آمادگی‌ مهاباد برای استقبال از فصل سرما

مهاباد - ایرنا - در حالیکه کمتر از ۲۰ روز به شروع فصل زمستان و بارش برف و برودت هوا باقی مانده است، مسوولان شهرستان مهاباد خود را برای استقبال از این فصل سرد آماده کرده و تمهیدات لازم را برای این منظور اندیشیده‌اند.

به گزارش ایرنا، هر چند بارش باران در مهاباد از آبان شروع می‌شود و نیمه دوم پاییز در این شهرستان، با سرمای هوا و سفیدپوش شدن مناطق کوهستانی همراه است، اما در آذر ماه که در زبان محلی به «سه‌رماوه‌ز» (وزش سرما) مشهور است، با کوتاه شدن طول روزها، کم‌کم چهره زمستان نمایان می‌شود.

در این فصل کشاورزان و دامداران خود را برای شروع فصل سرما آماده کرده و هر آنچه را که فکر می‌کنند، سرما و یخبندان به آن آسیب می‌رساند را با عایق‌کار و حتی پوشاندن با گل، مهیای ورود به فصل زمستان می‌کنند.

کشاورزان دریچه های استخرها و آبراه‌ها را باز کرده تا از آب حال از بارش برف و باران و سیلاب آنها را تخریب نکند، تراکتور و ادوات کشاورزی را در مکان‌های ایمن نگهداری می‌کنند و دامداران پنجره‌ها و درب محل نگهداری دام‌ها و علوفه زمستانی را می‌پوشانند و ضمن اینکه ذخیره لازم را از قبل برای ورود به زمستان انجام داده‌اند.

بسیاری از خانواده‌های روستایی و حتی شهری هم اقدام به خرید آذوقه زمستانی کرده و وسایل گرمایشی را تعمیر و سرویس می‌کنند و برخی نیز سوخت اضافی را برای روزهای خاص ذخیره سازی می‌کنند.

زنبورداران هم کلنی‌های زنبور عسل خود را به انبارهای ایمن منتقل کرده و برخی نیز برای استفاده بیشتر، کندوهای زنبور عسل را به مناطق گرم جنوب کوچ می‌دهند و از این تنوع فصل برای خود استفاده بیشتری می‌برند.

در بسیاری از مناطق از جمله روستاها قهوه‌خانه و چایخانه‌ها دوباره دایر می‌شود و جوانان تا پاسی از شب در این اماکن مشغول انجام بازی‌های بومی محلی از جمله جورابین، دامه و دومینو می‌شوند و حتی‌ها تیم‌های روستایی با هم مسابقه می‌دهند.

خانواده‌های روستایی هم در این فصل پس از انجام کارهای روزانه، در شب‌ها دور هم جمع می‌شوند و به شب‌نشینی و عیادت از همدیگر مشغول شده و با میوه‌های مخصوص این فصل از جمله گردو و بادام و سیب از یکدیگر پذیرایی می‌کنند.

مردم این دیار زمستان های سخت و پر برف زیادی را تجربه کرده‌اند و نمونه آن زمستان سال ۱۴۰۰ بود که بارش بیش از ۵۰ سانتی‌متری مهاباد علاوه بر قطع کردن راه دسترسی بسیاری از روستاها چند جاده بین شهری و حتی برخی محلات این شهر رانیز مسدود کرد و بر اثر برف سنگین برق برخی مناطق نیز قطع شده بود.

آمادگی‌های مهاباد برای استقبال از فصل سرما

زمستان با همه زیبایی‌های خود در راه است اما علاوه بر آن ورود به این فصل زیبا نیازمند آمادگی و ایجاد تمهیداتی لازم برای آن است و مهمترین مشکل مردم بویژه در مناطق روستایی و فاقد گاز طبیعی مساله تامین سوخت است.

سوخت زمستانی روستاییان منطقه به موقع تامین شود

فرماندار مهاباد با تاکید به دستگاه‌های متولی تامین سوخت مناطق روستایی گفت: سوخت زمستانی مورد نیاز اهالی روستاهای این شهرستان قبل از شروع فصل سرما و به موقع باید تامین شود.

سوخت رسانی به روستاهای تابعه به ویژه مناطق سخت گذر و کوهستانی جهت ذخیره سازی سوخت مورد نیاز فصل زمستان در اسرع وقت انجام شودامیر قادری اظهار کرد: سوخت رسانی به روستاهای تابعه به ویژه مناطق سخت گذر و کوهستانی جهت ذخیره سازی سوخت مورد نیاز فصل زمستان در اسرع وقت انجام شود.

