به گزارش ایرنا، کشاورزی یکی از مهمترین بخش های مهم اقتصادی بوده که نه تنها تامین کننده امنیت غذایی در هر جامعه بلکه تامین کننده سلامت افراد آن جامعه نیز محسوب می شود و از طرفی استفاده از محصولات غذایی سالم و مناسب نیز از دغدغه های مهم عموم افراد جامعه است که بی تردید در عصر حاضر که زندگی های شهرنشینی و الزامات آن موجب کم تحرکی افراد و روی آوردن به استفاده از غذاهای آماده و با دسترسی سریعتر شده، اهمیت تغذیه سالم را دوچندان کرده است.
یکی از محصولاتی که تمامی مردم جهان در تهیه غذای روزانه به آن نیاز دارند و بخش مهمی از سبد هزینه ای هر خانوار را تشکیل می دهد انواع روغن های خوراکی است و مصرف این ماده غذایی در برخی کشورها مانند ایران که صرف غذاهای پرچرب به نوعی عادت غذایی برای آنها تبدیل شده، بیش از میانگین جهانی است که در این میان انتخاب نوع روغن در تهیه غذا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
همچنین در شرایط اقتصادی حاضر و کم آبی هایی که طی سالهای اخیر در مناطق مختلف کشور حاکم است تولید زیتون به دلیل مقاوم بودن به کم آبی و عمر طولانی درخت (بیش از ۲ هزار سال) و دوره باردهی بالای آن صرفه اقتصادی زیادی نیز برای کشاورزان دارد بر همین اساس شهرستان طارم در استان زنجان از جمله مناطق بسیار مستعد به لحاظ آب و هوایی برای تولید انواع محصولات کشاورزی است که محصول زیتون آن نیز شهرت جهانی دارد و هم اکنون به عنوان یکی از قطب های تولید انواع زیتون در کشور محسوب می شود، به طوریکه ۶۰ درصد زیتون مصرفی کشور سالانه در بیش از ۱۶ هزار هکتار باغات بارور زیتون این شهرستان تولید و روانه بازار می شود و این شهرستان همچنین رکورد بیشترین وسعت باغات بارور زیتون را دارد.
این درحالی است که نبود برخی برنامه ریزی های لازم و حمایت های دولتی به خصوص در سالهایی که درختان زیتون پس از ۲ سال استراحت به " سال آور " می رسند، با افزایش کمیت محصول تولیدی مواجه شده و با افزایش عرضه، قیمت ها به ناچار کاهش یافته و این موجب ضرر و زیان به زیتونکاران می شود و گاه نیز اعمال نشدن محدودیت برای واردات روغن زیتون زیان های اقتصادی کشاورزان فعال در این حوزه را مضاعف می کند.
بر همین اساس خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان زنجان برای آگاهی و اطلاع رسانی از آخرین تمهیدات اتخاذ شده در این خصوص با مسوولان امر گفت و گو کرده است.
بخشی از مصوبات سفر رییس جمهور به زنجان به حمایت از زیتونکاران اختصاص یافت
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: در سفر سال گذشته رییس جمهور به زنجان مصوبات خوبی در راستای حمایت از بخش کشاورزی به خصوص حوزه زیتون انجام شده که اعتبارات تخصیص یافته به همین منظور از سوی سازمان برنامه و بودجه در حال تخصیص است.
مصطفی طاهری افزود: با تخصیص این اعتبارات برای اصلاح و احیای باغات و توسعه اراضی شیب دار و آب باغات زیتون اقدامات خوبی در راستای حمایت از باغداران و تولید کنندگان این محصول انجام میشود.
وی با اشاره به باردهی بالای درختان زیتون در شهرستان طارم، اظهار داشت: امسال بیش از ۱۰۰ هزار تن محصول از باغات زیتون طارم برداشت شد که بالغ بر ۲ هزا رو ۸۰۰ میلیارد تومان عاید ۹ هزار و ۸۰۰ بهره بردار این محصول در شهرستان طارم شد.
طاهری با تاکید بر لزوم ایجاد صنایع فراوری این محصول و روغن کشی در جوار باغات زیتون طارم، تصریح کرد: فراوری این طلای سبز راهکار رفع بسیاری از دغدغه های زیتون کاران و ارزش افزوده بیشتر برای آنها همچنین صادرات آن و ارز آوری برای کشور است.
میزان بالای زیتون برداشتی از باغهای طارم نیازمند اقدامات حمایتی و مدیریتی است
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: برای افزایش محصول زیتون در واحد سطح و بهره وری لازم تلاش های زیادی از سوی این سازمان انجام شده است.
