به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق آمارهای کارشناسان بخش شیلات، سالانه یک میلیون و ۲۷۰ هزار تن آبزیان در کشور تولید می شود و رتبه نخست جهان در تولید ماهی ماهیان سردآبی(قزل آلا) به ایران اختصاص دارد.
لرستان دارای ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر رودخانه فصلی و دائمی و ۵۰ آبشار است و شرایط آب و هوایی چهارفصل این استان موقعیت بی نظیری را در شهرهای مختلف آن برای رونق بخش شیلات و پرورش انواع ماهیان سردآبی، گرمابی، خاویاری و زینتی فراهم کرده است.
بیش از ۷۰۰ مزرعه پرورش ماهی در لرستان وجود دارد که سالانه بیش از ۳۰ هزار تن ماهی از این مزارع تولید و به بازارهای فروش داخلی و خارجی عرضه می شود و چنانچه به ظرفیت های آبزی پروری آن توجه شود می تواند نویدبخش افزایش چند برابری تولید و اشتغال باشد.
طبق اظهارات کارشناسان، برای تولید پنج تن ماهی سردآبی یک شغل بهصورت مستقیم و ۲ شغل به صورت غیرمستقیم ایجاد میشود و در حال حاضر بیش از ۱۷ هزار نفر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در بخش شیلات استان فعالیت دارند که این امر گواه بر ظرفیت بی نظیر اشتغالزایی و تولید شیلات در این استان خوش آب و هوا و مستعد است.
لرستان، صدرنشین تولید ماهیان سردآبی بین استان های غیرساحلی
مدیرکل شیلات لرستان در خصوص مزارع فعال پرورش ماهی لرستان گفت: ۵۳۴ مزرعه ماهیان سردآبی، ماهیان گرمابی ۷۸ مزرعه، ماهیان زینتی ۴۸ مزرعه، ماهیان خاویاری چهار مزرعه، پرورش زالو ۲ و ۳۶ مزرعه تکثیر در استان فعال است و میزان تولید آبزیان پرورشی در استان از ۱۶ هزار و ۴۳۵ تن در سال ۹۳ به ۳۹ هزار و ۳۳ تن در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
کیارش بیرانوند افزود: لرستان با تولید سالانه ۱۶۰ تا ۲۰۰ هزار تن بچه ماهی، رتبه نخست کشور را در زمینه تکثیر بچه ماهی به خود اختصاص داده است و با تولید سالانه حدود ۳۰ هزار تن ماهی سردآبی، هرساله رتبه اول تا دوم کشور را در زمینه تولید کسب می کند.
بیرانوند با اشاره به تولید ۲۶ هزار و ۵۰۰ تن ماهی قزل آلا طی سال گذشته در لرستان، افزود: پارسال ۶۰ تن ماهی قزل آلا به روسیه صادر شد و حدود ۳۰۰ تن ماهی گرمابی نیز از مجموع تولید یکهزار تنی در سال گذشته، به عراق صادر شده است.
وی با اشاره به پرتلاطم بودن بازار فروش ماهیان سردآبی افزود: یکی از مهمترین مشکلات تولیدکنندگان ماهی، نوسان قیمت ها در بازار شیلات است که موجب زیان تولیدکننده می شود.
وی با اشاره به قیمت بالای خوراک آبزیان به عنوان دیگر مشکلات پیش روی تولیدکنندگان نیز تصریح کرد: در حال حاضر پنج کارخانه خوراک ماهی و ۶ کارخانه فرآوری ماهیان نیز در لرستان وجود دارد که فروش ماهی زنده منجر به کاهش فعالیت این واحدهای فرآوری شده است.
بیرانوند تصریح کرد: پرورش ماهی در قفس از ظرفیت های بسیار خوب لرستان می باشد که تاکنون اقدامات موثری در این راستا صورت گرفته است و شرایط برای ارتقای این فعالیت ها در استان وجود دارد.
وی تصریح کرد: با پیگیری های صورت گرفته، اعتبار مورد نیاز جهت مطالعات تکمیلی برداشت دقیق اطلاعات و داده ها مبنی بر نوع دقیق پرورش ماهی و زمان آن در تمامی سدهای استان برای سرمایه گذار یا تولید کنندگان تامین شده است و این مهم در حال انجام می باشد.
بکارگیری ظرفیت سدهای لرستان در پرورش ماهی در قفس
وی با بیان اینکه اجرای طرح پرورش ماهی در قفس، سال ۹۲ توسط اداره کل شیلات لرستان با هماهنگی شرکت آب منطقهای آغاز شده است افزود: ظرفیت اسمی مزارع پرورش ماهی در قفس استان چهار هزار و ۷۰۰ تن می باشد که می توان با امکانات موجود و تامین سرمایه در گردش برای تولید کنندگان تا ۵۰ درصد ظرفیت اسمی را محقق کرد.
