به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «سای تک دیلی»، بر اساس یک مطالعه تحقیقی جدید انجام شده توسط موسسه «سیدرز ساینای» و دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو (UCSF) ، تغییر دادن یک فرایند سلولی می تواند سلولهای بنیادی را به مرگ یا بازتولید وادارد.
سلولهای بنیادی سلولهایی هستند که سایر سلول ها در بدن از آنها توسعه می یابند. این تحقیق که به تازگی در نشریه «سلول بنیادی» (Cell Stem Cell) منتشر شده، ممکن است به تولید داروهای جدیدی یاری برساند که می توانند با دستکاری در این فرایند موجب آهسته شدن یا توقف رشد و گسترش سرطان شوند.
«اوفیر کلاین» مدیر اجرایی مرکز سدار-سینای و از محققان ارشد این مطالعه گفت: این یافته ها تاکید می کنند که بدن نیاز دارد صرفا مقدار مناسب و درستی از سلول های جدیدی را تولید کند.
وی افزود: اگر تقسیم سلولی به میزان بیش از حد انجام شود در نهایت به تشکیل تومور می انجامد و اگر تقسیم سلولی بسیار کم باشد موجب تضعیف روند جایگزینی سلولهای قدیمی می شود.
سلولهای بدن توسط توسط مسیرهای بیولوژیکی مختلفی تنظیم می شوند. هر مسیر در بر دارنده یک رشته اعمال (اکشن) مولکولی در داخل سلول است که تغییری در سلول - مانند ایجاد یک سلول جدید از قبیل یک پروتئین – ایجاد می کند.
برای این مطالعه، محققان تاثیرات یک ژن با نام Discs large ۱ (Dlg۱) را روی مسیر پیام رسانی Wnt مشاهده کردند. این مسیر در بر دارنده یک رشته از تراکنش های مولکولی است که رشد یا مرگ سلول های بنیادی را تنظیم می کنند.
مسیر Wnt که روی سطح یک سلول شروع می شود و در داخل آن به پایان می رسد، برای احیای سلول بنیادی و نوسازی بافت نقش مهمی دارد. هر چند این مسیر تا حد زیادی مورد مطالعه قرار گرفته است، اما هنوز ناشناخته های بسیاری در این خصوص وجود دارد که افزایش یا کاهش کوچک در فرکانس سیگنال های ارتباطی در طول این مسیر ممکن است بر ایجاد سلول های جدید تاثیر بگذارد.
محققان بافت روده را در موش های آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار دادند تا دریابند که چگونه جهش در Dlg۱ بر تراکنش بین پیام رسانی Wnt و سلول های بنیادی تاثیر می گذارد.
این تیم تحقیقاتی از طریق آنالیز (تجزیه و تحلیل) بیان ژنی روی این نمونه ها، به دنبال یافتن تغییراتی در ژن ها بودند که عموما پیام هایی را در طول مسیر Wnt ارسال می کنند. از طریق این فرایند ، محققان قادر شدند که ببینند تغییرات در فرکانس پیام رسانی چگونه بر ایجاد سلول های بنیادین تاثیر می گذارد. این محققان دریافتند وقتی مانع بیان ژن Dlg۱ می شوند و سپس پیام رسانی را در طول مسیر Wnt افزایش می دهند، سلولهای بنیادی بجای تولید سلولهای جدید ، می میرند.
این محققان در مرحله بعدی قصد دارند درباره مسیر Wnt و نقش Dlg۱ در نمونه های گرفته شده از انسان مطالعه کنند تا ببینند آیا آنچه در مورد موشها مشاهده کردند در انسان هم تکرار خواهد شد یا خیر.