به گزارش خبرنگار ایرنا، جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در ۹ سال گذشته در بخش مسابقه بزرگ صحنهای؛ سهمی مهم از آثار خود را از میان خیل تولیدات هنرمندان تئاتر سراسر کشور که در جشنوارههای تئاتر استانی حضور داشتهاند، انتخاب میکرد.
اما پیش از آن زمان و درسالهای برگزاری جشنواره تئاتر فجر مناطق که از سال ۱۳۹۲ متوقف شده بود؛ شاهد حضور آثار برگزیده جشنواره تئاتر استانها و رقابت آنها با یکدیگر در این رویداد بودیم و در نهایت آثار منتخب هیات داوران در این مرحله به عنوان خروجی نهایی تئاتر استانهای کشور به جشنواره بینالمللی تئاتر فجر راه پیدا میکردند.
تا آنکه همزمان با تغییرات صورت گرفته در چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بار دیگر بنا به پیشنهاد کوروش زارعی دبیر این دوره جشنواره تئاتر فجر و کاظم نظری مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شاهد احیای جشنواره تئاتر فجر مناطق و برگزاری بیستوهفتمین آن هستیم.
ویژگی مهم برگزاری جشنواره تئاتر مناطق آن است که برگزیدههای استانها در جشنوارههای منطقهای رقابت میکنند تا برگزیدههای این رقابت به جشنواره بینالمللی تئاتر فجر معرفی شوند، همین گذار و گذر آثار نمایشی از ۲ رخداد جشنوارهای با نگرش داوران متخصص باعث ارتقا بیشاز پیش سطح کیفی آثار حاضر در این رویداد میشود.
در همین راستا پس از جشنواره منطقهای زنجان، این بار از ۱۴ دیماه و در نخستین روزهای سرد زمستانی که تمام مناطق کشور پوشیده از برف است؛ اجراهای سه روزه ۱۶ گروه نمایشی از استانهای هرمزگان، بوشهر، فارس، کهکیلویه و بویر احمد، چهار محال و بختیاری، کرمانشاه و خوزستان و مناطق آزاد اروند و قشم بهار تئاتر را به کرانه خلیج فارس آورد.
طی سه روز گذشته (۱۴ تا ۱۶ دیماه) حضور ۲۵۰ هنرمند از استانهای مختلف و به نوعی همسایه برای شرکت در این رویداد بزرگ هنری شور و نشاط خاصی به استان بوشهر بخشید.
جشنوارههای منطقه ای تئاتر فرصتی برای انتخاب بهترینها
جشنواره تئاتر فجر به عنوان ویترینی بزرگ در سطح بین الملل برای ارائه کارهای نمایشی هنرمندان به شمار میرود و بهترین آثار گروههای نمایشی در این آئینه بازتاب داده میشود و جشنوارههای مناطق این فرصت را هرچه بهتر و بیشتر برای گروههای هنری فراهم کرده است.
به بیان احمد جولایی پیشکسوت نام آشنای هنر تئاتر، جشنوارههای منطقه ای فرصتی برای دیده شدن هنر تئاتر است که بعد از ۹ سال دوباره در مناطق از سر گرفته شده است.
داور جشنواره منطقهای بوشهر درباره اهمیت برپایی این جشنواره توضیح میدهد: تولید تئاتر به عنوان یک پدیده اجتماعی جمعی و یک رسانه شناخته شده مطرح است که در سطح بین الملل روی آن بحث میکنند، علوم آکادمیک و حوزههای علمی دارد به همین دلیل هنرمندان با مشترکات فرهنگی و همسنخ تر تمایل دارند در یک استان و منطقه برای شناخت و معرفی هر چه بیشتر خود در کنار هم به رقابت بپردازند.
از نظر این استاد پیشکسوت جشنوارههای منطقهای در راستای هم اندشی جغرافیای فرهنگی شکل میگیرد و گامی در راستای یک هم افزایی هنری است و انتظار میرود جشنوارههای منطقهای روز به روز با سطح بالا و کیفیتر برگزار شوند.
جولایی توصیفی تئاتری نیز از بوشهر ارائه میکند و جزر و مد خلیج فارس را کشمکشی دراماتیک میداند که طبیعت ایجاد میکند؛ خشکی میخواهد همه جا را خشک و آب هم میخواهد همه جا را خیس کند این تضاد هر روزه و ( روزانه ۲ بار جزر و مد) کنش طبیعی و دراماتیکی را رقم زده است.
او ادامه میدهد: مساله اولیه درام باید با یک تضاد و کشمکش باشد تا براثر آن درام به وجود آید چه کُنشی بهتر از این که خشکی میخواهد همه جا را خشک و دریا میخواهد همه جا خیس باشد و به دلیل همین نوع طبیعت است که این مردم از نظر پذیرش مهمان روحیه خوبی دارند وقتی مسافران و هنرمندان به این استان می آیند فضایی به وجود می آید که هنرمندان به آنها خوش بگذرد و به زاد و بوم خود بازگردند.
امین اکبری نسب کارگردان، بازیگر و مدرس تئاتر که به عنوان ناظر جشنواره تئاتر منطقه ۲ در بوشهر حضور دارد معتقد است جشنوارهها همیشه همراه با تب و تاب و هیجان هستند اما در جشنوارههای منطقه ای بر خلاف استانی به دلیل حضور آثاری از استانهای مختلف این هیجان و لذت در آنها بیشتر نمود دارد.
در جشنوارههای منطقهای گروههای هنری با فرهنگها، نگاهها و اندیشههای مختلف در کنار هم حضور مییابند، تبادل فکری میکنند و هنر خود را به نمایش میگذارند و این میتواند برای تئاتر که هنری پویا و زنده است بسیار تاثیر گذار باشد.
از نظر این هنرمند و پیشکسوت تئاتر جشنواره های منطقهای تئاتر اتفاق مثبتی است که برپایی و بازیابی این رویداد فرهنگی به روند پویایی هنر تئاتر دراستانها و شهرستانها کمک میکند و باید ادامه دار باشد.
او معتقد است هنر تئاتر آنتیک ترین، شیک ترین، بهترین و کاملترین کالای فرهنگی است که در سبد خانوار جای داده شود.
اکبری نسب خواسته ای نیز از مسئولان و دست اندرکاران بخش فرهنگ و هنر داشت و آن این بود که رویدادهای مختلف فرهنگی از جمله جشنواره تئاترعروسکی، تئاتر کودک و نوجوان و تئاتر آئینی سنتی در پایتخت برگزار میشود و چقدر خوب بود اگر فرصت برگزاری این رخدادهای فرهنگی به استانها نیز داده شود.
از نظر این هنرمند برگزاری هر یک از این جشنوارهها خود به عنوان یک برند به شمار میرود که با سوق دادن آنها به سمت استانها میتوان از ظرفیت مناطق بهره جست.
اکبری نسب در باره سطح برگزاری بیست و هفتمین جشنواره تئاتر منطقه ۲ بوشهر به خبرنگار ایرنا میگوید: هنرمندان بوشهری برای هرچه بهتر برگزار شدن این جشنواره همه به صورت خودجوش پای کار بودند و ثابت کردند در استانها ظرفیت کار وجود دارد البته وجود برخی ناهماهنگیها در همه جشنواره ها طبیعی است اما ضریب خطا در بیست و هفتمین جشنواره منطقه ۲ بوشهر خیلی کم بود.
او به این نکته نیز اشاره کرد که جشنواره ها بار فرهنگی با خود به همراه دارند و موقعیتی برای آشنایی مخاطب با فرهنگهای مختلف به شمار میروند و امروز در قالب بیست و هفتمین جشنواره منطقه ۲ بوشهر فرهنگ مهمان نوزای این مردمان خونگرم به هنرمندان سایر استانها ثابت شد.
کاظم ارجمند نیا نویسنده و کارگردان تئاتر در باره اهمیت جشنواره تئاتر مناطق میگوید: با همت انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر و مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد و به رغم خواسته خیلی از هنرنماهایی که اجازه نمیدادند تئاتر کار کنیم بالاخره امروز چراغ تئاتر روشن شد و انتظار میرود با حمایت از این هنر پویا این چراغ فروزانتر شود.
از نظر این هنرمند برگزاری جشنوارههای منطقهای فرصتی است برای کسانی که تئاتر کار میکنند که دیده شوند به تعبیری با جشنوارههای منطقه ای پویایی و زنده بودن هنر تئاتر بخوبی احساس میشود.
البته ارجمند نیا حمایت از اجراهای عمومی تئاتر را نیز مورد تاکید قرار میدهد.
در این بیان سخنان یک نوجوان و بازی اولی نیز در مورد اهمیت برگزاری جشنواره منطقه ای تئاتر شنیدنی است به اعتقاد امیر مهدی ذاکری خواه از گروه هنری خلیج خونین از بندرعباس برگزاری جشنواره تئاتر مناطق سبب میشود تا با دیدن دیگر آثار تجربه کسب کنند و از استرس آنها برای اجراهای آینده کاسته شود.
او ادامه میدهد: جشنواره های منطقه ای میدانی برای رقابت بهترینها برای حضور در صحنه ملی است که باید بخوبی به آن پرداخته شود.
کم و کاستیهای بیست و هفتمین جشنواره تئاتر منطقه ۲
اما با وجود همه خوبی ها و نقاط قوت جشنواره های منطقه ای بویژه بیست و هفتمین جشنواره تئاتر منطقه ۲ در بوشهر یک سری کاستیهایی نیز وجود داشت که از نظر هنرمندان پنهان نبود.
به اعتقاد سعید ذبیحی سرپرست و مشاوره گروه نمایش نصرت از کرمانشاه برگزاری جشنواره منطقه ای در این وضعیت و شرایط سخت اقتصادی و مالی که گریبانگیر همه است کاری بزرگ و شایسته تقدیر است.
او که با سختیهای برگزاری جشنواره آشنا است میگوید: با وجود مشکلات مالی اما با ایثار و همت جامعه هنری استان بوشهر جشنواره تئاتر منطقه ای در این استان در سطح بالایی برگزار و از استقبال خوبی از سوی مردم روبرو شد.
ذبیحی تمرکز تمام پلاتوها در یک مجموعه هنری به سان تئاتر شهر که در بوشهر وجود دارد تنها در تهران دیده میشود و این یک نقطه قوت و مثبت است که این استان به عنوان یک ظرفیت مهم از آن برخوردار است.
او این را هم یادآور میشود که با وجود استقبال مردم از اجراها اما به دلیل ظرفیت پائین سالنهای نمایش امکان حضور همه علاقمندان به هنر تئاتر برای دیدن کارها وجود نداشت.
از نظر این هنرمند نبود سالنهای نمایش با ظرفیت بالا از نقاط ضعف جشنواره به شمار میرود که میطلبد مسئولان استان نسبت به راه اندازی فضاها وسالنهای استاندارد و مناسب برای بوشهر که لیاقت بالاتر از اینها را دارد فراهم سازند تا مردم بتوانند از این هنر لذت بیشتری ببرند.
با همه خوبی ها و برخی کاستی ها بیست و هفتمین جشنواره تئاتر منطقه ۲ در بوشهر با پایان یافتن اجراها به ایستگاه آخر رسید و امروز بهترین این گروههای هنری برای حضور در چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر معرفی میشوند.