کمال طاهریان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز داشت: نخستین زلزله ساعت ۱۱ و ۵۱ دقیقه صبح امروز با قدرت چهار ریشتر رخ داده و مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران عمق این زمین لرزه را ۶ کیلومتری زمین عنوان کرده است.
وی ادامه داد: دومین زمین لرزه ساعت ۱۲ و ۱۱ دقیقه صبح امروز رخ داد و قدرت آن از سوی مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ۲ و هشت دهم ریشتر و عمق آن ۱۶ کیلومتری زمین عنوان شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سمنان تصریح کرد: زلزله سوم ساعت ۱۲ و ۲۰ دقیقه به بزرگی ۲.۶ ریشتر و در عمق هشت کیلومتری در گرمسار رخ داد.
افزود: نیروی های امدادی هلال احمر در محل وقوع زلزله با توجه به احتمال پس لرزه در آماده باش کامل برای امدادرسانی هستند.
۲ روز پیش (۱۷ دی) نیز ۲ زمینلرزه در بخش شهمیرزاد از توابع شهرستان مهدیشهر به بزرگی سه و هشت دهم و سه و ۶ دهم درجه در مقیاس ریشتر رخ داد که خسارت جانی و مالی نداشت.
به گزارش خبرنگار ایرنا، زلزله حادثه ای طبیعی است که بر اثر لرزش زمین به وجود می آید و به طور معمول در اثر وقوع این بلای طبیعی در میان لایه هایی از سنگ که در زیر خاک سطحی و در عمقی حدود ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری قرار دارند شکست های برشی، کششی یا فشاری به وقوع می پیوندد که از انتشار لرزشی که در اثر این شکست پدید می آید، زلزله شکل می گیرد.
به گفته متخصصان، امواج زلزلهای ثبت شده، می تواند به ما اطلاع دهند که ارتعاش های بسیار قوی تری در راه است، اما این اطلاعات می تواند فقط چند دقیقه پیش از وقوع زلزله به ما اخطار دهد.
دانشمندان می توانند بر پایه حرکت های صفحه ها در زمین و موقعیت منطقههای گسل، پیشبینی کنند که در کدام مناطق احتمال وقوع زلزله زیاد است. همچنین با تحقیق در تاریخ زمین لرزههای روی داده در منطقه مورد نظر، زمان احتمالی وقوع زلزله را پیش بینی کنند.
در بحث پیش بینی دقیق مکان زلزله در استان سمنان عقب ماندگی هایی وجود دارد و اکنون سه ایستگاه فعال لرزهنگاری در استان وجود دارد که برای تعیین موقعیت دقیق کانون زلزله و اعزام نیروهای امدادی در زمان طلایی بسیار مفید است.
یاسر وکیل زاده رییس وقت سازمان زمین شناسی و اکتشاف معدنی استان سمنان در پاییز سال ۱۳۹۹ با بیان اینکه گسل در بافت شهری استان وجود ندارد و تمامی گسلهای موجود در استان در اطراف بافت شهری قرار دارد، گفته بود: مناطق شمالی و جنوبی استان جزو مناطق پرخطر از لحاظ وقوع زلزله هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ۶۴ گسل بزرگ در سمنان فعال است و به دلیل زلزله خیز بودن استان باید تمامی دستگاه های اجرایی برای کاهش خسارت های احتمالی مالی و جانی در آمادگی باشند و یکی از راهکارهای بررسی عملکرد زمین در این مناطق وجود مرکز لرزه نگاری است.
سه مرکز لرزهنگاری در استان سمنان وجود دارد که با توجه به وسعت استان این تعداد مرکز کم است و شرق استان سمنان مرکز لرزهنگاری وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستانهای گرمسار و آرادان به ترتیب با حدود ۷۷ هزار و ۵۰۰ نفر و ۱۴ هزار نفر جمعیت بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ در غرب استان سمنان قرار دارند.