ارومیه - ایرنا - وضعیت ساخت و ساز در مناطق زلزله زده خوی با گذشت حدود ۹ هفته از زمین لرزه ۵.۴ ریشتری در این شهرستان، بسیار قابل توجه است و می‌توان احداث واحدهای مسکونی آسیب‌دیده از این زلزله را نمونه‌ای تقریبا بی‌نظیر از کار جهادی در حوادث غیرمترقبه سال‌های اخیر کشور دانست.

به گزارش ایرنا، ساعت ۳:۵۱ بامداد چهارشنبه ۱۳ مهر امسال زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵.۴ ریشتر مناطقی از بخش مرکزی شهرستان خوی را لرزاند، این زمین لرزه هر چند در زمره زلزله‌های با قدرت بالا نبود ولی میزان تداوم و استمرار آن در بیش از ۱۰ یا حتی ۱۵ ثانیه موجب شد تا مردم منطقه با ترس از خانه‌های خود خارج شوند و بررسی میدانی ارزیاب‌های مدیریت بحران، هلال احمر و بنیاد مسکن نشان داد میزان خسارت‌ها بسیار قابل توجه بوده بطوریکه چند صد خانه تخریب شده است.

با اتمام کار تیم‌های ارزیاب و ارائه گزارش به مقام‌های مسوول، مشخص شد در این زمین لرزه حدود یک هزار و ۱۰۰ واحد باید تخریب و دوباره بازسازی شوند و چهار برابر این رقم هم نیازمند تعمیرات از جزیی تا کلی است.

هر چند تا پیش از ارائه این گزارش، به نظر می‌رسید که میزان خرابی‌ها زیاد نباشد، اما پس از این گزارش همه کارشناسان و صاحب نظران معتقد بودند که کاری عظیم پیش روی مسوولان است.

نقطه مهمتر از این مسایل آن بود که هوای منطقه رو به سردی می‌رفت و سرما آرام آرام در منطقه رخ می‌نمود و از قضا خوی هم از مناطق سردسیر کشور به شمار می‌رفت؛ پس نیاز به بازسازی سریع واحدهای مسکونی و نجات ساکنان از چادر نیز بسیار با اهمیت به نظر می‌رسید.

آواربرداری که معمولا نخستین کار در هر زمین لرزه‌ای است، به سرعت آغاز شد و با استفاده از همه ظرفیت نهادهای مسوول و غیرمسوول در استان آذربایجان غربی، این کار در سریعترین زمان ممکن به پایان رسید تا کار ساخت و ساز آغاز شود.

هفته به هفته وضعیت ساخت و سازها و آمارهای ارائه شده در خصوص ساخت و ساز، امیدوارکننده تر بود و نشان می‌داد کاری کم نظیر یا حتی بی نظیر در منطقه در حال شکل‌گیری است.

یکی از مهمترین اقداماتی که در این خصوص انجام شد، توجه ویژه دولت سیزدهم به رفع سریع مشکل بود؛ دولت سیزدهم در اقدامی کم سابقه در فاصله یک هفته از وقوع زمین لرزه، اعتبارات مربوط به اجرای طرح‌های ساخت و ساز و کمک‌های بلاعوض را به تصویب رساند و حتی ابلاغ آن هم در سریعترین زمان انجام شد.

حضور دولتمردان در شهرستان زلزله‌زده خوی هم قابل توجه بود؛ ۲ بار حضور احمد وحیدی وزیر کشور در منطقه و بررسی میدانی و از نزدیک وضعیت زلزله زدگان، حضور سه باره رییس بنیاد مسکن کشور، حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حضور معاون رییس جمهور و رییس سازمان بنیاد شهید و سفر چندین باره مدیران و مسوولان مرتبط از سازمان مدیریت بحران کشور گرفته تا هلال احمر و دیگر نهادهای مسوول، حضور مکرر استاندار جهادی آذربایجان غربی، معاون عمرانی استانداری و مدیرکل بنیاد مسکن در منطقه و نشان از عزم جدی دولت برای بازسازی سریع این مناطق داشت که البته همین گونه هم شد.

قدردانی رییس جمهور

در کنار این حضورها، قدردانی رییس جمهور از استاندار آذربایجان غربی بخاطر تسریع در روند بازسازی مناطق زلزله زده خوی هم قابل توجه بود و نشان داد که آیت الله رئیسی با حساسیت این موضوع (رفع مشکلات مردم آسیب دیده) را رصد و پیگیری می‌کند.

