علی صیدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تغذیه مناسب، مصرف میوه و سبزیجات، کاهش مصرف چربی به خصوص چربیهای اشباع، کاهش مصرف شیرینی و آجیل، کنترل قند و فشارخون از دیگر راه های موثر پیشگیری از بیماری عروق کرونر و در نهایت حمله قلبی است.
وی اضافه کرد: تنگی عروق کرونر یا عروق تغذیه کننده عضله قلب در نهایت منجر به ایسکمی یا سکته قلبی می شود.
این مسوول یادآور شد: عروق کرونر مانند لوله های خالی بوده و دیواره آنها از چند لایه شامل عضلات بسیار کوچک، رشته های ارتجاعی و یک لایه سلول به نام آندوتلیال تشکیل شده که این لایه از تماس قسمت میانی رگ با خون جلوگیری میکند.
به گفته صیدی، بیماری عروق کرونر از کودکی آغاز میشود که رسوب رگههایی از چربی در جدار رگ اتفاق میافتد و به تدریج بیشتر میشود و به دیواره رگ آسیب میزند.
وی با بیان اینکه علاوه بر چربی، مواد دیگری مثل کلسیم یا سلولهای التهابی در جدار رگ رسوب میکنند، اظهار داشت: به این مواد که پلاک اطلاق می شود دارای اندازههای متفاوتی بوده و به تدریج به داخل رگ پیشروی میکنند.
این مسوول، سطح این پلاک ها را در داخل رگ، سفت، سخت و شکننده عنوان کرد و گفت: این پلاکها ممکن است ترک بخورد یا پاره شود و در نتیجه قسمت میانی رگ با خون داخل مجرا تماس پیدا کند.
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: پلاکتها که عناصر کوچکی از خون هستند در محل ترک خوردگی یا پاره شدگی جدار رگ جمع میشوند، خون لخته را تشکیل می دهند و مجرای رگ را تنگتر یا به طور کامل مسدود می کنند بدین ترتیب خون رسانی به عضله قلب کاهش یافته یا قطع میشود و ایسکمی یا سکته قلبی رخ میدهد.
وی با تاکید بر اینکه چاقی و اضافه وزن از عوامل زمینهساز بیماریهای قلبی عروقی و عوامل خطری مانند فشار خون بالا و دیابت است، خاطر نشان کرد: باید روزانه حداقل نیم ساعت فعالیت بدنی متوسط همانند پیاده روی به نسبت سریع انجام شود به گونه ای که تعداد تنفس و ضربان زیاد شود اما بتوان با همراه خود به راحتی صحبت کرد.
این مسوول گفت: باید ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی در هفته با شدت متوسط تا شدید را برای کاهش وزن برنامه ریزی کرد.