به گزارش خبرنگار ایرنا، حجتالاسلام مرتضی عبداللهی روز دوشنبه در همایشی در مورد میرزا کوچک خان جنگلی در آستارا بیان کرد: به تعبیر رهبر انقلاب عمق تعصب و غیرت دینی گیلان بود که سالها در دوران پهلوی خبیث و پیش از آن با وجود هجمههای شدید فرهنگی، مردمانش فرهنگ و دین خود را حفظ کردند.
وی افزود: گیلان ولایت دارالمرز و محل آمد و شد به اروپا بود و پادشاهان موخر ایران از همین منطقه انزلی و آستارا به دنیای متجدد آن زمان تردد میکردند اما چنان که مقام معظم رهبری در سفرشان به رشت در سال ۱۳۸۰ اذعان داشتند، در طول تاریخ فرهنگها و رنگهای گوناگون بر سیاست این کشور پهناور سایه افکند اما رنگ ثابت مردم گیلان رنگ ایمان بود.
این استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده اظهار کرد: در این میان میرزا کوچک خان جنگلی بنابر اذعان موافقان و مخالفان یک شخصیت غیور و متعصب در دین بود که حتی گزارشهای برجا مانده از سرکنسول، سفیر و وزیر مختار انگلیس، کنسول فرانسه و عثمانی که آن زمان در رشت دفتر داشتند، موید این موضوع است.
وی اضافه کرد: مردمان گیلان نه تنها در سده اخیر که میرزا کوچک خان را به عنوان یکی از سردمداران ایجاد جبهه مقاومت علیه استکبار در منطقه میشناسیم، بلکه از همان سدههای اول اسلامی از جمله در سپاه مختار ثقفی با فرماندهی کیسان ابوعمره رزمندگان شجاع و غیور گیل و دیلم ساکن کوفه به عنوان پایتخت مهم جهان اسلام در آن زمان بودند.
حجتالاسلام عبداللهی عنوان کرد: در تاریخ مکرر ثبت شده که هنر و صنعت از دست جوانان گیل و دیلم به دل دنیای اسلام وارد شده است و در نیمه قرن سوم هجری نیز فرزندان غیور این دیار که در جغرافیای مختلف جهان اسلامی زندگی میکردند به سمت صنعا در یمن حرکت نمودند تا نخستین حکومت شیعی را در عصر غیبت صغرای امام زمان (عج) تشکیل دهند.
وی اظهار کرد: جوانان ما چند سال پیش هم با همان غیرت، همت و تعصب به تاسی از آن هویت، پیشینه و عقبه بزرگ برای دفاع از انسانیت، حریم اسلام و ناموس مسلمانان هزاران کیلومتر دورتر از کشور در کنار دریای مدیترانه در مناطق سوریه، لبنان و عراق به دفاع پرداختند و گیلان جزو استانهایی بود که بیشترین شهدا را برای دفاع از حرم اهل بیت (ع) تقدیم کردند.
این استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده نقش رزمندگان گیلانی در دوران دفاع مقدس را یادآور شد و گفت: حتی در مانور حماسی اخیر که در پاسخ به سخنان زشت رئیس جمهور آذربایجان از سوی سپاه، ارتش و بسیج در حاشیه رود ارس برگزار شد نیز اولین گروه عمل کننده پاسدار همین جوانان تیپ میرزا کوچک گیلان بود.
وی با اشاره به تواناییهای نظامی و دفاعی کشور بر روی زمین، دریا و آسمان و تولید موشکهای کوتاهبرد، میانبرد و دوربرد، صنایع پیشرفته و نانو یادآور شد: آن زمان ایران بین ۲ ابرقدرت روس و انگلیس تقسیم شده بود، پادشاه ممکلت حتی جرات نداشت به طور مستقل حاکمی را در منطقه انتخاب کند و حاکمان داخلی ما با دخالت خارجیها انتخاب میشدند.
