به گزارش خبرنگار ایرنا، وقتی با کمک یکی از مسافران از اتوبوس پیاده شد، متوجه می شود که چون در ۲ ایستگاه مسافری نبوده، راننده توقفی نداشته است و او حالا باید تا رسیدن به خانه مسیری را پیاده طی کند.
شاید در این لحظه تنها آرزویش این بود که رسیدن به ایستگاه ها با یک پیام صوتی در اتوبوس اعلام شود اما هیچ کدام از اتوبوس ها این قابلیت را ندارند و این گوشه ای از مشکلات تردد معلولان در جامعه است.
یک معلول جسمی و حرکتی در این باره با گلایه از بی توجهی به مناسب سازی های شهری می گوید: مناسب سازی معابر و اماکن عمومی موضوعی است که همواره در صحبت ها و سخنرانی ها مورد توجه بوده و بر آن تاکید شده است اما در عمل در این زمینه اقدام قابل توجه و مناسبی انجام نشده است.
محمد روحانی می افزاید: مناسب سازی معابر به این معنا است که شخص معلول بدون نیاز به کمک دیگران و بدون همراهی فرد دیگر بتواند در مکان های عمومی و ادارات حضور پیدا کند و در انجام کارهای روز مره خود در ترددها نیازمند یاری نباشد اما در عمل این اتفاق نیفتاده است.
وی می گوید: اکنون یک معلول از خانه که بیرون می آید با موانع و ناهمواری های زیادی رو به رو می شود، از پیادهروهای غیر هم سطح با خیابان تا میله هایی که برای جلوگیری از عبور موتور سیکلت سوران در پیاده روها گذاشته شده، همه و همه نمونه هایی از تضییع حقوق معلولان است.
این معلول جسمی و حرکتی می افزاید: معلولان همچون سایر شهروندان مالیات پرداخت می کنند و کمترین حق آنان، بهره مندی از رفاهی است که سایر مردم از آن برخوردار هستند اما وجود این موانع موجب می شود تا شخص معلول برای حضور در جامعه نیازمند کمک دیگران باشد و به ناچار یک نفر او را در انجام کارها همراهی کند.
یکی دیگر از معلولان ویلچر نشین در این باره می گوید: تردد در کوچه و خیابان به تنهایی برایم مشکل است، رمپ ایجاد شده در پیاده رو اصلا استاندارد نیست، شیب رمپ ها آنقدر زیاد است که فرد سالم به سختی می تواند از آن عبور کند چه برسد به یک ویلچری.
علی رضایی می افزاید: در این سال ها مسوولان درباره مناسب سازی صحبت های زیادی کرده اند اما در عمل اتفاق خوبی انجام نشده است، بسیاری از بانک ها و اداره ها هم مناسب سازی نشده و نمی توان بدون کمک دیگران در اداره ها حضور پیدا کرد.
مناسب سازی محیط، گشودن درهای جامعه روی معلولان
یکی دیگر از معلوان هم در این باره می گوید: مناسب سازی معابر در شهرهای استان در این سال ها سرعت گرفته است و اقداماتی در حال انجام است اما کافی نیست و باید بیشتر مورد توجه باشد.
حبیب الله غلامی می افزاید: برخی از مناسب سازی ها هم که انجام شده استانداردهای لازم را ندارند، به طور مثل رمپ های ایجاد شده شیب زیادی دارد و فرد ویلچری نمی تواند بدون کمک دیگران در معابر تردد داشته باشد.
وی می گوید: مسوولان میزان مناسب سازی ها را ۳۰ تا ۴۰ درصد عنوان می کنند اما میان ۳۰ و ۴۰ تفاوت بسیار است و البته برخی از مناسب سازی ها غیراستاندارد است و جایی در این آمار ندارد.
غلامی می افزاید: فضای آسانسورها در ادارات باید برای حضور ویلچری استاندارد باشد به طوری که ویلچر به راحتی در آن بچرخد اما در خیلی از ادارات این امر رعایت نشده است، مناسب سازی ها حتی در اداره کل بهزیستی استان رضایت بخش و کامل نیست و هنوز با مشکلاتی روبه رو است.