روح الله حسنی با بیان اینکه امسال " سال آور" درختان زیتون شهرستان طارم بود، افزود: میزان بالای محصول زیتون برداشتی نیازمند اقدامات حمایتی و مدیریتی بود تا با افزایش عرضه، باغداران با کاهش قیمت، با ضرر و زیان مواجه نشوند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای جلوگیری از متضرر شدن زیتونکاران به علت قیمت پایین و در راستای ایجاد تعادل در این بخش گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده ۳۰ درصد زیتون تولید شده در این شهرستان با قیمت تضمینی هر کیلوگرم بین ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان خرید میشود.
حسنی، بالا بردن تعرفه واردات روغن زیتون، تسهیل صادرات آن و قرار گرفتن زیتون جزو کالاهای اساسی را از جمله برنامه ریزی های انجام شده برای حمایت از زیتونکاران شهرستان طارم بیان کرد.
وی اظهار داشت: در همین راستا بسته های حمایتی متناسب با شرایط بازار تهیه شد که صدور مجوز صادرات روغن زیتون و ممنوعیت واردات انبوه آن و تامین سرمایه در گردش شرکت های فراوری و کارخانه های تولید روغن و کنسرو زیتون از جمله این تدابیر بوده است.
به گزارش ایرنا، امسال در حالی سال آور زیتون بود که میزان تولید این محصول در باغهای شهرستان طارم با افزایش چهار برابری نسبت به سالهای قبل به بیش از ۱۰۰ هزار تن رسید که از این میزان نیز با برداشت زیتون های روغنی بیش از هشت هزار تن روغن زیتون استحصال شد.
بیشتر بخوانید:
شکسته شدن رکورد ۴۰ ساله تولید زیتون در زنجان
۳۰ درصد زیتون طارم به صورت تضمینی خرید میشود
واگذاری میز توسعه صادرات زیتون کشور به استان زنجان
نماینده مجلس: محصول زیتون جزو کالاهای اساسی قرار میگیرد
شوک سرما و تحرک گل انگیزی، میوه درختان زیتون طارم را چهار برابر افزایش داد
افزایش میزان تولید زیتون که به گفته معاون پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی بسیار گسترده و خارج از نرم بوده است، موجب ورود دولت و خرید حمایتی آن از کشاورزان شد.
حسین جعفری با اشاره به وضعیت خوب زیتون برداشتی در طارم استان زنجان به لحاظ کمی و کیفی گفت: در میزان تولید زیتون امسال وضعیت بسیار متفاوتی را در شهرستان طارم شاهد بودیم به طوریکه طی بیش از ۲۰ سال پژوهش در خصوص محصول زیتون، چنین شرایطی در این منطقه رخ نداده بود.
وی خاطرنشان کرد: هر چند این مساله دلایل مختلفی دارد، اما به نظر میرسد شوک سرمایی دی و بهمن ماه سال گذشته تحرک گل انگیزی در درختان زیتون را ایجاد کرد و این امر موجب باردهی بیش از حد درختان زیتون در شهرستان طارم شده است.
توسعه واحدهای فرآوری زیتون در طارم ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد
معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز بر لزوم توسعه واحدهای فرآوری زیتون به ویژه در منطقه طارم تاکید کرد و گفت: در زمان حاضر برای توسعه واحدهای فرآوری زیتون در استان ۱۶۰ میلیارد تومان تسهیلات سرمایه در گردش نیاز است که با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی قرار شد، حدود نیمی از این میزان تسهیلات در قالب اعتبارات شناور بخش کشاورزی در قالب تبصره ۱۸ به متقاضیان اعطا شود.
مهدی قهرمانی افزود: برابر قانون ۱۵ درصد منابع تسهیلات بانکی باید به بخش کشاورزی پرداخت شود، در حالی که در زمان حاضر فقط ۹.۶ درصد تسهیلات پرداختی در استان به حوزه کشاورزی اختصاص یافته که قسمت قابل توجه این تسهیلات نیز توسط بانک کشاورزی پرداخت شده است و اگر سهم این بانک را کم کنیم، سهم بانک های دیگر به سه تا چهار درصد می رسد.
برآیند:
ناتوانی کشاورزان در نگهداری بلند مدت و یا فراوری محصولات تولیدی و بهره مندی از ارزش افزوده آن به خصوص در حوزه باغداری موجب از بین رفتن بخش عمده ای از محصولات و یا ضرر و زیان کشاورزان به دلیل فروش ارزان قیمت محصول به واسطه ها و یا مصرف کنندگان می شود درحالیکه ایجاد صنایع تبدیلی می تواند با رفع این مشکل اساسی، موجب کاهش ضایعات بالای محصولات، اشتغالزایی، صادرات و رونق هر چه بیشتر این بخش باشد.
ایجاد صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی طارم نیز از جمله نیازمندی های زیتونکاران این شهرستان است تا ارتباط صنعت و کشاورزی موجب پیشگیری از هدر رفت محصول و ارزش افزوده و درآمدزایی بیشتر برای آنها باشد.