حجتالاسلام عبداللهی افزود: میرزا کوچک خان جنگلی بیش از ۱۰۰ سال پیش در آن شرایط با ۱۴ قبضه اسحله نهضت جنگل را آغاز کرد، از هیچ چیزی هم نترسید و موجب شد تا شیعه و سنی، مرد و زن، جوان و پیر همه ذیل کلمه الله برای دفاع از خاک و ناموس ایرانی قیام کنند.
وی بیان کرد: مبارزه میرزا کوچک خان در اوج غربت، مظلومیت، بدون امکانات، بدون پشتیبانی و در اوج نفوذها و خیانتها بود؛ خیانتی که دولت مرکزی در نقاط مختلف کشور از جمله گیلان و مازندران انجام میداد، جغرافیای ایران را برای سالهای متمادی به دشمنان خارجی واگذار کرده و قحطی از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق را فرا گرفته بود.
این استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده اضافه کرد: دورانی که مرزهای ایران تا منطقه کریمه کنونی که محل اختلاف روسیه و اوکراین است گسترده بود، پادشاهان نالایق تمام آن جغرافیا را به همراه همه معادن، انرژی و نیروی انسانی واگذار کردند و در آن اوضاع میرزا در نشریه جنگل عنوان داشت که تحت عنوان اتحاد اسلام قیام کرده است.
وی ادامه داد: رضاخان که آن زمان عنوان سردار سپه داشت، یک شخص بیسوادی بود که توسط عناصر نفوذی انگلیس شناسایی شد و در ایران به قدرت رسید؛ اولین پادشاه در ایران بود که خود خارجیها روی کار آوردند، به دست خودشان نیز بیرونش کردند و این ننگ تاریخی بر ایران تحمیل شد؛ جوانترها باید اینها را بدانند که سرسپردگی او تا آنجا بود که لباس و پوشش و تاریخ ما را عوض کرد و حتی تلاش داشت تا زبان ما را هم عوض کند.
ارتش رضاخان یک ساعت هم در برابر تهاجم نیروهای بیگانه نتوانست مقاومت کند اما میرزا کوچک خان جنگلی با ۱۴ قبضه اسلحه نهضتی را پایهگذاری نمود که چندین سال در برابر قوای روس، انگلیس و مزدوران داخلی آنها ایستادگی کرد
حجتالاسلام عبداللهی عنوان کرد: میرزا کوچک خان جنگلی در مقابل دولت مرکزی، عمال و دستنشاندههای استعمارگران بارها در جنگهای متعدد تا جایی که توانست مقاومت کرد اما امروز در فضای مجازی با تحریف تاریخ، رضاخان را موسس ارتش نوین ایران مینامند در حالی که حتی یک ساعت هم نتوانست در برابر تهاجم نیروهای بیگانه مقاومت کند؛ در حالی که میرزا با ۱۴ قبضه اسلحه در برابر قوای روس، انگلیس، خائنین و عمال سرسپرده ایستادگی نمود.
وی گفت: هدایت و ارشاد مردم هزینه دارد و میرزا کوچک هم که الگوی خود را سید الشهدا (ع) میدانست و مخالف برادرکشی بود، تلاش کرد تا جای ممکن به قوای ایرانی قزاق مسائل را بفهماند و از این رو بارها در درگیریها عقبنشینی کرد و برای آن مواضع خود هزینه داد.
این استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده افزود: انگلیس خبیث که جنوب ایران را گرفته بود و به تعبیر رهبری مانند سگی نفت را بو میکشید، وقتی در روسیه علیه حکومت تزارها انقلاب شد و در حال عقبنشینی از این منطقه بود، تا بوی نفت باکو به مشامش خورد، در حالی که باهم دشمن داشتند، متحد شدند تا در مقابل جوانان ایرانی و گیلانی بایستند.
