به گزارش ایرنا، استاندار دولت مردمی سیزدهم با مشارکت نهادهای اجرایی استان برای تحقق راهبرد سرمایه گذاری همه جانبه در استان به برگزاری همایش فرصت های سرمایه گذاری منطقه ای اقدام کرده است تا علاوه بر شناسایی ظرفیت های هر شهرستان و معرفی آن به سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی داخلی و خارجی ، نقشه راه علمی توسعه استان تهیه و تدوین بشود.
مازندران با افزون بر سه میلیون و ۲۸۳ هزار نفر جمعیت و ۲۳ هزار و ۷۵۶ کیلومتر مربع وسعت، در مجموع حدود چهار درصد تولید ناخالص ملی ایران را به خود اختصاص داده که بهره گیری از چنین ظرفیت بسیار مناسب در جهت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جدید برای دولت سیزدهم از اهمیت بسزایی برخوردار است.
در همین ارتباط ، نخستین همایش فرصت های سرمایه گذاری غرب مازندران با مرکزیت شهرستان تنکابن روز گذشته با حضور استاندار و شماری از مدیران کل ادارات استان و مسوولان شهرستانی و تعدادی از سرمایه گذاران و فعالان حوزه اقتصادی منطقه در سالن اجتماعات حبیب بن مظاهر این شهرستان برگزار شد.
شهرستان های نور ، نوشهر ، چالوس ، کلاردشت ، عباس آباد ، تنکابن و رامسر واقع در غرب مازندران دارای ظرفیت های متعالی در حوزه های مختلف اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، از جمله سواحل ، دریا، جنگل و کوهستان است که شکوفایی آنها نیازمند برنامه ریزی اصولی ، حمایت های همه جانبه مسوولان امر است که دولت سیزدهم از یکسال گذشته تاکنون توانسته ظرفیت های منطقه را شناسایی و بتدریج برای آنها برنامه ریزی کند.
به تاکید مسوولان استان مازندران حوزه اقتصادی این استان دارای تمدن و تاریخ بزرگ نیازمند رویکرد جدید است تا در این برآیند با طراحی که می شود سلسله اقداماتی را انجام داد تا رویکردها نهادهای استانی تغییر کند و با هدف سرمایه گذاری مطلوب توسعه استان رقم بخورد.
رویکردها باید تغییر کند
در همایش فرصت های سرمایه گذاری غرب استان ، استاندار مازندران با تاکید بر لزوم تغییر رویکردها گفت: ما در حوزه اقتصادی این استان که دارای تمدن و تاریخ بزرگی است باید برآیند و رویکرد جدید ایجاد کنیم که در این برآیند با طراحی که می شود سلسله اقداماتی را انجام داد تا رویکردمان تغییر یابد.
سید محمود حسینی پور افزود : ما در خصوص سرمایه گذاری اهداف و برنامه هایی داریم که می خواهیم در این همایش ها به استحضار عموم سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی استان برسانیم چرا که اگر نتوانیم گفتمان واحدی را در استان ایجاد کنیم به طور قطع در این کار بزرگ و این دوران سخت موفق نخواهیم بود.
وی اظهارداشت : فعالیت اقتصادی نیازمند بسترهای مناسب اجرایی است اگر بسترهای این مهم را برای فعالان اقتصادی خوب ایجاد نشود آنان نمی توانند فعالیت هایشان را ادامه دهند.
امنیت نیاز اصلی سرمایه گذاری
استاندار مازندران شناسایی ظرفیت های سرمایه گذاری در استان و غرب مازندران را از دیگر اهداف همایش برشمرد و گفت : دنیای امروز دنیای شیشه ای است سرمایه گذار باید پاک در جریان فرصت های سرمایه گذاری باشد تا بتواند بیاید با امنیت خاطر کارش را پیش ببرد.
بر اساس آمار ارایه شده در یکی دو ماه گذشته ۱۰۲ فرصت سرمایه گذاری در سه شهرستان تنکابن ، رامسر و عباس آباد شناسایی و به گفته استاندار مازندران به زودی در اختیار سرمایه گذاران داخلی و خارجی قرار می گیرد.