فرماندار مهاباد ادامه داد: همچنین سوخت لازم برای نانوایی‌های دوگانه سوز برای مواقع ضروری با همکاری شرکت پخش فرآورده‌های نفتی مهاباد در نظر گرفته شده است.

وی افزود: با شروع فصل سرما و بارش برف در محورهای کوهستانی تامین سوخت بسیار مشکل است و برای همین منظور قبل از بارش‌ها باید سوخت رسانی انجام شد و این امر باعث دلگرمی اهالی روستاها نیز می‌شود.

سوخت زمستانی در ۷۰ درصد روستاها توزیع شد

رییس شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ناحیه مهاباد نیز گفت: تمهیدات لازم برای تأمین سوخت عشایر و روستاهای شهرستان اندیشیده شده و تاکنون سوخت‌رسانی زمستانی به ۷۰ درصد روستاهای به ویژه مناطق سخت گذر انجام شده و مابقی نیز در حال پخش است.

آمادگی‌های مهاباد برای استقبال از فصل سرما

محمود تیردادی افزود: روستاهای سخت گذر این شهرستان در بخش‌های منگور شرقی و خلیفان واقع شده است و ۲ فروشندگی در روستاهای سیلم و میرسه کار توزیع نفت سفید این مناطق را بر عهده دارد.

وی با اشاره به اینکه سهمیه سوخت خانوارهای روستایی به تعداد خانوار بستگی دارد، اظهار کرد: سهمیه سالانه سوخت خانوارهای یک و ۲ نفره یک هزار و ۶۰۰ لیتر نفت سفید، سه و چهار نفره ۲ هزار و ۲۰۰ لیتر، پنج و ۶ نفره ۲ هزار و ۶۰۰ لیتر و هفت نفره و بیشتر ۲ هزار و ۸۰۰ لیتر است.

تیردادی اضافه کرد: در بخش مرکزی مهاباد گازرسانی به تعداد زیادی از روستاها انجام شده و نیاز اهالی روستاهای این بخش به نفت سفید بسیار کم است و در مجموع ۱۶ تعاونی نفت سفید کار توزیع این فراورده نفتی را در روستاهای مهاباد بر عهده دارند.

بعد از مساله سوخت مساله راه در فصل زمستان یکی از مسایل مهم است که با توجه به اینکه بسیاری از محورهای مهاباد برفگیرو گردنه های سخت گذری مانند «زمزیران» و «جواله ره‌شان» در محور مهاباد سردشت و «قه‌ره‌بلاغ» در محور مهاباد بوکان در این فصل تردد خودروها را با مشکل مواجه می‌کند.

دایر کردن راهدارخانه‌ها، تجهیز آنها با ادوات راهداری و برفروبی و انباشت نمک و ماسه در آنها از جمله اقدامات مهم اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مهاباد در خصوص آماده سازی برای فصل زمستان است.

ذخیره بیش از ۶ هزار تن نمک و ماسه طرح زمستانی راهداری در مهاباد

رییس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مهاباد در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: پنج هزار تُن ماسه و یک هزار و ۲۰۰ تُن نمک برای طرح زمستانی در راهدارخانه‌های این شهرستان ذخیره شد.

رحمت نویدنیا گفت: از این مقدار نمک و ماسه، سه هزار تُن در راهدارخانه مرکزی ذخیره و مابقی در بین راهدارخانه‌های این شهرستان برای استفاده در فصل زمستان تقسیم شده است.

آمادگی‌های مهاباد برای استقبال از فصل سرما

وی با اشاره به اینکه در طرح زمستانی راهداری، پنج راهدارخانه ثابت و ۲ راهدار خانه سیار در این شهرستان فعال می‌شود، افزود: هم‌اکنون علاوه بر راهدارخانه مرکزی، چهار راهداری در روستاهای کیتکه (گردنه جواله ره شان)، کله گاوی(گردنه زمزیران) و گردنه قره بلاغ (مسیر مهاباد - بوکان) فعال است و راهدارخانه دارلک (مسیر مهاباد ارومیه) نیز بزودی فعال می‌شود.