وی با اشاره به جنایتها و کشتار رضاخان با همکاری قوای روس و انگلیس به ویژه در گیلان و مازندران بیان کرد: در حالی این روزها از رضاخان در فضای مجازی تلاش دارند برای نسل جدید اسطوره بسازند که از زمان به قدرت رسیدنش توسط عوامل خارجی تا زمان ترک سلطنتش به دست همان عوامل، حتی یک ریال از پول منابع طبیعی ایران از جمله نفت را در درون کشور هزینه نکرد.
حجتالاسلام عبداللهی تاراج کشور از سوی عوامل خارجی و نفوذیهای داخلی، بروز قحطی در نتیجه اقدامات آنها و جانباختن میلیونها ایرانی به دنبال آن قحطی و شیوع بیماری در بین مردم را مورد اشاره قرار داد و اضافه کرد: آن دوران ساکنان نقاط مرکزی کشور به سمت مناطق شمالی به ویژه گیلان حرکت میکردند، چرا که در نتیجه مجاهدتهای نهضت جنگل و اقدامات میرزا کوچک خان این منطقه از آن شرایط دور و در امان بود.
وی اظهار کرد: مردمان گیلان که در قرون متعدد جبهه مقاومت اسلامی را علیه استبداد و استکبار جهانی تشکیل دادند، قیام میرزا کوچک خان در میان آنها مهمترین و معتبرترین سد نفوذ کمونیسم به ایران بود اما برخی بیسوادها که اطلاعی از تاریخ ندارند، او را وابسته به کمونیسم یا تجزیهطلب معرفی میکنند و القاب ناروای بسیاری به او و نهضتش نسبت میدهند.
این استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده یادآور شد: میرزا کوچک خان جنگلی شخصیتی تحصیلکرده، مسلمان و معتقد واقعی با یک چهره پرصلابت، زیبا و جذاب برای جوانان بود که در عین رافت و قلب مهربانی که داشت، در مقابل دشمنان اشدا علی الکفار بود و به تعبیر مقام معظم رهبری، اگر مردی تنها بود و در غربت مرد اما یک مشعل شد.
وی با تاکید بر اینکه باید این مسائل تاریخی را از منابع معتبر مطالعه کنیم و به چنین گذشته پرافتخاری ببالیم، عنوان کرد: نهضت جنگل، آرمانهایش و اقدامهایی که در آن قالب انجام شد مشابهتهای بسیاری با مسائل و وقایع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ داشت و به گفته رهبر معظم انقلاب، جمهوری که آن زمان در گیلان تشکیل دادند، مینیاتوری از جمهوری اسلامی ایران بود.
حجتالاسلام عبداللهی گفت: چنان که مقام معظم رهبری نیز پیشتر بیان کرده بودند، عمده مشکل جوان امروز ما مشکل هویتی است، جوان ما باید در مورد گذشتهشان بدانند که چه شخصیتهایی وجود داشتند، چه کارهایی انجام دادند تا کشور امروز به این نقطه رسیده است.
وی با بیان اینکه مجتهدان مسلم و سرشناس بسیاری مانند شهید آیتالله مدرس، روحانی، حکیمی، علمالهدا و ضیابری پشتیبان قیام میرزا کوچک خان جنگلی بودند، افزود: کسانی که عقبه خود را بشناسند، هر رفتاری انجام نمیدهند، به هر طرز فکری گرایش پیدا نمیکنند و مراقبت بیشتری از خودشان مبذول میدارند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اغتشاشات اخیر اظهار کرد: هنگام بعث حضرت رسول (ص) مردان فرزندان دختر خود را مایه شرمساری میدانستند و زنده به گور میکردند، اما اسلام آمد و به آنها هویت داد و زندگی بخشید ولی الان عدهای شعار زن، زندگی، آزادی سر میدهند که همان شعار اسلام میباشد که مدعی واقعی این آزادی و حیات طیبه برای مردان و زنان است.
وی با تاکید بر مطالعه بیشتر مسائل تاریخی به ویژه از سوی نسل جدید گفت: اگر در طول این سالها زنان و مردان ما غیرت به خرج نمیدادند، در برابر توطئه دشمن خارجی و نفوذ داخلی تلاش نمیکردند و نمیایستادند، ما الان در جغرافیایی به نام ایران نبودیم.