وی می گوید: مناسب سازی حمل و نقل عمومی در بجنورد نیز داستان خاص خود را دارد و در این شهر هیچ اقدامی نشده است، نابینایان، ناشنوایان و یا معلولان بسیار به سختی و بعضا هرگز نمی توانند از این ناوگان استفاده کنند.
این معلول حرکتی می افزاید: اتوبوس ها باید با تجهیز شدن به سیستم های نوری و یا صوتی رسیدن به ایستگاه ها برای نابینایان و ناشنوایان اعلام کنند اما این امکان هنوز در حمل و نقل عمومی مهیا نیست.
وی می گوید: استفاده از عابر بانک ها برای معلولان ویلچری هنوز میسر نیست، خط کشی های برخی خیابان ها که باید به پل ختم شود بعضا به جوی آب و یا جدول منتهی می شود و فرد معلول در عبور از خیابان با مشکل رو به رو می شود.
شهروندیم؛ ما را درک کنید
مسوولان اداره کل بهزیستی خراسان شمالی همواره اعلام کرده اند که هیچ پروژه دولتی بدون رعایت مناسب سازی ها در استان انجام نمی شود و اصول مناسب سازی باید در تمام پروژه ها رعایت شود، همچنین گفته اند که مجریان پروژه های دولتی و اماکن عمومی ملزم به رعایت اصول مناسب سازی برای معلولان هستند.
مسوولان اذعان دارند که در مناسب سازی معابر شهری با مشکلات روبه رو هستیم و تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی درباره خدمات رسانی به نابینایان در شهر می گوید: گویا سازی اتوبوس های شهری برای اعلام مسیرها یکی از روش هایی است که این افراد می توانند از خدمات ارایه شده استفاده کنند.
محسن توحیدی مقدم بر گسترش مناسب سازی معابر و گذرگاههای شهری در استان برای استفاده معلولان، جانبازان و سالمندان تاکید و می افزاید: هنوز هم گروه های هدف از جمله معلولان، جانبازان، مادران باردار، سالمندان در مراجعه به اداره ها، سازمان ها و اماکن عمومی دچار مشکل هستند، علاوه بر آن، سالانه تعدادی زیادی از شهروندان به دلایل مختلف از جمله تصادف برای مدتی از عصا و ویلچر استفاده می کنند که این افراد نیز در این ایام با مشکل تردد و استفاده از خدمات عمومی مواجه می شوند.
وی می گوید: در سال های اخیر سطح شهر و برخی از اماکن عمومی از جمله بانک ها اقداماتی برای مناسب سازی انجام داده اند اما هنوز هم تعداد زیادی از این مکان ها مشکلاتی دارند که این گروه ها به راحتی نمی توانند رفت و آمد و از خدمات آن مکان ها استفاده کنند.
مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی ادامه می دهد: متاسفانه بیشتر عابر بانک های سطح استان نیز برای گروه هدف غیر قابل استفاده است، این مکان ها بیشتر پله دارند و یا برای افرادی که از عصا و ویلچر استفاده می کنند دسترسی به آن خدمات سخت است.
وی می افزاید: هر چند این استان در مناسبسازی معابر برای معلولان در سال های گذشته اقدامات خوبی انجام داده است اما با نقطه مطلوب همچنان فاصله زیادی دارد و بخش عمده این مشکلات مربوط به ساخت و سازهای گذشته است که مناسب سازی ساختمان ها و بافت های قدیمی را شامل می شود اما در برخی اداره ها و نهاد های خدمات رسان نیز مناسب سازی انجام نشده است.
بیش از ۱۱۳ هزار نفر در قالب ۴۲ هزار نفر در خراسان شمالی تحت پوشش خدمات بهزیستی هستند.
۲۵ هزار معلول در خراسان شمالی زیر پوشش سازمان بهزیستی هستند.