این مقام عالی دولت در استان مازندران تصریح کرد : یکی از معضلاتی اساسی استان که در این همایش به آن اشاره شد صدور پروانه های فعالیت بود که این معضل آسیب شناسی شد که اعلام می کنیم که هر سرمایه گذار در این فرصت ها سرمایه گذاری کند یک ماهه پروانه شان صادر می شود.
لزوم شناسایی جامعه هدف
حسینی پور خاطرنشان کرد : مطلب بعدی مطالعات راهبردی سرمایه گذاری است حرکتی که در حوزه سرمایه گذاری شروع شده که رقابت های سرمایه گذاری در مناطق مختلف استان را به دنبال داشته است بنابراین باید نیازمندی های جامعه هدف شناسایی شود.
وی ادامه داد : در بخش کشاورزی باید بدانیم جامعه هدف ما کجاست در درجه اول کشورهای همجوار ماست که از طریق دریا می توانیم ارزان ترین مسیر ترانزایت انتقال کالا را انجام داد ضمن این که استان سه بندر استراتژیک دارد که با آن ها می شود ارتباط خوبی را برقرار کرد البته در این ارتباط باید گفت چرا تعاملات تجاری ما با کشورهای همسایه پایین است که دلایل تاریخی دارد و آن این که غرب در ۷۰ سال گذشته نگذاشت جمهوری اسلامی با شرق و غرب ارتباط تجاری برقرار کند.
استاندار مازندران به عنوان مثال یادآور شد : روسیه سالانه ۲۷۰ میلیارد دلار واردات دارد و فقط واردات صیفی جات آن ۱۱ میلیارد دلار است سهم جمهوری اسلامی و حتی استان مازندران از مقدار واردات کشور همسایه کجاست؟ در حالی که مازندران قطب و محور تولیدات کشاورزی است .
به گفته وی در این ارتباط خوشبختانه ما مطالعات راهبردی را شروع شد که در بحث صادرات محصول کیوی باغ ها را شناسنامه دار شدند و یا در صادرات محصولات کشاورزی محدودیت های کمرگی را برداشته شد که دولت نیز این راهبرد را در محصولات برنج و مرکبات و کیوی دنبال کرد.
ضرورت سرمایه گذاری در حمل و نقل و عمران شهری
حسینی حمل و نقل را یکی دیگر از راهبردهای حوزه سرمایه گذاری در استان برشمرد و گفت : استان مازندران مقصد گردشگری است و زیرساخت های جاده ای آن در حال حاضر شایسته این استان بزرگ نیست و این چالش را باید درست کنیم، دولت با توجه محدودیت هایی که دارد نمی تواند در این حوزه ورود کند البته ما ظرفیت هایی در استان داریم که باید آن برای این بحش فعال کنیم که برنامه هایی نیز در این ارتباط شروع شده است.
استاندار مازندران در بخش دیگری خاطرنشان کرد: بحث عمران و شهرسازی از مهمترین فرصت های اقتصادی است که باید نمادهای شهرستان های استان متناسب با عنوان پایتخت گردشگری این استان باشد که برای آن نامگذاری شد، آیا ساز و کارهاش را داریم؟ آیا بستر آن را فراهم کردیم؟
حسینی پور شهرهوشمند و ارتباط آن با شرکت های دانش بنیان را نیاز حیاتی امروز دانست و اظهارداشت : شرایطی که در حوزه دیجیتال اتفاق افتاد شرایط ویژه ای است و امروز دنیا نمی پذیرد با روشهای سنتی کارها دنبال شود و نکته مهم این که در استان ما هنوز تاکسی دیجیتال نداریم که یک ایراد است و در همین حوزه راه آهن شهری و مترو استان در دستور کار قرار دارد که می خواهیم با بخش خصوصی دنبال کنیم.
