به گزارش ایرنا از خبرگزاری "آناتولی"، چاووش اوغلو این سخنان را در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با "نالیدی باندور" همتای آفریقای جنوبی در شهر پورتوریای این کشور گفته است.
وی به توافق انتقال غلات اوکراین از دریای سیاه موسوم به توافق استانبول پرداخت و گفت که این توافق برای کشورهای و ملل قاره آفریقا ضروری بوده است و موجب شده که پس از این توافق قیمت غذا ۹ درصد کاهش یابد.
وی گفت: کشورهای آفریقایی نیازمند کود و غلات بیشتری هستند و دولت آنکارا به مذاکره با روسیه و اوکراین در این خصوص ادامه خواهد داد.
وزیر امورخارجه ترکیه گفت که با همتای آفریقای جنوبی خود مسائل دوجانبه و بین المللی را بررسی کرده است.
چاووش اوغلو همچنین از تمایل کشورش در برگزاری نخستین نشست "کمیته ملی دوجانبه میان آفریقای جنوبی و ترکیه در سال جاری میلادی در آنکارا خبر داد.
وی اضافه کرد: حجم تبادل تجاری ترکیه و آفریقای جنوبی ۵۰ درصد رشد داشته و از ۳ میلیارد دلار گذشته است.
وزیر امورخارجه ترکیه همچنین از تمایل کشورش برای برگزاری چهارمین نشست کمیته اقتصادی مشترک دو کشور در ترکیه برای بررسی تمام ابعاد همکاری اقتصادی خبر داد.
سخنان چاووش اوغلو برای ارسال غلات بیشتری به قاره آفریقا دو روز پس از آن روی می دهد که رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه یکشنبه شب اعلام کرد که در گفت وگو با ولادیمیر پوتین همتای روس خود وی به او گفته که :من غلات را مجانی می دهم. و شما آن را به کشورهای فقیر آفریقایی عرضه می کنید.
روسیه و اوکراین از بزرگترین صادرات کنندگان غلات در جهان هستند و مسدود سازی صادرات غلات اوکراینی از طریق این آبراه جهانی توسط مسکو، باعث بحران غذایی شده است.
پس از یک توقف تقریباً ۶ ماهه ناشی از تهاجم روسیه، سه بندر دریای سیاه اوکراین در پایان جولای بر اساس توافق بین مسکو و کییف با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه رفع انسداد شدند.
توافق ابتدایی صادرات غلات اوکراین در اوایل تابستان میان این کشور و ترکیه و روسیه نهایی شد و بر اساس آن صادرات غلات و کود این کشور از تعدادی از بنادر محاصره شده امکانپذیر شد.
نمایندگان ترکیه، سازمان ملل، روسیه و اوکراین ۲۲ جولای ۲۰۲۲، این توافقنامه را در استانبول امضا کردند.