تهران – ایرنا – در پی تسلیم یکی از متهمان ارتباط داده شده به موضوع پرونده لاکربی به آمریکا، برخی سیاستمداران و رسانه های عربی و لبیایی نسبت به احتمال سوء استفاده دوباره آمریکا از این موضوع نگران هستند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در همین راستا " سعد بن شراده"،یکی از اعضای شورای مشورتی و یکی از اعضای کنفرانس ملی لیبی از سال ۲۰۱۲ تاکنون، تأکید کرد که سخنان چند روز پیش عبدالحمید الدبیبه رئیس دولت وحدت ملی لیبی در مورد استرداد ابوعجیله مسعود با موقعیت او به عنوان نخست وزیر تناسبی ندارد و به دولت هشدار داد که این موضوع و تبعات آن را کم اهمیت نشمارد.

بن شراده در اظهاراتی که در پایگاه خبری "اخبار لیبیا" به نقل از الشرق الاوسط" منعکس شده است، با اشاره به روش‌های شکنجه زندانیان گوانتانامو توسط بازجویان آمریکایی، ابراز نگرانی کرد که روند استرداد ابوعجیله مقدمه‌ای برای استرداد افراد باشد و گفت: هیچکس نمی‌داند چه اطلاعاتی از یک پیرمرد ۷۰ ساله گرفته خواهد شد.

وی ادامه داد: موضوع آنگونه که الدبیبه تلاش می کند نشان دهد، نیست؛ زیرا واشنگتن از تحت تعقیب قرار دادن هر نام دیگری که در این نوع بازجویی ها مطرح می شود، دریغ نخواهد کرد.

بن شراده در پاسخ به سخنان الدبیبه مبنی بر اینکه دو سال پیش در تحقیقات از ابوعجیله نام برده و از سوی پلیس اینترپل حکم دستگیری وی صادر شده است، گفت: بله، درست است که مراکز قدرتمندی در جهان وجود دارد اما تعامل با آنها نه از طریق تسلیم کامل بلکه با حکمت و سیاست و به گونه ای که با مصالح ملی منافات نداشته باشد، باید صورت گیرد.

وی در پایان گفت: شاید با دادن امتیازاتی در زمینه مشارکت های تجاری و اقتصادی بتوان به راه حل های مختلفی رسید اما همین امرنیز باید بدون دست کشیدن از منافع ملی باشد.

به گزارش ایرنا، عبدالحمید الدبیبه رئیس دولت وحدت ملی لیبی پنجشنبه گذشته در این خصوص گفته بود که مسؤولیت کشور لیبی از موضوع "لاکربی" پایان یافته و هرگز دوباره این پرونده باز نخواهد شد.

وی در واکنش به انتقال "ابوعجیله مسعود" به آمریکا گفت: باید میان دو پرونده بشدت تمایز قائل شد، پرونده نخست که پرونده لاکربی است و مسؤولیت آن برعهده دولت لیبی بوده و دومین پرونده روند کیفری فردی این پرونده است، چرا که مسؤولیت دولت لیبی در این باره به صورت کامل تمام شده است.

الدبیبه اظهار کرد: هرگز اجازه بازگشایی دوباره پرونده لاکربی و نیز مطرح شدن مسأله غرامت ها و مسؤولیت کشور ثالثی را نخواهم داد.

رئیس دولت وحدت ملی لیبی در عین حال از ابوعجیله به عنوان تروریستی نام برد که عامل قتل بیگناهان بوده است.

وی افزود: ابوعجیله مسؤول ساخت بمب های انفجاری بوده که یکی از آنها موجب مرگ صدها تن شده است، به همین دلیل وی به هیچ عنوان دفاع از ابوعجیله را جایز ندانست.

الصدیق المصور دادستان کل لیبی روز چهارشنبه در طرابلس در غرب لیبی گفت که روند تحویل ابوعجیله به آمریکا بدون اطلاع مقامات قضایی و نمایندگی های آن در لیبی صورت گرفته است.

سخنان الدبیبه یک روز پس از آن مطرح شد که واشنگتن پس از گذشت ۳۴ سال از انفجار هواپیمای آمریکایی در منطقه لاکربی اسکاتلند، ۲۳ آذرماه سال جاری از بازداشت و محاکمه شهروند لیبیایی متهم به ساخت بمب این انفجار خبر داد.

«ابوعقیله محمد مسعود خیر المریمی» نزدیک به ۳۴ سال پس از انفجار این بمب در هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ در دادگاه واشنگتن حضور یافت؛ بمب گذاری که در پی آن علاوه بر ۲۷۰ مسافر این پرواز ۱۱ نفر دیگر هم روی زمین در اثر برخورد قطعات هواپیما کشته شدند.

وی روز سه شنبه گذشته در دادگاه فدرال واشنگتن گفت که حاضر نیست بدون حضور وکیل حرف بزند. این مظنون لیبیایی در سپتامبر ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) به جنایات خود در لیبی اعتراف کرده بود.

«اریک کنرسن» دادستان دادگاه فدرال واشنگتن در این جلسه به مسعود گفت: خانواده‌های بی‌شماری پس از این حادثه هرگز به حالت عادی بازنگشتند.

وی افزود: دولت به دنبال مجازات اعدام نیست، اما فرجام مسعود حبس ابد خواهد بود.

در سال ۱۹۹۱، دو عامل دیگر اطلاعاتی لیبی به نام‌های «عبدالباسط علی المقرحی» و «لامن خلیفه فهیمه» در این بمب‌گذاری متهم شدند.

مقرحی در سال ۲۰۰۱ در دادگاهی در هلند مجرم شناخته و به حبس ابد محکوم شد، اما بعدها به دلیل ابتلا به سرطان آزاد شد و در سال ۲۰۱۲ در خانه خود در طرابلس درگذشت. فهیمه اگرچه از همه اتهامات تبرئه شد، اما دادستان های اسکاتلند معتقد هستند که المقرحی نمی توانست به تنهایی این اقدام را انجام دهد.

مسعود پس از قیام لیبی با پشتیبانی ناتو در سال ۲۰۱۱ علیه «معمر قذافی» دیکتاتور لیبی به دلیل حضور در دولت سابق زندانی شد.