سرمایه گذاری در پسماند یک ضرورت است
این مقام عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد: در بخش خدمات اجتماعی ، فرهنگی و ورزشی استان چه سرمایه گذاری به ویژه در حوزه تفریحات گردشگران و مردم استان انجام شده است ، لذا باید بخش خصوصی ورود کند و ضروری است در این حوزه کارهای اساسی انجام بشود.
وی به حوزه پسماند اشاره کرد و افزود : در دنیا امروز پسماند به عنوان یک فرصت اقتصادی شناخته شده ولی در این استان یک معضل است چرا؟ چون نمی توانستیم مدیریت پسماند کنیم ، مدیریت پسماند یک فرصت اقتصادی است و سرمایه گذاری در این بخش ضروری است.
استاندار مازندران ادامه داد : ایجاد شهرکهای کشاورزی ، دامپروری و گلخانه ای از دیگر مباحث مهمی استان است که سرمایه گذاری در این حوزه ها باید به نحو احسن انجام بشود ، به طور مثال کشور هلند سالانه ۹۵ هزار میلیارد دلار صادرات محصولات کشاورزی دارد چرا چون بخش کشاورزی اش را دانش بنیان کرد، چرا ما نباید این راهبرد را انجام دهیم البته در این زمینه برنامه ریزی مفصلی در استان انجام شده است.
دانش بنیان واقعیت است نه شعار
استاندار مازندران با اشاره به درآمد شهری و شهرداری ها در مازندران افزود : درآمد شهری در استان از جمله مشکلات اساسی شهرها و شهرداری هاست ، شهرهای استان با پذیرش شمار گردشگرپذیران سالانه چرا باید در بحث درآمد مشکل داشته باشند، چرا نتوانستیم درآمد پایدار برای مجموعه شهرداری ها ایجاد کنیم؟ البته در حوزه برنامه ریزی استان نیز توسعه پایدار شهرها در دستور کار قرار گرفته است که این مورد را حل کنیم.
حسینی پور بحث سواحل را از جمله فرصت های بزرگ در استان و به ویژه در غرب مازندران برشمرد یادآور شد : ما سواحل را آزادسازی کردیم بنابراین اقتصاد سواحل باید مورد توجه مسوولان امر قرار گیرد.
وی اظهارداشت : بخش خصوصی یکی از اولویت های ماست و در حوزه گردشگری استان نیازمند سرمایه گذاری جدی است، در حال حاضر سرمایه گذارانی از چند کشور عربی به این استان آمدند و علاقه مند سرمایه گذاری هستند که باید زیرساخت های گردشگری استان برای سرمایه گذاری ها آماده شود.
وی موضوع دانش بنیان را بسیار جدی در برنامه ریزی مسوولان استان مطرح کرد و گفت : ما این راهبرد را در استان در دستور کار قرار دادیم چرا که معتقدیم دانش بنیان یک شعار نیست بلکه یک واقعیت ملموس جدی است و هر کشوری که دانش بنیان را در صدر تولیدات اقتصادی و برنامه ریزی هایش قرار داد به سرعت از کشورهای دیگر سبقت گرفت و ما نباید در این حوزه متوقف شویم.
لزوم تحول در حکمرانی شهری و روستایی
استاندار مازندران افزود : موضوع بعدی استان آسیب شناسی نظام تامین مالی را داریم که یک معضل اساسی مطرح است ، آسیب شناسی حکمرانی شهری و روستایی استان باید کار بشود و نیازمند تحول جدی است نباید در حوزه در ریل سنتی حرکت کنیم.
وی خاطرنشان کرد : مطلب بعدی موضوع مسکن در این استان است که جامعه نسبت به این مهم دغدغه دارد ، خوب دولت در این حوزه ریل گذاری کرد الان در استان بافت های فرسوده وجود دارد که پیمانکاران باید به این حوزه ورود کنند یعنی آنان به همکاری شهرداری ها بیایند و از امکانات و امتیازات مربوطی که دولت می دهد استفاده کنند تا مشکلات بافت فرسوده استان حل بشود.