میرزا کوچک خان جنگلی جزو شهیدان و افتخار گیلان است
امامجمعه آستارا نیز در این همایش گفت: میرزا کوچک خان جنگلی جزو شهیدان و افتخارات استان گیلان است و امید میرود که خروجی چنین همایش این باشد که آگاهی عموم مردم به ویژه نسل جدید نسبت به مفاخر و شخصیتهای برجسته استان و کشور افزایش یابد.
حجتالاسلام محمدجواد باقری ارومی افزود: مقام معظم روز گذشته در دیدار بسیجیان سراسر کشور فرمودند، خیلی از چهرههای سرشناس کشور ما قبل از انقلاب اسلامی و تشکیل بسیج، بسیجی بودند که یکی از آنها میرزا کوچک خان جنگلی است.
وی بیان کرد: روحیه استکبارستیزی، روحیه مبارزه با دشمن، روحیه تشخیص درست، روحیه عمل به وظیفه و تکلیف در زمان درست خودش در افراد تصادفی نیست و گیلانیها میتوانند با افتخار بگویند که شخصیتی واجد چنین ویژگیهایی مانند میرزا کوچک خان جنگلی داشتهاند.
امامجمعه آستارا اضافه کرد: خیلیها در سالهای اخیر سعی کردند که شخصیت میرزا کوچک خان را دستخوش تحریف نمایند، مطالبی را به دروغ نسبت داده و سعی کنند که این شخصیت روحانی را که به یقین حرکتش اسلامی و خدایی بود را جور دیگری مصادره به مطلوب کنند اما برگزاری چنین همایشهایی روشن میکند که او دارای شخصیتی دینی بوده و افتخار استان و کشور است.
وی یادآور شد: میرزا کوچک خان جنگلی از معدود قهرمانان انقلاب مشروطیت و نهضت جنگل است که با رشادت و شجاعت و جوانمردی به جنگ استبداد و استعمار رفت و در راه کسب آزادی و استقلال ایران عزیز و حفظ و حراست مرزهای وطن بزرگمان به شهادت رسید.
میرزا یونس فرزند میرزا بزرگ که به میرزاکوچک خان جنگلی مشهور است، در سال ۱۲۹۸ هجری قمری در محله استادسرای رشت و در خانوادهای مذهبی چشم به جهان گشود و بعدها جنبش جنگل را رهبری کرد که پس از نهضت مشروطهخواهی، یکی از بزرگترین و مردمیترین نهضتهای محلی ایران با هدف استقلال ایران و قطع دست بیگانگان از کشور بود.
میرزا کوچک خان جنگلی پس از چندین سال مبارزه و جنگ و گریز علیه نظام مستبد شاهنشاهی با تعداد اندکی از یاران خود برای جمعآوری قوا به طرف خلخال حرکت کرد که میانه راه در کوههای تالش در برف و بوران اسیر شد و به شهادت رسید.
اگرچه با شهادت میرزا کوچک خان در ۱۱ آذر سال ۱۳۰۰ هجری خورشیدی نهضت جنگل به نقطه پایان رسید و نتوانست به آرمانهای سیاسی خود دست یابد، ولی یاران برجا مانده از آن نهضت بعدها سرمنشا جریانهای فرهنگی مهمی در استان گیلان شدند.
اجرای سرود و شعرخوانی از دیگر بخش های این همایش بود که با موضوع بررسی ابعاد شخصیتی میرزا و ویژگیهای نهضت جنگل ذیل کنگره بین المللی میرزا کوچک خان جنگلی با میزبانی سالن همایش اداره تبلیغات اسلامی شهرستان آستارا برگزار شد.
شهرستان آستارا با جمعیت حدود ۹۵ هزار نفر در منتهی الیه غرب استان گیلان، در فاصله نزدیک به ۱۷۳ کیلومتری رشت و همجوار با کشور جمهوری آذربایجان قرار دارد.