به گزارش ایرنا، جمعی از کشاورزان شهرستان تربت حیدریه در مراجعه و یا تماس با ادارات و نهادهای مختلف از جمله فرمانداری، جهاد کشاورزی، سازمان تعاون روستایی و دفتر نماینده این شهرستان در مجلس شورای اسلامی، خواستار ادامه اجرای طرح خرید حمایتی زعفران شده اند.
به اعتقاد بیشتر کشاورزان تربت حیدریه و حتی شهرستانهای حومه، طرح حمایتی خرید زعفران با نرخ اعلامی دولت به تعادل بازار عرضه و تقاضا و حمایت از کشاورز کمک شایانی می کند.
یکی از کشاورزان تربت حیدریه گفت: اگرچه ایراداتی به طرح حمایتی خرید زعفران وارد است و باید در عیار و نرخ تعیین شده برای خرید تجدید نظر صورت گیرد ولی اجرای آن با همین کاستی های موجود به نفع کشاورز است.
سیداحمد موسوی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: انتظار داریم سازمان تعاون روستایی با تجدید نظر در تصمیم خود، روند خرید حمایتی زعفران از کشاورزان خراسان رضوی را از سر بگیرد.
شمار دیگری از کشاورزان تربت حیدریه نیز با بیان اظهارات مشابه در گفتگو با ایرنا خواستار استمرار طرح خرید توافقی زعفران شدند.
خبرنگار ایرنا در این خصوص نظر رییس اداره تعاون روستایی تربتحیدریه را جویا شد که وی گفت و گو در این باره را به روزهای آینده موکول کرد.
محمد رستمی اظهار داشت: در شرایط حاضر اجازه ندارم که در رابطه با طرح حمایتی خرید زعفران مصاحبه کنم.
یک مسوول آگاه محلی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: وزارت جهاد کشاورزی با هدف اصلاح قیمت و تجدید نظر در طرح، خرید حمایتی زعفران از کشاورزان را موقتا متوقف کرده است.
وی که خواست نامش منتشر نشود؛ افزود: برخی از کشاورزان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طرح حمایتی خرید زعفران انتقاداتی داشتند که متعاقب آن سازمان تعاون روستایی با دستور وزیر جهاد کشاورزی تصمیم به توقف موقت خرید حمایتی زعفران گرفت ولی آنچه مسلم است هدف از این تجدید نظر کمک بیشتر به کشاورزان و تقویت بنیه اقتصادی آنها است.
وی تصریح کرد: اساسا طرح حمایتی خرید زعفران از همان ابتدا با هدف حمایت از کشاورز و صدمه ندیدن زعفرانکاران از ناحیه نوسان قیمت ها عملیاتی شده است.
پیش از این نماینده شهرستانهای تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی گفته بود که سازمان تعاونی روستایی به نمایندگی از دولت هر کیلوگرم زعفران نگین را از کشاورز به قیمت ۴۱ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان خریداری می کند که تاثیر خوبی در حمایت از کشاورز دارد.
به گفته محسن زنگنه، دولت برای حمایت از کشاورزان در مرحله اول هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار به منظور خرید حمایتی زعفران اختصاص داده است.
تلاش و تماس چندباره خبرنگار ایرنا برای اخذ نظر نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس در رابطه با توقف طرح حمایتی خرید زعفران بی نتیجه ماند.
همچنین حسین محمدی مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه نیز گفت: در رابطه با توقف طرح خرید حمایتی زعفران اجازه مصاحبه ندارد.
گفتنی است نخستین بورس زعفران کشور سال ۱۳۹۲ در تربت حیدریه کار خود را آغاز کرد و هم اکنون معاملات این محصول گران قیمت و ارزآور در ۲ شعبه کارگزاری بورس این شهرستان و بازار فعال است.
بر اساس برخی داده های مراجع مرتبط همچون خانه کشاورز، ۷۶ درصد از مجموع حدود ۱۲۰ هزار هکتار زمینهای زیرکشت زعفران کشور معادل ۹۱ هزار هکتار در خراسان رضوی قرار دارد که از این میزان دستکم ۳۰ هزار هکتار مربوط به تربتحیدریه و حومه است.
تولید زعفران مازاد بر نیاز کشاورزان تربت حیدریه ۳۵ تن محصول خشک است که با احتساب مناطق حومه به ۶۰ تن میرسد که بالاترین سطح عملکرد منطقه ای در جهان است ضمن اینکه استانهای خراسان رضوی و جنوبی به لحاظ کمی و کیفی رتبه نخست تولید زعفران جهان را در اختیار دارند.
شهرستان تربتحیدریه دارای چهار بخش مرکزی، جلگه رخ، کدکن و بایگ؛ چهار شهر؛ هشت دهستان و ۱۲۹ روستا با اقلیم متنوع اعم از کوهستانی، دشت و بیابان است.