مازندران در حوزه امنیت غذا سرمایه گذاری کند
حسینی پور شهر سبز را از دیگر مباحث این سخنرانی برشمرد و افزود : این استان اطلس جغرافیایی بی نظیری اعم دریا، جنگل ، کوهستان دارد که مورد توجه گردشگران بین المللی است ، امروز گردشگران علاقه مندند به روستاها بروند و از مناظر آن بهره شوند و سیاست دولت سیزدهم هم احیای روستا و توجه به روستاییان است و در همین راستا ۵۰۰ روستای مازندران را به عنوان پایلوت قرار دادیم تا بتوانیم احیا و اقتصاد روستا را دنبال کنیم که همه باید پای کار بیایند.
به تاکید وی انجام همه راهبردهای یادشده در استان نیازمند همدلی و همکاری نهادهای دولتی و خصوصی است.
وی در نکته پایانی به بحث امنیت غذا در جهان معاصر اشاره کرد و گفت : در ۱۰ سال آینده در دنیا، امنیت غذا به عنوان یکی از مولفه های مهم اقتدار ملی است ، امروز امنیت غذا یک موشک است، مازندران در تولید این اقتدار ملی، صنعت غذا بیشترین سهم را در کشور دارد ما چرا این امتیازی که داریم تمرکز نکنیم لذا باید با اراده تمرکز کنیم.
سیاست گذاری های سطح ملی و استانی شفاف باشد
در این همایش همچنین نماینده مردم تنکابن رامسر ، تنکابن و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی گفت : سیاست گذاری در سطح ملی، استانی و شهرستانی باید مدون و مشخص و اراده های ما هم شفاف و مسلم باشد.
سید شمس الدین حسینی خاطرنشان کرد : ما تنکابن و رامسر و عباس آبادی نخواهیم داشت الا مازندرانی آباد داشته باشیم و مازندرانی آباد نخواهیم داشت مگر ایرانی آباد داشته باشیم.
وی اظهارداشت: در واقع تامین منابع مالی امروز یک مصیبت است و برگزاری این همایش ها نیز می تواند اقداماتی خوبی را برای برطرف کردن این نیازهای مناطق رقم بزند.
وی خاطرنشان کرد: در سال های اخیر آنچه گریبان مردمان و در واقع ملک ما گرفته است مساله اقتصادی است به طور مثال در دهه ۹۰ به طور کلی رشد اقتصادی ایران به طور متوسط هشت دهم درصد بود یعنی آنچه نگرانی را عمق می بخشد این است که رشد سرمایه گذاری منفی شده است.
حسینی خاطرنشان کرد : اما در ۱۴۰۰ نیز با کمتر شدن شیوع ویروس کرونا یک مقدار رشد سرمایه گذاری بهتر شده اما اتفاق خاصی هنوز نیفتاده است و برگزاری این نظیر این همایش ها را باید به فال نیک گرفت و برای تحقق مفاد این همایش با هدف عملیاتی شدن توجه ویژه بشود.
روند سرمایه گذاری در دولت سیزدهم رو به رشد است
مدیرکل امور اقتصاد و دارایی مازندران گفت : پنج مجوز سرمایه گذاری خارجی از ابتدای سال جاری تاکنون در این استان صادر شده که بسیار تاثیرگذار است.
سید اسماعیل هاشمی در همایش فرصت های سرمایه گذاری غرب استان مازندران در سالن حبیب بن مظاهر تنکابن افزود: این شمار به لحاظ تعداد در مقایسه با ۴۳ سال گذشته که ۴۰ مورد سرمایه گذاری خارجی ثبت شد بی سابقه و بسیار با اهمیت است.
وی یادآور شد: در بحث سرمایه گذاری در استان مازندران از ابتدای سال جاری در وزارت اقتصاد و دارایی ساماندهی خوبی شروع شده و سامانه ثبت مجوزی در همین ارتباط راه اندازی شد که سرمایه گذاران و علاقه مندان می توانند به این سامانه مراجعه کنند و جزییات درخواست هایشان مطلع شوند.
