مهاباد - ایرنا - «افشین قادرزاده» که به تازگی نام وی در کتاب گینس به عنوان کوتاه‌قدترین مرد جهان ثبت شد، اکنون با کمک خَیرین خواندن و نوشتن را شروع کرده است.

در آخرین روز پاییز امسال بود که برای نخستین بار برای تهیه گزارشی از «افیشن قادرزاده» راهی شهر بوکان و روستای «شیخ‌لر» محل زندگی کوتاه قدترین مرد جهان شدم، تا بلندترین شب سال را میهمان جمع گرم و صمیمی این خانواده سه نفری باشم.

در این دیدار نخست یکی از آرزوهای «افشین» و خانواده وی فراگیری سواد و خواندن و نوشتن بود، حال که نام او در رکوردهای جهانی ثبت شده توجه به مساله خواندن و نوشتن اهمیت ویژه‌ای برایش پیدا کرده است.

برای آشنایی بیشتر با «افشین قادرزاده» این مطالب را بخوانید:

بلندترین شب سال با کوتاه قدترین مرد جهان

یک روز با جوان ۶۴ سانتی متری

نوجوان ۶۴ سانتی متری بوکانی آرزوی تحصیل دارد

«افیشن قادرزاده» با معلولیت جسمی - حرکتی شدید و با تلاش خانواده اکنون در آستانه ۲۱ سالگی با ۶۵.۲۴ سانتی‌متر قد در کتاب رکوردهای جهانی گینس به عنوان کوتاه قدترین مرد زنده شناخته شد، وی از دارنده قبلی این عنوان، یعنی «ادوارد هرناندز» کلمبیایی که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۲۰ قدش ۷۰.۲۱ سانتی‌متر بود، پیشی گرفت و چهارمین مرد کوتاه قدی است که تاکنون توسط رکوردهای جهانی گینس تایید شده است.
اما مشکل ادامه تحصیل «افیشن قادرزاده» شاید کمی متفاوت تر از افراد بی‌سواد باشد، این توانجو به دلیل مشکل کوتاهی قد و راه رفتن نمی تواند وارد مدرسه شود و از طرفی دیگر تن صدا وی را هر کسی به جز خانواده اش نمی تواند به خوبی متوجه شود و روی میز و نیمکت های عادی هم امکان نشستن وی وجود ندارد.

پدر «افیشن قادرزاده» که کاک اسماعیل نام دارد، گفت: مساله فراگیر خواندن و نوشتن از چندین سال قبل مانند سایر نیازهای فرزندم مورد توجه ما بوده اما تاکنون این شرایط برای فراگیری فراهم نشده است.
وی اضافه کرد: امکان آموزش دادن «افشین» برای من و مادرش وجود ندارد و ما تنها می‌توانیم نیازهای دیگر وی را تامین کنیم به همین دلیل است که وی در سن ۲۰ سالگی هنوز هم بی‌سواد باقی ماننده است.
وی اظهار کرد: اما «افشین» هم اکنون مهارت های بسیاری خوبی در زمینه حرف زدن و راه رفتن دارد و با گوشی تلفن همراه می توانند انواع برنامه ها را باز کند و تصاویر و ویدیوهای ثبت شده را در گوشی تلفن همراه خود پیدا کند.

قادرزاده گفت: چون «افشین» نمی تواند در بین دانش آموزان دیگر در کلاس بشیند به همین خاطر هر معلمی هم حاضر نیست آموزش وی را به صورت تنهایی بر عهده بگیرد و ما هم توان معلم خصوصی را نداریم.

یک خَیر هزینه آموزش «افشین» را بر عهده گرفت
پدر «افشین» گفت: در سفری که برای ثبت جهانی وی به تهران و دُبی داشتیم با یکی از خیرین آشنا شدیم و هزینه های استخدام یک معلم خصوصی را برای باسواد کردن «افشین» را تقبل کرده است.

وی اضافه کرد: اکنون هر روز یک معلم برای یاد دادن خواند و نوشتن به «افشین» به خانه ما می آید و در محیط خانه خواندن و نوشتن را به او یاد می دهد.
قادرزاده ادامه داد: از روزی که «افشین» شروع به خواندن و نوشتن کرده است، من و مادرش بسیار خوشحال هستیم و هر روز پس از پایان درس و رفتن خانم معلم «افشین» هر آنچه را آموخته است برای ما تعریف می‌کند.

کلاس کوتاه‌قدرترین سوادآموز جهان
کلاس درس کوتاه‌قدرترین سوادآموز جهان هم مانند سایر کلاس های درس نیست و در گوشه ای از منزل اجاره ای پدر «افشین» قرار دارد و در قسمتی از اتاق تابلوی «وایت برد» که هر چند روی زمین قرار دارد اما از قد افشین بسیار بالاتر است، صندلی کوچک آبی، چند جلد کتاب سوادآموزی و جعبه جامدی با مداد سیاه و مدادرنگی و بخاری نفتی هم گرمابخش این کلاس است.

آن روز که من مهمان کلاس درس کوتاه قدترین مرد جهان بودم نوبت کلاس درس فارسی بود و خانم معلم هم روی قالی نشسته و کتاب را باز می کند، کلمات را یکی یکی از روی کتاب می خواند و افشین نیز آنها را تکرار می‌کند.