رییس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مهاباد گفت: در بخش روستایی نیز ۲ راهدارخانه سیار در مسیرهای روستاهای آفان و سیاقول، کار برفروبی و بازگشایی محورهای روستایی این شهرستان را بر عهده دارند.

ماشین‌آلات راهداری از جمله ماشین‌های برف‌روب و نمک‌پاش نیز در آستانه شروع طرح زمستانی راهداری در مهاباد تعمیر و آماده‌سازی شده استوی با اشاره به اینکه طرح زمستانی راهداری از ۱۵ آذر شروع می‌شود، اظهار کرد: ماشین‌آلات راهداری از جمله ماشین‌های برف‌روب و نمک‌پاش نیز در آستانه شروع طرح زمستانی راهداری در این شهرستان بازسازی و آماده‌سازی شده است.

نویدنیا گفت: هم‌اکنون ۵۵ مامور راهداری در راهدارخانه‌های این شهرستان فعال است و ۱۵ دستگاه انواع ماشین‌آلات سبک و سنگین نیز در اختیار این واحدها قرار دارد؛ ضمن آنکه ۱۰ دستگاه نیز به عنوان پشتیبان در راهدارخانه مرکزی نگهداری می‌شود.

وی از مسافرانی که مهاباد را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب می‌کنند خواست قبل از سفر به این شهرستان در فصل زمستان از وضعیت جاده‌ها با شماره‌ تلفن گویای ۱۴۱ و یا شماره ثابت ۴۲۴۲۲۵۵۹ آگاهی پیدا کنند.

رییس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مهاباد گفت: این شهرستان دارای ۸۳۵ کیلومتر راه شامل ۳۵ کیلومتر بزرگراه، ۱۱۷ کیلومتر راه اصلی ۷۱ کیلومتر راه فرعی و ۶۱۲ راه روستایی آسفالت و شوسه است.

پیش‌بینی زمستان پربارش برای مهاباد

رییس اداره هواشناسی مهاباد گفت: برای آذرماه جاری و سه ماهه زمستان بارش‌ها در این شهرستان بین ۱۰ تا ۱۲ درصد بیشتر از حد نرمال پیش بینی شده است.

اردلان محمدپور اظهار کرد: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون بیش از ۳۵ میلی متر بارندگی در مهاباد ثبت شده که نسبت به سال قبل ۵۵ درصد افزایش و نسبت به میانگین نرمال ۵۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

آمادگی‌های مهاباد برای استقبال از فصل سرما

وی با بیان اینکه امسال میانگین بارندگی در استان حدود ۴۲ میلی متر ثبت شده است. اضافه کرد: انتظار داریم بارش‌ها در زمستان تا اواسط اردیبهشت ماه سال آینده برای مهاباد نسبت به نرمال افزایش یابد.

ایستگاه هواشناسی مهاباد در سال ۱۳۳۵ به عنوان ایستگاه باران‌سنجی راه‌اندازی شد و از سال ۱۳۶۴ به ایستگاه سینوپتیک (اصلی) ارتقا یافت و در طول شبانه روز (هر ساعت یک بار) تغییرات هواشناسی در آن اندازه گیری و ثبت می‌شود.

شهرستان مهاباد علاوه این ایستگاه هواشناسی سینوپتیک، دارای هفت ایستگاه باران سنجی است.

اواخر هفته قبل بود که جلسه کمیته بحران مهاباد به منظور بررسی مشکلات و کمبودهای این شهرستان در زمینه کنترل بحران های طبیعی و غیرطبیعی و آمادگی دستگاه های اجرایی شهرستان قبل از شروع فصل زمستان تشکیل جلسه دارد تا در چند روز باقی مانده نواقص احتمالی را نیز برطرف کنند.

این جلسه ضمن امیدواری مسوولان برای بسیج همه امکانات موجود، خود بانک اطلاعاتی از تجهیزات و توانمندی های این شهرستان در زمینه مدیریت بحران در اختیار مدیران قرار داد تا قبل از بروز حوادث، مسوولان از میزان آمادگی و توان خود برای مهار آن اطلاع داشته باشند.

اما زمستان مهاباد آن گونه که بیشتر مردم فکر می کنند؛ زیباست، سفید پوش شدن مناطق کوهستانی و جلوه‌های ویژه طبیعت زمستانه در مهاباد از ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری فراموش شده به شمار می‌رود که لازم است توجه بیشتری برای احیا و فراهم آوردن زیرساخت‌های این ظرفیت بالقوه صورت گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha