به گزارش ایرنا از سازمان مالیاتی، دولت سیزدهم با رویکرد عدالت محوری و شفافیت قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را که از مهرماه سال ۱۳۹۸ معطل مانده بود را اجرایی کرد و با پیوستن تدریجی شرکتها و نهادهای اجرایی درصدد هوشمندسازی نظام مالیاتی و مالیات ستانی عادلانه است.
بر اساس ماده ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی، اطلاعات دستگاههای کارتخوان مودیان مالیاتی و فعالان اقتصادی به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود و این امر نهتنها منجر به شفافیت در روند درآمدی میشود، بلکه شناسایی مودیان که پیش از این مالیات پرداخت نمیکردند شدت مییابد. با اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در گام نخست مودیان جدید شناسایی و جلوی فرارهای مالیاتی گرفته میشود.
هوشمندسازی نظام مالیاتی همزمان با پیادهسازی تدریجی قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان از سوی سازمان مالیاتی کشور در حال اجراست در همین راستا طی چندین مرحله فراخوان، مودیان به این سامانه متصل شدهاند که این مهم علاوه بر شفافیت روند درآمدی، منجر شد که آن دسته از فعالان اقتصادی که مالیاتی پرداخت نمیکردند شناسایی شوند.
سامانه مودیان، امکان عضویت و ایجاد کارپوشه اختصاصی را برای مودیان فراهم ساخته است تا از این طریق با شفافیت در خرید و فروش، صورتحساب الکترونیکی صادر کنند، این سامانه به نشانی پورتال رسمی سازمان امور مالیاتی کشور (intamedia.ir) بخش پایانههای فروشگاهی و سامانههای مؤدیان در اختیار مودیان قرار گرفته است.
طبق این سامانه هر فعال اقتصادی در هر بخشی، یک کارپوشه اختصاصی دارد که تمام اطلاعات مربوط به فعالیتهای اقتصادی و مراودات او با سازمان مالیاتی در این کارپوشه ثبت، اساس کار محاسبه و دریافت مالیات و همچنین نظارت بر فعالیتها قرار داده میشود.
«سند ویژگیها و مشخصات فنی پایانه فروشگاهی و حافظه مالیاتی» به همراه پیوستهای آن شامل «دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان»، «دستورالعمل نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی»، قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر بفرد مالیاتی در سامانه «پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان» قابل دسترس است.
صدور و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی در این سامانه با ۲ روش ارسال مستقیم و ارسال از طریق شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی امکانپذیر است، مشمولان این قانون میتوانند از خدمات «شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی» در زمینههایی همچون نصب و راهاندازی پایانههای فروشگاهی، صدور و ارسال اطلاعات صورتحسابهای الکترونیکی به سامانه مؤدیان و همچنین خدمات مشاورهای و آموزشی استفاده کنند.
شرکتهای بورسی و فرابورسی اولین گروه سامانه مودیان
شرکتهای بازار سهام اولین گروه در اجرای قانون پایانههای مالیاتی هستند که از ابتدای آذرماه ۱۴۰۱ فراخوان شده، مشمول اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی بودند.
در همین راستا مرکز تنظیم مقررات نظام پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان سازمان امور مالیاتی کشور نشستهای مشترکی را با شرکتهای فعال در زمینههای بانکی، پولی و مالی پذیرفته شده در بورس و فرابورس را برگزار کرد و نحوه صدور صورتحسابهای الکترونیکی را تشریح کرد.
از این رو شرکتهای بورسی و فرابورسی اطلاعات کامل را درباره نحوه و زمان صدور صورتحساب الکترونیکی و چگونگی استفاده از امضای الکترونیکی را فراگرفتند در همین راستا شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی بهعنوان بازوی اجرایی قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان به مودیان معرفی شدند تا طبق قانون در زمینه مشاوره و خدماترسانی با این شرکتها همکاریهای لازم را انجام دهند.
طبق آخرین آمار سازمان امور مالیاتی کشور، ۵۰۰ شرکت بورسی برای این ورود به سامانه مودیان فراخوان شدند که از این تعداد ۲۰۰ شرکت وارد سامانه شده و صورتحسابهای الکترونیکی صادر میکنند و ۲۰۰ شرکت دیگر در حال تکمیل بخش فنی برای ورود به سامانه و ۱۰۰ شرکت بورسی که از صندوقهای سرمایهگذاری هستند شامل قانون مودیان نمیشوند.
۲۰۰ شرکت بورسی که وارد سامانه مودیان شدهاند از اول آذرماه تا اوایل دی ماه، بیش از ۵۲۰ هزار صورتحساب صادر کردهاند که ۳۰۰ هزار صورتحساب مربوط به فروش مصرفکننده نهایی بوده است بقیه صورتحسابها در ارتباط با اشخاص تجاری است که ارزش صورتحسابهای صادر شده بالغ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان و ارزشافزوده هشت هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است.
شرکتهای بورسی و فرابورسی برای تسهیل در صدور صورتحسابها بیش از ۶۶۸ حافظه الکترونیکی از سازمان مالیاتی دریافت کردند.
شرکتهای دولتی دومین گروه پذیرفته شده در سامانه مودیان
شرکتهای دولتی و سایر دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۵) قانون خدمات کشوری دومین گروه بودند که از ابتدای دیماه وارد سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی شدند.
بر این اساس با تکمیل زیرساختها حدود ۴۵۰ شرکت دولتی برای اتصال به سامانه مودیان آموزشهای لازم را فراگرفتند.
با راهاندازی سامانه مودیان مشاغل خرد دیگر نیاز به ارسال اظهارنامههای مالیاتی ندارند؛ بلکه با ثبت اطلاعات در سامانه مودیان و صدور صورتحسابهای الکترونیکی، مالیات ستانی به صورت هوشمند انجام میشود.
طبق آخرین گزارش سازمان امور مالیاتی، حدود پنج میلیون واحد صنفی امکان اتصال به سمانه مودیان دارند که میتوانند با مراجعه به کارپوشه خود اقدام به ثبت خرید و فروش و صورتحسابهای الکترونیکی کنند.
اکنون با پیوستن شرکتهای بورسی و دولتی، ۷۰ درصد مجموعههای بزرگ اقتصادی به سامانه مودیان متصل شدهاند که در مراحل بعدی سایر اشخاص حقوقی وارد سامانه مودیان خواهند شد و با روند تمامی فعالیت شرکتها و مجموعههای اقتصادی در اتاق شیشهای صورت میگیرد و مالیات ستانی عادلانه محقق میشود.
طبق گزارش سازمان امور مالیاتی کشور، برای ۱۰ میلیون فعال اقتصادی در سامانه مودیان کارپوشه تولید شده است که میتوانند با ورود به این سامانه صورتحسابهای الکترونیکی که مبنای محاسبه مالیات است، صادر کنند.
سامانه مودیان پلی برای عبور از مالیات ستانی سنتی به سمت مالیات ستانی هوشمند است تا به صورت دقیق، مالیات محاسبه و به مودیان اعلام شود.
اکنون با اهتمام دولت سیزدهم و پیگیری مجدانه سازمان امور مالیاتی، احکام قانونی موردنیاز قانون پایانههای فروشگاهی از طریق مراجع تصمیمگیر در حال بررسی و تصویب است تا با پیادهسازی هوشمندسازی نظام مالیاتی، مالیات ستانی عادلانه و به نفع مودیان باشد.