به گزارش روز سهشنبه ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه انگلیسی گاردین، آلبین کورتی نخست وزیر کوزوو در اظهاراتی همزمان با برداشتن نخستین گامها برای اعزام نیرو به مرز کوزوو و صربستان، نسبت به تشدید تنشها میان دو کشور به دلیل آنچه که او تزلزل روسیه در جنگ با اوکراین دانست، هشدار داد.
نگرانی رهبر کوزوو در پی بستن جاده ها از سوی صرب های ساکن در شمال کوزوو رخ داده است؛ وضعیتی که مانع تردد آزاد مقامات کوزوو شده است. آمریکا و اتحادیه اروپا تاکنون بارها از قومیت صرب ساکن این منطقه خواسته اند این موانع غیرقانونی در جاده های شمال کوزوو به سرعت برچیده شود.
از سوی دیگر، گروه بزرگی از اعضای «نارودنه پاترول» که یک سازمان ملی گرای صرب مرتبط با گروه های شبه نظامی روس است، روز یکشنبه با تجمع در مرز صربستان و کوزوو، تهدید کردند که با نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مقابله می کنند.
با افزایش خطر درگیریهای خشونتآمیز، الکساندر ووچیچ رئیسجمهوری صربستان نیز از حق خود براساس قطعنامه سازمان ملل، برای درخواست مجوز از ناتو در خصوص اعزام یک هزار نیروی پلیس و پرسنل ارتش، استفاده کرد.
درخواست صربستان در روز جمعه، نخستین مورد از زمان پایان جنگ کوزوو در سال ۱۹۹۹ بشمار می رود؛ تقاضایی که هرچند رد می شود اما به نگرانی ها در خصوص نخستین گام بلگراد برای تصمیم یکجانبه در خصوص استقرار نیرو دامن زده است.
کورتی در ادامه اظهارات خود با ابراز نگرانی تشریح کرد: شرایط متشنج کنونی میان صربستان و کوزوو به نفع ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه خواهد بود، زیرا نیروهای روس و صرب تنها در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۰۴ تمرین نظامی مشترک انجام داده اند.
نخست وزیر کوزوو سپس افزود که او موافقت کرده نیروهای تحت رهبری ناتو موسوم به «نیروهای حافظ صلح کوزوو» (Kfor) صرب هایی را که جاده ها را بسته اند تشویق به عقب نشینی کند، اما در عین حال تاکید کرد این نگرانی وجود دارد که برداشتن این موانع تاثیری در کاهش تلفات نداشته باشد.
کورتی افزود: اتحادیه اروپا و آمریکا همگی موافق هستند که موانع باید برداشته شوند، اما این کشورها در عین حال نگران سوء استفاده بلگراد از شرایط جاری هستند.
وی نگرانی شرکا و دوستان غربی خود را ارتباط بلگراد و مسکو، خواند و تشریح کرد: اکنون که روسیه پس از تهاجم در اوکراین تلفات سنگینی متحمل شده است، می خواهد این جنگ را به مناطق دیگر بکشاند. روس ها می خواهند فعالیتهای جنگ افروزانه خود را تا منطقه بالکان یعنی جایی که مشتری دارند توسعه دهند.
همزمان کرملین از تمایل خود برای حل دیپلماتیک این مساله خبر داده، اما در عین حال خاطرنشان کرده است که باید تمامی حقوق صرب ها تضمین شود.
درگیری در شمال کوزوو، که در پی آن مردان مسلح نقابدار از کامیونها، آمبولانس و ماشینهای کشاورزی برای بستن جادهها استفاده کردند، با دستگیری یک افسر پلیس سابق صرب مظنون به دست داشتن در حملات اخیر به پلیس کوزوو آغاز شد. هرچند این نقطه شروع نبوده و کانون اصلی این تنش ها، امتناع بلگراد از به رسمیت شناختن استقلال کوزوو است.
از سوی دیگر، اتحادیه اروپا به دنبال میانجیگری برای عادیسازی روابط است، اما نخست وزیر کوزوو بر این باور است که تعمیق روابط میان بلگراد و مسکو مانع اساسی برای پیشرفت است.