مهاباد - ایرنا - در حالیکه پاییز یک سوم فصل بارش‌های آذربایجان غربی را به خود اختصاص می‌دهد اما امسال سخاوت آسمان در این منطقه که شاید بخاطر دریاچه ارومیه بیشتر از سایر مناطق نیازمند بارش‌های پاییزی است، کمتر از سال‌های گذشته بود.

به گزارش ایرنا، بارش‌های پاییزی در آذربایجان غربی از این لحاظ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که در این فصل رودخانه های خشک و کم آب (فصلی و دایمی)، پس از بارش‌های پاییزی جان دوباره گرفته و در بستر خود و به پایین دست جاری می‌شوند و در نهایت به دامن سدها و تالاب‌های این منطقه می‌ریزند.

تامین آب ۱۴ سد مهم شامل سدهای نوروزلوی میاندوآب، شهیدکاظمی و خراسانه بوکان، بارون ماکو، قیقاچ پلدشت، ارس، ارس ۲، شهرچای ارومیه، سنجاق و سد مهاباد، احمدآباد تکاب و حسنلو نقده و رودخانه‌های زاب (کلوی)، گادر، مهاباد، زرینه، سیمینه، نازلو، شهرچای، ارس و باراندوز و چندین رودخانه فصلی دیگر به بارش باران و برف بستگی دارد.

علاوه بر دریاچه ارومیه، آب ۴۵ تالاب فصلی و دایمی آذربایجان غربی از جمله تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه، تالاب های سولدوز و دورگه سنگی و حسنلو در نقده، کانی برازان و قوپی باباعلی و یوسفکند در مهاباد، نوروزلوی در میاندوآب، شیب لو در پلدشت و بورالان در ماکو که مامن پرندگان بومی و مهاجر هستند نیز از آب رودخانه ها و چشمه‌های تامین می‌شود که بخش زیادی از آنها وابسته به بارش است.

از طرفی دیگر این استان با داشتن بیش از ۸۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی که بخش عمده آن را دیمزار تشکیل می‌دهد، بیشتر از سایر مناطق نیازمند سخاوت آسمان و بارش‌های پاییزی و زمستانی است.

نگاهی به وضعیت بارش‌های سالیانه در آذربایجان غربی نشان می‌دهد که هر سال مقدار بارش‌ها در این استان در مقایسه با سال قبل کاهش پیدا می‌کند و امیدها برای احیای دوباره دریاچه ارومیه نگین آبی شمالغرب کشور کم‌رنگ تر می‌شود.

در مورد بارش‌های آذربایجان غربی بیشتر بخوانیم:

حالِ ناخوش آب در آذربایجان‌غربی

آذربایجان‌غربی تشنه بارش نزولات آسمانی

بارش‌های پاییزی در آذربایجان غربی ۲۵ درصد کاهش یافت

رییس اداره هواشناسی مهاباد گفت: پاییز امسال در مجموع ۶۰.۵ میلی‌متر بارندگی در آذربایجان غربی ثبت شده که این مقدار در مقایسه ۸۰.۷ میلی‌متر بارندگی سال قبل ۲۵ درصد و در مقایسه با میانگین بلند مدت نیز ۳۱ درصد کاهش یافته است.

سردشت با میانگین ۱۶۷.۲ میلی‌متر بارندگی پربارش شهر آذربایجان غربی بود که بارش ها در این شهرستان در مقایسه با سال قبل پنج درصد و در مقایسه با میانگین بلند مدت ۲۰ درصد کاهش یافته استاردلان محمدپور افزود: در بین شهرستان‌های استان سردشت با میانگین ۱۶۷.۲ میلی‌متر بارندگی پربارش شهر آذربایجان غربی بود که بارش‌ها در این شهرستان نیز در مقایسه با سال قبل پنج درصد و در مقایسه با میانگین بلند مدت ۲۰ درصد کاهش یافته است.

وی اضافه کرد: در پاییز امسال ماکو نیز با ۲۹.۶ میلی‌متر بارندگی کم بارش‌ترین شهر استان بود که بارش‌ها در ماکو نیز در مقایسه با سال قبل ۲۳ درصد و در مقایسه با میانگین بلند مدت ۴۶ درصد کاهش پیدا کرده است.

محمدپور گفت: در این مدت ۴۲ میلی متر بارندگی در ارومیه ثبت شد که بارش‌های مرکز استان در مقایسه با ۸۶.۷ میلی متر سال قبل ۵۲ درصد و در مقایسه با میانگین بلند مدت ۵۵ درصد کاهش یافته است.

وی افزود: میزان بارندگی مهاباد نیز در سه ماه پاییز با کاهش ۲۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۶۴ میلی‌متر رسید که در مقایسه با میانگین بلند مدت نیز ۴۳ درصد کاهش یافته است.

محمدپور ادامه داد: همچنین بارش برای سه ماهه زمستان برای منطقه در حد نرمال پیش بینی شده و برای ماه‌های فروردین و اردیبهشت سال آینده نیز انتظار داریم بارش‌ها از حد میانگین تا پنج درصد بیشتر باشد.

پاییز امسال ۱.۲ درجه سانتی‌گراد گرم‌تر از سال قبل بود

رییس اداره هواشناسی مهاباد گفت: پاییز امسال میانگین دمای هوای آذربایجان غربی ۱۱ درجه سانتی‌گراد بود که در مقایسه با میانگین سال قبل ۱.۲ درجه و در مقایسه با میانگین بلند مدت نیز ۱.۷ درجه افزایش یافته است.

اردلان محمدپور افزود: در بین شهرستان های استان چالدران با میانگین دمای ۶.۹ درجه سانتی‌گراد سردترین شهر استان و سردشت با دمای ۱۳.۲ درجه گرم‌ترین شهر آذربایجان غربی در طول پاییز ثبت شد.

وی اضافه کرد: در پاییز امسال میانگین دمای هوای مهاباد ۱۲.۵ درجه سانتی‌گراد بود که در مقایسه با سال قبل ۱.۱ درجه و در مقایسه با میانگین بلند مدت ۲.۹ درجه افزایش یافته است.

اما نکته مهم در زمینه آب در آذربایجان‌غربی مدیریت آب ذخیره شده در پشت سدهای استان است که آن هم تابعی از میزان بارش‌ها است و به همین دلیل حجم آب ذخیره شده در پشت سدها در مقایسه با پاییز پارسال بیشتر است.


۵۹۰ میلیون مترمکعب آب در سدهای آذربایجان‌غربی ذخیره شده است

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی گفت: امسال ۵۹۰ میلیون مترمکعب آب در سدهای آذربایجان‌غربی ذخیره شده که این مقدار در مقایسه با ۵۴۱ میلیون مترمکعب سال گذشته ۹ درصد بیشتر است.

مجید رستگاری افزود: هم اکنون سد شهیدکاظم بوکان با ۱۹۲ میلیون مترمکعب بیشترین ذخیره آب در استان را دارد و ذخیره آب سد آغ‌چای ۹۱ میلیون مترمکعب، شهرچای ۷۳ میلیون مترمکعب، مهاباد ۶۳ میلیون مترمکعب، سیلوه ۴۸ میلیون مترمکب، حسنلو ۲۲ میلیون مترمکعب، کرم آباد ۲۱ میلیون مترمکعب است.

وی تاکید کرد: کمترین میزان آب نیز در سدهای اردس ۲ و قیقاج پنج میلیون مترمکعب، دریک ۶ میلیون مترمکعب، شهید قنبری ۱۲ میلیون مترمکعب، ماکو ۱۵ میلیون مترمکعب و زولا ۱۷ میلیون مترمکعب ذخیره شده است.

مردم آذربایجان غربی در حالی وارد فصل زمستان شدند که تاکنون بارش برف تنها در مناطق مرتفع استان اتفاق افتاده و برفروبی در جاده‌های آذربایجان‌غربی انجام نشده است و برای جبران بارش‌های امسال انتظار می‌رود که در فصل زمستان و بهار پیش رو سخاوت آسمان بیشتر شود و دوباره شاهد خروش رودخانه‌های پر آب در این استان باشیم.

سال آبی گذشته (۱۴۰۱ - ۱۴۰۰) به طور میانگین ۲۷۵.۲ میلی‌متر بارندگی در آذربایجان غربی ثبت شده که در مقایسه با ۲۶۰ میلی‌متر میانگین سال قبل از آن ۶ درصد افزایش و در مقایسه با میانگین بلندمدت ۲۲ درصد کاهش یافته بود.

سال آبی گذشته سردشت و پلدشت به ترتیب با ثبت ۶۱۱.۱ میلی‌متر و ۱۳۲.۸ میلی‌متر بارندگی پربارش‌ترین و کم بارش‌ترین شهرهای آذربایجان غربی بودند.