مدیرکل شیلات لرستان با اشاره به سدهایی که طرح پرورش ماهی در قفس در آنها اجرا شده است افزود: پروژه ۵۰۰ تنی پرورش ماهی در قفس سد مروک شهرستان دورود در حال بهره برداری می باشد و در فاز نخست، سالانه ۱۰۰ تن برداشت دارد.
بیرانوند از تعطیل شدن طرح ۵۰۰ تنی پرورش ماهی در قفس سد حوضیان الیگودرز به دلیل مشکلات اجتماعی خبر داد و گفت: پروژه ۲۰۰ تنی پرورش ماهی در قفس سد خان آباد این شهرستان نیز به علت خشکسالی و کمبود آب تعطیل شده است.
به گفته وی طرح ۵۰۰ تنی پرورش ماهی در قفس سد رودبار شهرستان الیگودرز نیز در مرحله احداث قفس است و طرح ۲۰۰ تنی سد ایوشان خرم آباد نیز به علت تغییر کاربری اراضی از کشاورزی به شرب تعطیل شده است همچنین طرح شهرستان کوهدشت با ظرفیت اسمی ۳۰۰ تن به دلیل کمبود اعتبار غیرفعال می باشد اما ظرفیت تولید ۱۰۰ تن ماهی را دارا می باشد.
مدیرکل شیلات لرستان تصریح کرد: سد سیمره کوهدشت ظرفیت پرورش یکهزار تن ماهی در قفس را دارد اما تاکنون سرمایه گذاری در این خصوص اعلام آمادگی نکرده است.
بیرانوند با اشاره به وجود ۴۵ قفس پرورش ماهی در سدهای لرستان تصریح کرد: در ابتدا حمایت ها در این زمینه مناسب بود اما سالهاست هیچگونه اعتبارات کمبهره ای برای رشد این مسیر در اختیار اداره کل شیلات قرار نگرفته است و تمامی سرمایه گذاران این بخش با هزینه شخصی خود به فعالیت و تولید پرداخته اند.
تولید ۳۰۰ کیلو خاویار در لرستان
مدیرکل شیلات لرستان همچنین با اشاره به تولید ۳۰۰ کیلو خاویار در استان گفت: چهار مجتمع پرورش ماهی با ظرفیت هشت هزار و ۳۰۰ تن آماده اجرای ماده ۲۷ و واگذاری به بخش خصوصی به منظور بهرهبرداری است.
بیرانوند تصریح کرد: زیرساخت کامل در مجتمع های پرورش ماهی سپیددشت، چم چیت، فیروز آباد و اناررود فراهم و آماده واگذاری شده اند.
وی با اشاره به بهره برداری مجتمع پرورش ماهی سردآبی دوآب با ظرفیت هزار و ۵۰۰ تن بیان کرد: مجتمع های پرورش ماهی خاویاری در رومشکان با ظرفیت یکهزار و ۵۰۰ تن و درب گنبد با ظرفیت ۵۰۰ تن نیز وارد فاز اجرایی شده است.
وی ادامه داد: مجتمع پرورش ماهیان خاویاری رنگین بان پلدختر با ظرفیت یکهزار و ۵۰۰ تن و مجتمع پرورش ماهی سردآبی فیروزآباد سلسله با ظرفیت دو هزار تن نیز از جمله مهمترین پروژههای آبزی پروری در حال اجرا هستند.
قرارداد همکاری منطقه ویژه اقتصادی چابهار با لرستان
استاندار لرستان نیز با اشاره به ظرفیت بی نظیر استان در بخش شیلات، اظهار کرد: یکی از ظرفیتهای نوپای این منطقه، ایجاد مراکز پرورش ماهیان گرمابی، سردآبی و خاویاری است و رتبه اول تولید ماهیان سردآبی در استانهای غیر ساحلی به این استان تعلق دارد.
فرهاد زیویار افزود: باوجود تلاشهای فراوانی که در این زمینه انجام گرفته اما محصول تولید شده بدون فرآوری و به صورت خام به استانهای دیگر صادر میشود که میتوان با ایجاد صنایع تبدیلی و ایجاد زنجیره ارزش، بر ظرفیت اشتغال و ارز آوری استان در بخش شیلات افزود.
وی تصریح کرد: به همین منظور به معاون اقتصادی استان تاکید شد با همراهی رییس سازمان جهاد کشاورزی استان و مدیرکل شیلات، بازدیدی از هلدینگ ها و مجموعههای تولیدی منطقه آزاد تجاری چابهار انجام شود و مجموعههای عمل آوری، تولید خوراک آبزیان که دارای زنجیره ارزش، بسته بندی و خط صادراتی به روسیه هستند مورد بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: طی این بازدید ۲ روزه مذاکراتی با طرفین مقابل به عمل آمد و در نهایت هیاتی از چابهار به لرستان سفر و از ظرفیتهای موجود بازدید کردند و تفاهمنامهای برای سرمایه گذاری در استان به منظور ایجاد صنایع مشابه چابهار از جمله عمل آوری، تولید خوراک ماهی و صنایع وابسته منعقد می شود.