایه گذاری، چهار غرفه گزارش پیشرفت به مردم و ۲۰ غرفه غذا و نوشیدنی محلی افتتاح شده است.

از اهداف کلان این نمایشگاه می توان به جذب سرمایه، شبکه سازی، گزارش به مردم، توانمندسازی، نوآوری اجتماعی و آمادگی برای پذیرایی از گردشگران نوروزی اشاره کرد.

قرار است در این نمایشگاه ۶۰ اجرای موسیقی محلی و آیینی، ۱۰ اجرا باز زنده سازی آیین های محلی، ۲۰ سخنرانی آنلاین، ۲۰ عنوان کارگاه های آموزش تجربی، ۱۰ اجرای نمایش خیابانی، ۹ پخش زنده مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، هشت روز ارایه فرصت های سرمایه گذاری و ارایه ۳۰ عنوان پروژه های مهم پیشرفت محلی انجام و ارایه شود.

مشارکت مردمی، رونق بخشی، جام جهانی، تولید محتوا، اعتماد سازی و ورود گردشگر به جزیره قشم سرزمین آب و آفتاب از اهداف کوتاه مدت این نمایشگاه مردمی است.

از اهداف راهبردی برگزاری این نمایشگاه طراحی راه حل های مشارکتی، خلق فرصت های نوین سرمایه گذاری جمعی، برندینگ جزیره جهانی قشم در سطح ملی عنوان شده است.

در این نمایشگاه دستاوردهای مردمی جزیره جهانی قشم مردمی از جامعه محلی جزایر هرمز، هنگام و لارک، شهرهای درگهان و طبل و روستاهای حمیری، سرریگ، عایشه آباد، چاهو شرقی، سلخ، گامبرون، مِسِن، کُنار سیاه، گورزین، دیرستان، دهخدا، زیرانگ، باغ بالا، دوستکو، ریگو، هفت رنگو، باسعیدو، برکه خلف، موزه مردم شناسی خال، تم ستنی، سهیلی، شیب دراز، گوران و لافت حضور دارند.

صنایع دستی و کسب کارهای محلی، تشکل‌ های صنفی و مردمی، دانشگاه ها و مراکز علمی، استارتاپ‌ ها، انتشارات و تولیدات فرهنگی، فرصت‌ های سرمایه گذاری، غذا و نوشیدنی از جمله مهمترین غرفه‌ های برپاشده در این نمایشگاه است.

گلیم بافی، گلابتون دوزی، سوزن دوزی، رو دوزی، خوس دوزی، مینیاتور و برقع دوزی بخشی از صنایع دستی جزیره قشم را تشکیل می دهد.

علاوه بر این صنایع، صنایع دستی دریایی و همچنین گل و گیاه مخصوص مناطق گرمسیری نیز در این نمایشگاه ارایه شده است.

سوزن دوزی و رو دوزی های سنتی زنان بومی جزیره قشم که از جمله صنایع دستی این منطقه بشمار می رود، از کیفیتی بسیار مطلوب برخوردار است و مهارت صنعتگران هنرمند، آن را بازگو می کند.

خوس دوزی با طرح های متنوع بر روی پارچه توری ریز بافت نیز که به عنوان روسری به کار می رود، از دستاوردهای بسیار زیبای این هنر در قشم محسوب می شود که از رونق خوبی برخوردار است.

زنان صنعتگر روستاهای «سهیلی» و «سلخ» از جمله صنعتگران قشمی هستند که در بخش قالی بافی، گلیم بافی، رو دوزی های های سنتی و حصیر بافی و معرق چوب در این نمایشگاه شرکت کرده اند.

جزیره زیبای قشم مشرف به تنگه هرمز و مجرای ورودی به خلیج فارس و دریای عمان است.

این جزیره که بزرگ‌ ترین جزیره خلیج فارس است، به دلیل مجاورت با اقیانوس هند، وجود منابع نفت و گاز و واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی و تجهیزات فرا ساحلی و برخورداری از تسهیلات بندری برای کشتی‌ های بزرگ (در رده پاناماکس) یکی از استراتژیک‌ ترین جزایر ایران و خلیج فارس است که به دلیل خدمات سوخت‌ رسانی به کشتی‌ های عبوری از آبراهه بین‌ المللی و پارک‌ های انرژی و زیست – فناوری آن شهرتی جهانی دارد.

از سوی دیگر، ویژگی‌ های طبیعی و تاریخی این جزیره، باعث شده قشم به یکی از مقاصد گردشگری اصلی در ایران تبدیل شود.

منطقه آزاد تجاری – صنعتی قشم، حدود ۳۰۰ کیلومتر مربع از این جزیره را شامل می‌ شود. این منطقه به دلیل قرارگیری در نقطه‌ ای کلیدی از کریدور ترانزیتی شمال – جنوب، دسترسی به کریدور پروازهای بین‌ المللی شرق – غرب و تسهیلات بندری آن، که به نوعی مکمل بندر شهید رجایی است، نقش پررنگی در تجارت و بازرگانی جهانی دارد.

اهداف و محورهای اصلی فعالیت‌ های این منطقه آزاد تجاری – صنعتی شامل توسعه و گسترش صنعت ترانزیت و حمل و نقل، گسترش تجارت و خدمات تجاری، صنایع انرژی‌ بر، صنایع بیوتکنولوژیک و منابع دریایی، صنایع گردشگری، شیلات و صید صنعتی، خدمات پشتیبان نفت و پارک‌ های انرژی است.