به گزارش ایرنا، همه ساله در فصول سرد سال شمار افراد مسموم براثر نشست مونوکسید کربن در استان البرز سیز فزونی دارد و این امر بیانگر آن است که بخشی از مردم بی توجه به هشدارها، الزامات فنی را در نصب و استفاده از وسایل گاز سوز رعایت نمی کنند.
طبق بررسی ها بیشترین حوادث ناشی از گاز گرفتگی در واحدهای مسکونی حاشیه های کلانشهر کرج و سکونتگاه های غیر رسمی استان مانند حسن آباد ، حیدرآباد، حصارک و حصار کرج رخ می دهد که بنا به گفته کارشناسان ساختار نامناسب بناها و شیوه های غیر اصولی نصب دودکش ها در این نوع بناها از عوامل خطرناک در افزایش میزان نشست مونوکسید کربن دارد.
در کنار چنین عواملی کم دقتی در نصب شیلنگ های گاز و دودکش ها یا استفاده از وسایل گاز سوز بدون نصب دوکش از علل تکرار حوادث مرگبار در البرز به شمار می رود؛ در این میان شیوه نادرست استفاده از وسایل گازسوز مانند قرار دادن دودکش بخاری در میان ظرف آب آن هم در فضای بسته خانه یا مکان های تجاری و خدماتی مانند تعمیرات خودرو بارها و بارها حادثه ساز شده است.
با این وجود فصل سرما که فرا می رسد بیشترین آژیر خودروهای امدادی مانند آتش نشانی و اورژانس در مناطق حاشیه ای کرج و سایر مناطق استان البرز به صدا در می آید که حکایت از بالا بودن میزان حوادث در چنین مناطقی دارد.
گاهی نیزخاموش نکردن وسایل گاز سوز حین خروج چند روزه از منزل خود نیز از عوامل انفجار و حوادثه مرگبار در البرز است مانند حادثه ۲۴ بهمن ماه سال ۹۹ در منطقه حیدرآباد کرج که سبب مرگ یک دختر۱۲ ساله و یک مرد ۴۰ ساله از ساکنان ساختمان های مجاور شد.
این حادثه نیز سبب تخریب کامل سه واحد مسکونی و خسارات فراوانی به حدود هشت واحد مسکونی اطراف شد.
با این اوصاف تکرار حوادث از این دست در استان البرز طی سال های گذشته تاکنون فراوان بوده است و به رغم توصیه های مکرر کارشناسان و حتی آموزش های حضوری و رسانه ای اما باز هم کم توجهی ها حادثه ساز شده است.
حوادثی که قاتل نامرئی در سه ماه گذشته البرز رقم زد
دکتر احمد مهدوی رییس مرکز مدیریت فوریت های پزشکی استان البرز با بیان اینکه از فروردین تا پایان دیماه سال جاری در مجموع ۴۰۵ نفر براثر نشت گاز و مونوکسیدکربن در این استان مسموم شده اند، گفت : تمام حوادث منجر به فوت ناشی از قاتل نامرئی مربوط به سه ماه اخیر است.
وی ادامه داد: امسال در مجموع ۲۱۰ ماموریت اورژانس استان مختص امدادرسانی به حادثه دیدگان ناشی از انتشار مونوکسید کربن یا نشت گاز از شیلینگ های وسایل گاز سوز در استان البرز بوده است.
مهدوی گفت : از مجموع ۴۰۵ نفر حادثه دیده سال جاری براثر نشت گاز در البرز ۲۴۲ نفر آنان در ماه های آبان ، آذر و دیماه مسموم شدند که ۱۹ آنان جان باختند.
وی یادآور شد: مهرماه امسال هیچ حادثه ای در زمینه مسمومیت براثر نشت گاز در البرز ثبت نشد اما در آبان ماه با کاهش دما و سرد شدن هوا ، ۱۱ ماموریت امدادی به اورژانس استان در این زمینه محول شد که در این ماموریت ها شمار افراد فوتی ۶ نفر و نجات یافتگان ۲۲ نفر بودند.
همچنین آذرماه امسال ۱۱۱ نفر در البرز دچار مسمومیت ناشی از مونوکسید کربن شدند که شمار فوتی ها چهار نفر ثبت شد.
استان البرز در دیماه سال جاری نیز ۹ فوتی و ۴۳ مسموم براثر گازگرفتگی داشت که بیشترین فراوانی فوتی ها در این ماه به ثبت رسید این درحالی بود که دمای هوا نیز در این ماه به شدت کاهش داشت.
رییس مرکز مدیریت فوریت های پزشکی استان البرز تاکید کرد: مردم نصب وسایل گاز سوز را به کارشناسان بسپارند و از حوادث غم انگیز جلوگیری کنند.
اظهارات سرآتش نشان کرج
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج با بیان اینکه بخشی از حوادث آتش سوزی و گازگرفتگی در این کلانشهر ناشی از بی توجهی به الزامات فنی و مهندسی نصب وسایل گاز سوز است، گفت : این گونه حوادث بخش زیادی از ماموریت های امدادی را به خود اختصاص داده است.
محمد یساولی تنها به آمار حوادث دیماه امسال کرج اشاره کرد و افزود : در این ماه ۲۸۸ مورد آتش سوزی در کرج رخ داد که بخش عمده این حوادث ناشی از سهل انگاری شهروندان بوده است .
رییس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج اضافه کرد: دیماه گذشته ۱۸ مصدوم و ۱۰ فوتی در حادثههای مختلف مانند گازگرفتگی در کرج رقم خورد. در این ماه ۲۵۰ مورد نفر در حوادث مختلف مانند آتش سوزی توسط آتش نشانان کرج نجات یافتند.
وی بیان کرد: سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی با فرا رسیدن فصول سرد سال همواره بخش عمده آموزش های همگانی را بر پیشگیری از حوادث آتش سوزی و گازگرفتگی متمرکز می کند.
آنچه باید برای پیشگیری از خطر باید انجام داد
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج به رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسایل گاز سوز اشاره کرد و گفت : مهمترین نکته اطمینان از سالم بودن وسایل گاز سوز ، شیلنگ های انتقال گاز ، دودکش های فلزی ، سیمانی و کلاهک های پشت بام منازل و مکان های تجاری یاصنعتی است.
یساولی افزود: محل اتصال دودکش به دریچه آن در داخل واحد مسکونی یا تجاری باید محکم و مسیر آن همیشه باز باشد، استفاده از بخاری های بدون دودکش برای منازل و فضاهای بسته خطرناک است که باید از این روش اجتناب کرد.
همچنین استفاده از لوله های آکاردنونی برای وسایل گاز سوز ممنوع است ضمن آنکه انتهای تمام دودکش ها باید حداقل یک متر از سطح بام منازل و دیوارهای جانبی فاصله داشته باشد؛ نصب کلاهک های مخصوص به شکل H الزامی است .
رییس سازمان آتش نشانی کرج ادامه داد: هنگام روشن بودن وسایل گاز سوز باید از داغ بودن لوله های دودکش اطمینان حاصل کرد؛ مردم از قرار دادن لوله دودکش در ظرف آب خودداری کنند چرا که یکی از عوامل گاز گرفتگی استفاده از همین روش نادرست است.
یساولی گفت: شهروندان برای پیشگیری از حوادث گاز کرفتگی از سنسورهای تشخیص گازمونوکسید کربن در منازل و مکان های مختلف استفاده کنند . همچنین در صورت نیاز به مشاوره تماس تلفنی با شماره های ۱۲۵ آتش نشانی و ۱۹۴ شرکت گاز راهگشا خواهد بود.