صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در سال ۱۳۸۴ با مصوبه هیات دولت و به منظور حمایت از روستائیان و عشایر و کشاورزان در ایران تاسیس شد و به تبع آن در استان کهگیلویه و بویراحمد فعالیت خود را آغاز کرد تا جامعه هدف زیرپوشش حمایتهای اجتماعی قرار گیرند اما تاکنون تنها ۲۸هزار و ۱۰۰ خانوار استان زیرپوشش صندوق بیمه روستایی و عشایر قرار گرفته اند که این آمار نشان می دهد سالهای گذشته آهنگ جذب بیمهای در این صندوق کُند بوده است.
در حالی که علاوهبر روستاییان و عشایر کارکنان شرکتهای فنی مهندسی و شبه کشاورزی مستقر در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و کارکنان شرکتهای نظام دامپزشکی،رانندگان حمل ونقل مسافر بین شهری،شاغلان حوزه صنایع دستی، کارگران فصلی و ساختمانی نیز میتوانند تحت پوشش این صندوق قرار گیرند برنامه های حمایتی دولت می تواند بخش قابل توجهی از شهروندان را به این بیمه جذب کند.
از آنجا که پایین بودن میزان مستمری دریافتی و نداشتن بیمه درمان تکمیلی از نقایص صندوق بیمه روستایی و عشایر مطرح می شد و بیشتر بهره برداران حوره کشاورزی رغبتی به برقراری این بیمه نداشتند امید می رود با عملیاتی شدن این برنامه ها که قرار است امسال انجام شود چتر حمایتی بیمه مذکور گسترش یافته و شهروندان بیشتری از آن استقبال کنند.
بیمه درمان تکمیلی
طرح بیمه تکمیلی درمان روستایی و عشایر در حال پیمایش اقدام های مقدماتی عملیاتی شدن است به طوری که استانهای آذربایجان شرقی، اصفهان، همدان به عنوان پایلوت بیمه تکمیلی برای بازنشستگان انتخاب شده اند و در این صندوق دولت کارفرما بوده و عضویت در آن از سوی افراد اختیاری است.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه قرار گرفتن بیمه شدگان این صندوق زیرپوشش بیمه تکمیلی درمان از برنامه های جدیدی است که اکنون در سه استان اجرایی شده گفت: طرح بیمه تکمیلی درمان برای این قشر به زودی عملیاتی می شود.
افزایش حقوق مشوقی برای گسترش چتر بیمه
افزایش ۴۰ تا ۱۰۰درصدی حقوق بازنشستگان،ازکارافتادگان و مستمری بگیران صندوق بیمه روستایی و عشایر از اقدام های کارساز دولت سیزدهم است که به گسترش چتر بیمه به ویژه در مناطق کمتر برخوردار مانند کهگیلویه و بویراحمد کمک می کند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت:افزایش ۴۰ تا ۱۰۰درصدی میزان حقوق بازنشستگان، مستمری بگیران و از کار افتادگان این صندوق که قراراست از این ماه اعمال شود راهکاری گره گشا برای افزایش رغبت جامعه هدف زیرپوشش بیمه اجتماعی این صندوق در استان است.
کریمی اضافه کرد: پیش از این میزان دریافتی بیمه شدگان روستایی عشایر اندک بود اما این میزان افزایش ضمن رضایت نسبی حقوق بگیران این صندوق به روند استقبال خانوارهایی که تاکنون اقدام نکرده اند منجر می شود.
وی تاکید کرد:در زمان حاضر صندوق بیمه روستایی عشایر در سطح اول، یک میلیون تومان و در آخرین سطح یعنی سطح هشتم ۲ میلیون و ۶۶۰ هزار تومان پرداخت می کند.
افزایش شمار کارگزاری ها
از آنجا که پراکندگی روستاها،مناطق عشایری از سویی و کوهستانی بودن برخی مناطق از سوی دیگر می تواند یکی از دلایل استقبال ضعیف قرار گرفتن جامعه هدف کهگیلویه و بویراحمد از عضویت در صندوق بیمه روستایی و عشایر باشد مسوولان تصمیم گرفته اند تا برای افزایش شمار این مراکز اقدام کنند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت:با راه اندازی سه کارگزاری شمار این مراکز خدماتی استان به ۲۸ مورد افزایش یافته است.
عیسی کریمی روز افزود:این کارگزاری ها در مناطق بوستان، زیلایی و ممبی به منظور بهبود امکان دسترسی ساکنان این مناطق دایر شده است.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: از ابتدای فعالیت سیزدهم تاکنون با استفاده از همه ظرفیت ها سه هزار و ۴۰۰ خانوار با جمعیت بیش از ۱۴هزار نفر به شمار بیمه شدگان صندوق بیمه روستایی و عشایر در کهگیلویه و بویراحمد افزوده شده است.
وی تصریح کرد:هم اکنون ۱۱۰هزار نفر شهروند کهگیلویه و بویراحمدی در قالب ۲۸هزار و ۱۰۰خانوار عضو بیمه اجتماعی قرار گرفته اند.
کریمی تاکید کرد:براساس برآوردهای انجام شده ۹۲هزار خانوار باید در استان زیر پوشش بیمه صندوق بیمه روستایی و عشایر قرار گیرند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: هم اکنون بیش از یکهزار و ۲۰۰خانوار از این صندوق مستمری ماهیانه دریافت می کنند.
مزایای صندوق بیمه روستایی و عشایر
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیشگیری از مهاجرت روستائیان به شهر، کاهش اختلاف طبقاتی و بالابردن سطح زندگی روستائیان و عشایر، تامین امنیت اجتماعی از مهمترین مزایای این صندوق است.
وی تاکید کرد که ارائه خدمات بیمه اجتماعی، سبب کاهش فقر، بهبود زیر ساختهای اقتصادی و در نتیجه باعث توسعه اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی، عشایر و شهرهای کوچک میشود.
کریمی یادآور شد: برخورداری از یارانه دولتی با امکان پرداخت ۲ برابر حق بیمه توسط دولت، بازنشستگی، از کار افتادگی کلی، فوت و نقل وانتقال سوابق از دیگر مزیت های صندوق بیمه روستایی و عشایر است.
وی عنوان کرد:در زمان حاضر تمامی مشمولان که بالای ۱۸ سال سن دارند، میتوانند با مراجعه به کارگزاریها زیر پوشش این صندوق قرار گیرند تا در زمان تهدید معیشت خانواده با عزت و کرامت از مزیتهایی بیمه اجتماعی استفاده کنند.
استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد دارای ۹ شهرستان، ۱۷ شهر و حدود یکهزار و ۶۷۰ روستای دارای سکنه است.