محمدرضا قهرمانیان روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: تاکنون ۷۱۳ اثر تاریخی خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که از این تعداد ۵۲۵ اثر تاریخی، ۵۳ اثر طبیعی، ۱۰۹ اثر ناملموس و ۲۶ اثر منقول تاریخی است.
وی تصریح کرد: مرمت آثار تاریخی استان در یکسال اخیر شدت گرفت و از ابتدای امسال تاکنون ۳۴ بنا با ۴۰ میلیارد ریال اعتبار مرمت شده است.
معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: هر کدام از این آثار جهت جلوگیری از تخریب ۱۰۰ درصدی، رفع خطر بنا و شناسایی آسیب های محتمل یکبار مرمت شده است ولی با توجه به شرایط مختلف آب و هوایی و قدمت نیاز به نگهداری و توجه بیشتر دارد.
وی؛ نوشتن طنز، شعر، یادگاری و دلنوشته را از مهمترین مشکلات اساسی در تخریب بنای تاریخی عنوان کرد و گفت: سال های اخیر بناهای تاریخی عمارت آیینه خانه مفخم، مسجد و حمام جاجرم و حمام فاروج جهت جلوگیری از تخریب ۱۰۰ درصدی مرمت شد.
قهرمانیان اضافه کرد: برخی از آثار تاریخی مانند شهر بلقیس اسفراین، ارگ نادری شیروان، قلعه خان، ریوی و غیره که دارای داده های باستان شناسی و معماری است نیاز به مرمت مستمر و ایجاد تاسیسات گردشگری دارد.
وی یادآور شد: مرمت این آثار موجب شد تا گردشگران از این بناها استقبال خوبی کنند و برای ارائه خدمات بهتر به گردشگران و مسافران؛ سرویس بهداشتی، اقامتگاه بوم گردی و بازارچه عرضه فروش صنایع دستی پیش بینی شده است.
معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی با بیان اینکه ایجاد تاسیسات گردشگری در کنار آثار تاریخی استان نیاز به اعتبار دارد بیان کرد: اعتبارات خوبی برای سال آینده پیش بینی شده است که بخشی از تاسیسات توسط اداره کل و بخشی توسط سرمایه گذار انجام خواهد شد.
وی گفت: اجرای برنامه های فرهنگی، جشنواره، مسابقات و غیره به مناسبت های مختلف در کنار آثار تاریخی همچنین جهت جذب بیشتر گردشگر پیش بینی شده است.
خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمالشرق کشور قرار دارد و سالانه پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) است که از این خطه گذر می کنند.