رییس جمهور پس از دریافت گزارشی در خصوص روند امداد رسانی، اسکان و بازسازی مناطق زلزله‌زده در شهرستان خوی، از تلاش‌های محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی و مدیران دستگاه‌های اجرایی این استان قدردانی کرد.

در نامه ارسالی دفتر رییس جمهور خطاب به محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی، از تلاش‌های استاندار و مدیران دستگاه‌های اجرایی دخیل در امر امدادرسانی به زلزله زدگان و بازسازی مناطق زلزله زده خوی که در این مدت علاوه بر حضور به موقع اقدامات خوبی در حمایت از زلزله زدگان و تامین اقلام مورد نیاز آنان انجام داده‌اند. قدردانی شده است.

در کنار این قدردانی، اظهار رضایت وزیر کشور از روند بازسازی هم حائز اهمیت بود و نشان از کارهای خوب انجام شده، و مدیریت مطلوب و کم نقص مسوولان استانی در راس آنها استاندار آذربایجان غربی دارد.

روند ساخت و ساز در مناطق زلزله‌زده خوی مطلوب است

وزیر کشور با ابراز رضایت از فعالیت‌های صورت گرفته برای کمک‌ به ساخت و ساز در مناطق زلزله زده خوی گفت: این روند مطلوب بوده است.

احمد وحیدی در دومین حضور و بازدیدش از این مناطق اظهار کرد: اقدامات بسیار خوبی در راستای ساخت دوباره واحدهای مسکونی در این منطقه صورت گرفته است.

وی افزود: با توجه ویژه دولت، اعتبار خوبی نیز برای ساخت و ساز در این مناطق به تصویب رسیده و پرداخت هم شده است.

وحیدی اضافه کرد: مردم این مناطق نگرانی نداشته باشند چون دولت و مسوولان نهادهای دخیل، همواره در کنار زلزله زدگان هستند.

وزیر کشور با قدردانی از اقدامات صورت گرفته در این مناطق با مدیریت استاندار آذربایجان‌غربی ادامه داد: برنامه‌ریزی‌های خوبی در این خصوص صورت گرفته که همچنان ادامه دارد.

وحیدی حجم خسارت زلزله ۱۳ مهر امسال در این منطقه را بالا عنوان کرد و گفت: نیاز به تخریب و بازسازی بیش از یک هزار و ۱۰۰ واحد، نیاز به تعمیر افزون بر ‌چهار هزار واحد مسکونی و همچنین بیش از ۵۰۰ واحد دامی رقم قابل توجهی بود که البته کار بسیار خوبی برای بهبود وضعیت منطقه تاکنون صورت گرفته است.

وی یادآور شد: تقریبا ساخت و ساز در همه این واحدها شروع شده، برخی به سقف رسیده و سقف برخی واحدها نیز زده شده و امیدواریم تا قبل از پایان سال بر اساس گزارشی که ارائه شد، کار بازسازی به اتمام برسد.

اما چه کاری در این منطقه صورت گرفته که این قدردانی مورد موافقت و رضایت رییس جمهور و وزیر کشور قرار گرفته است، البته باید گفت که هنوز کمی بیش از ۲ ماه از زلزله گذشته و در برخی موارد مشابه تازه پس از دو ماه، آواربرداری به اتمام می‌رسد و ساخت و ساز شاید هنوز شروع نشده باشد.

۷۴۰ میلیارد ریال برای بازسازی مناطق زلزله زده خوی تخصیص یافت

استاندار آذربایجان‌غربی در بازدیدی که از مناطق زلزله زده خوی داشت، در جمع خبرنگاران گفت: دولت با توجه به اهمیت موضوع بازسازی، ۷۴۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی مناطق زلزله زده خوی تخصیص داده است.

محمدصادق معتمدیان که در ۹ هفته گذشته، بارها به مناطق زلزله زده خوی رفته و روند بازسازی را از نزدیک مورد بررسی قرار داده است، افزود: با توجه به دستور رییس جمهور، دولت سیزدهم در کمتر از یک هفته مصوب کرد برای چهار هزار و ۲۰۰ واحد آسیب دیده کمک بلاعوض و تسهیلات پرداخت شود.

وی اضافه کرد: همچنین مقرر شد تا برای یک‌ هزار و ۱۰۰ واحد که نیاز به تخریب و بازسازی داشتند، ۵۰۰ میلیون ریال کمک بلاعوض اختصاص یافته و برای واحدهای شهری ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال و واحدهای روستایی ۲ میلیارد ریال وام با باز پرداخت بلند مدت از سوی بانک‌های عامل پرداخت شود.