سرمایه گذاری در گردشگری توسعه اقتصادی به دنبال دارد
در همین پیوند نیز مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران گفت: برنامه اصلی ما معرفی این استان به عنوان قطب گردشگری تندرستی در کشور است که تحقق آن نیازمند اقدامات اجرایی و همکاری نهادهای دولتی و تشکل های خصوصی است.
صادق بزرگر افزود: در این راستا به آموزش های تخصصی، تسهیلات و ارتباط با نهادهای بین المللی مربوط نیز باید توجه داشته باشیم که در همین ارتباط سال آینده نخستین همایش و نمایشگاه بین المللی تندرستی را در این استان برگزار می کنیم.
وی ظرفیت های موجود این استان را برای تحقق گردشگری تندرستی بسیار عالی دانست و اظهار امیدواری کرد با همکاری نهادهای دولتی و بخش خصوصی و دست اندرکاران امر و با خرد جمعی اتفاقات خوبی در این حوزه برای استان رقم بخورد.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران گفت : انتظار این است که همه نهادهای این استان در راستای سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های که دارند تدبیر ویژه در بحث گردشگری داشته باشند و در بخش صدور مجوزها و تسهیل گری شرایط را آسان کنند.
وی گفت : در دنیای امروز صنعت گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است و سرمایه گذاری در این زمینه می تواند توسعه اقتصادی آن منطقه را تاثیرگذار داشته باشد که یکی از اولویت ها در مازندران گردشگری سلامت است.
فرماندار تنکابن در این همایش با بیان این که تاکنون ۳۳ فرصت سرمایه گذاری در این شهرستان شناسایی شده است ، گفت: غرب مازندران با برخورداری از ظرفیت های جنگل ، دریا ، جلگه و طبیعت بسیار زیبا بستری مناسبی برای توسعه صنعت گردشگری است.
مظاهر معافی اضافه کرد: در این شهرستان نیز تلاش شده است حوزه گردشگری را با بخش کشاورزی سنتی ادغام کنیم و با این راهبرد نیز بسته های ویژه ای برای سرمایه گذاری فراهم بشود.
به گزارش ایرنا، براساس مصوبه شورای برنامه ریزی و توسعه و ستاد عالی رشد استان، همایش شناسایی و معرفی فرصتها و اولویت های سرمایهگذاری در هفت ناحیه شامل ناحیه یک گلوگاه، بهشهر، نکا، ناحیه ۲ شامل ساری و میاندرورد، ناحیه سه شامل قایم شهر، سوادکوه، سواکوه شمالی، سیمرغ و جویبار، ناحیه چهار شامل بابل، بابلسر و فریدونکنار، ناحیه پنج شامل آمل، نور، محمودآباد، ناحیه ۶ شامل نوشهر، چالوس و کلاردشت و ناحیه هفت شامل تنکابن، عباسآباد، رامسر و همچنین همایش استانی فرصتهای سرمایهگذاری حداکثر تا پایان اسفند ماه امسال با محوریت فرمانداری های نواحی یاد شده با هدف معرفی ظرفیتها و توانمندی های اقتصادی استان در بخش های مختلف برگزار میشود.
صنعت و تولید همواره در مازندران از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و ۱۵ درصد از تولید ناخالص استان از این بخش است و دستکم سه هزار واحد صنعتی با اشتغالزایی مستقیم ۸۰ هزار نفر در استان وجود دارد که از این تعداد ۴۶۱ واحد صنعتی در بخش ماشینآلات و فلزات اساسی، ۱۳۹ واحد در بخش برق و الکترونیک، ۱۱۵ واحد در بخش نساجی، ۴۰۸ واحد در بخش محصولات شیمیایی، ۲۱۶ واحد در بخش سلولزی، ۵۳۰ واحد در بخش کانی غیرفلزی و ۳۶۷ واحد صنعتی نیز در بخش تولید محصولات غذایی مشغول به فعالیت هستند که نوسازی و روغن کاری چرخ دنده های این بنگاه های اقتصادی با تلاش دولت سیزدهم در دست اجراست.
همچنین مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد، ظرفیت این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالشهای مهم این استان محسوب میشود.