در جاهایی که تلفظ کلمه برای افشین سخت است، خانم معلم دوباره آن را می خواند و افشین سعی می کند بر روی تلفظ ها بیشتر دقت کند.


افشین گاه گاهی می ایستد، روی صندلی می نشیند و گاهی روی قالی به حالت چهار دست و پا از روی کتاب واژه ها را می خواند و برخی را نیز حرف حرف می نویسد و هر از گاهی یک لیوان چای می نوشد.

افشین با کمک خانم معلم از روی صندلی پلاستکی بلند می شود و با قدم های نچندان استوارش به سمت تخته وایت برد می رود، ماژیک در دست می نویسد:

باد _ آبادی _ باران ...

اما کسی که آموزش خواندن و نوشتن به افشین را بر عهده دارد خانم جوانی است که دارای مدرک کارشناسی علوم تربیتی است اما هنوز امکان جذب در سوادآموزی یا آموزش و پرورش را پیدا نکرده است و «رویا علی پوران» نام داد.

وی که چند سالیست تدریس به شیوه خصوصی را شروع کرده هر روز از داخل شهر برای آموزش «افشین» به روستای «شیخ‌لر» می‌آید و در منزل آنان فراگیری واژه‌ها را به او شروع کرده و از روند آموختن افشین راضی است.

خانم علی پوران می‌گوید: خیلی خوشحالم که آموزش، من را با این خانواده پیوند داده اما برای گرفتن نتیجه بهتر باید شرایط را برای آموزش بیشتر مهیا کنیم و میز و صندلی که مخصوص افشین باشد در اختیار داشته باشیم.


اهدای کتاب به افشین از سوی اداره سوادآموزی بوکان

رییس اداره سوادآموزی بوکان گفت: مساله بیسواد ماندن «افشین قادرزاده» مانند سایر افراد بیسواد در این شهرستان، یکی از دغدغه‌های این اداره بوده و به همین خاطر از مدتی قبل یکی از آموزش دهندگان فعال به نام «مصطفی عزیزی» آموزش وی را بر عهده گرفته بود.

ارسلان خوشکام افزود: کتاب سوادآموزی همراه وسایل نوشت افزار در اختیار وی قرار گرفته بود اما به توجه به شرایط خاص این خانواده با ادامه فعالیت این آموزش دهنده موافقت نکردند اما اگر «افشین قادرزاده» خواندن و نوشتن را فراگیرد امتحان دوره سوادآموزی از وی گرفته خواهد شد و در صورت موفقیت به مقطع بالاتر ارتقا پیدا خواهد کرد.

هم اکنون ۱۵۰ نفر آموزش‌دهنده در این شهرستان فعالیت می کنند و سهمیه بوکان برای سال تحصیلی جاری جذب ۸۲۰ نفر بیسواد، ۳۵۰ نفر در دوره تحکیم و ۳۹۰ نفر در دوره انتقال استوی در خصوص فعالیت های اداره سوادآموزی بوکان نیز گفت: هم اکنون ۱۵۰ نفر آموزش‌دهنده در این شهرستان فعالیت می‌کنند و سهمیه بوکان برای سال تحصیلی جاری جذب ۸۲۰ نفر بی‌سواد، ۳۵۰ نفر در دوره تحکیم و ۳۹۰ نفر در دوره انتقال است.

رییس اداره سوادآموزی بوکان یادآور شد: طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ ۱۳ هزار و ۶۳۰ نفر در این شهرستان در سنین ۱۰ تا ۴۹ سال بی‌سواد و یا کم‌سواد شناسایی شده بود که کار باسوادکردن آنان در دستور کار قرار گرفت.

وی اظهار کرد: تا پایان سال ۱۴۰۰ از بین افراد بی‌سواد این شهرستان در محدوده سنی ۱۰ تا ۴۹ سال، سه هزار و ۲۵۰ نفر با سواد شدند و سه هزار و ۵۵۰ نفر نیز که سواد کمی داشتند با شرکت در دوره‌های تحکیم و انتقال ارتقا پیدا کردند.

در مورد وضعیت سوادآموزی در آذربایجان غربی بیشتر بخوانیم:

رشد باسوادی؛ ارمغان انقلاب اسلامی برای مناطق مرزی و محروم آذربایجان غربی

نرخ باسوادی در آذربایجان غربی رشد بیش از ۵۳ درصدی دارد

۲۷ هزار و ۸۰۰ نفر در آذربایجان غربی باسواد می‌شوند

به گزارش ایرنا، براساس اعلام مسوولان سوادآموزی استان تعداد بی‌سوادان آذربایجان غربی در گروه سنی تعریف شده ۱۰ تا ۴۹ سال طبق آمار آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ حدود ۱۹۰ هزار نفر برآورد شده است.

حال پس از انتشار این گزارش و خبر خوش نخستین اقدام خیرین از آن سوی کشور برای کمک مالی برای آموزش و باسوادکردن «افشین»، از خیرین و صنعت‌گران بوکانی که در هنروری چیرده دست و شهره عام و خاص هستند، درخواست می‌کنیم که برای ساخت میز و صندلی مخصوص «افشین» آستین همت را بالا زده و وی و خانواده‌اش را برای هموارتر کردن ادامه راه پرفراز و نشیب فراگیری علم و دانش یاری کنند.