عملیات احداث سقف ۶۹ واحد زلزله زده در خوی پایان یافته است

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان غربی که در این ۹ هفته شاید بیشتر از ارومیه، در خوی حضور داشته و حتی اهالی برخی روستاها از جمله مرتضی قلی کندی، او را با اسم (مهندس) می‌شناسند و صدا می‌زنند، درباره اقداماتی که صورت گرفته به خبرنگار ایرنا گفت: اسکلت ۲۴۹ واحد مسکونی احداثی در مناطق زلزله زده شهرستان خوی نصب شده و در ۱۴۶ واحد مسکونی عملیات دیوارچینی انجام و در ۶۳ واحد مسکونی عملیات اجرای سقف به پایان رسیده است.

جعفر برزگر در خصوص پرداخت تسهیلات بانکی به واحدهای تعمیری و احداثی در قالب کمک بلاعوض دولت، اظهار کرد: ضمن تامین مصالح ساختمانی از این محل، تاکنون به سه هزار و ۱۵۳ واحد تعمیری و احداثی این تسهیلات (۵۰۰ میلیون ریالی بلاعوض) پرداخت شده است.

وی تاکید کرد: ادامه فرایند ساخت و ساز نیازمند همکاری بانک‌های استان در تامین و پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی کمک به ساخت مسکن به مردم زلزله زده خوی است.

برزگر افزود: با توجه به اقلیم منطقه امیدواریم بانک‌های عامل رفاه، ملت، مسکن و تجارت با تسریع در پرداخت این تسهیلات به پایان فرآیند ساخت و ساز پیش از شروع فصل سرما کمک کنند.

البته مدیرکل بنیاد مسکن در این باره هم بیکار ننشسته و با همراهی پست بانک قصد دارد که بخش مهمی از نیازهای اعتباری منطقه را برآورده سازد.

پست بانک به خسارت دیدگان روستایی زلزله خوی تسهیلات پرداخت می‌کند

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در راستای پرداخت فوری تسهیلات در مناطق زلزله زده خوی با اشاره به توافق صورت گرفته با پست بانک، گفت: پرداخت تسهیلات به خسارت دیدگان مناطق زلزله زده روستایی شهرستان خوی انجام می شود.

برزگر اضافه کرد: دولت سیزدهم تمامی تلاش خود را برای ارائه خدمات به زلزله زدگان و بازسازی این مناطق با اختصاص تسهیلات و کمک بلاعوض به کار گرفته است.

وی با اشاره به استقرار شعب پست بانک آذربایجان‌غربی در روستاها، افزود: باتوجه به این امر، همکاری مشترک برای رفاه روستاییان و سرعت بخشی در اعطای تسهیلات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

برزگر ادامه داد: پرداخت فوری تسهیلات ارزان قیمت برای جبران خسارت ناشی از زلزله در دستور کار قرار گرفته و مراحل آن در حال انجام است.

در کنار کارهایی که صورت گرفته، تصویب و ابلاغ اعتبار از سوی دولت هم بسیار کارساز بوده و توانسته بخش مهمی از نیازهای منطقه را برآورده کند.

بیش از ۲ هزار و ۳۵۰ فقره تسهیلات بلاعوض به زلزله زدگان خوی پرداخت شده است

فرماندار خوی هم با اشاره به توجه ویژه دولت به موضوع رفع مشکل زلزله زدگان این شهرستان گفت: در همین راستا، بخش زیادی از مناطق آسیب دیده تسهیلات بلاعوض دولت را دریافت کرده‌اند.

ذبیح الله کاظمی افزود: رقم این تسهیلات بلاعوض ۵۰ میلیون تومان است که برای کمک به بازسازی واحدهای آسیب دیده در نظر گرفته شده است.

وی اظهار کرد: در صدد هستیم با کمک و تلاش بنیاد مسکن و دیگر نهادهای مرتبط و تسریع در احداث، بخش قابل توجهی از این واحدها را به زودی آماده بهره برداری و استفاده مردم کنیم.

به گزارش ایرنا، با توجه به آمارهای ارائه شده از سوی مسوولان مربوطه و همچنین اختصاص اعتبار و تسهیلات مناسب برای مناطق زلزله زده، امیدواری ها برای رفتن مردم این مناطق تا پیش از آغاز فصل سرمای شدید منطقه بسیار افزایش یافته و روز به روز سرعت بیشتری نیز به خود می گیرد؛ امری که می‌تواند نقطه عطفی در ساخت و ساز مناطق زلزله زده در کشور قلمداد شود.

برچسب‌ها