یکی در شبکههای اجتماعی عکسی را منتشر کرده بود که "دما در چهارمحال و بختیاری به منفی ۴۰ یا ۴۵ درجه رسیده است"، مخاطبان او زیر عکسش پاسخ گذاشته بودند که چرا با این شرایط رودخانه زایندهرود در کوهرنگ یخ نزده است و عکس بیانگر روان بودن رودخانه و آب آن دارد.
یک کارشناس زیست محیطی نیز اعلام کرده بود که ارتفاع برف در شهرستان کوهرنگ به پنج متر رسیده است، با این حال فرمانداری کوهرنگ اطلاعیه داد" با توجه به وسعت شهرستان، میزان بارش در نقاط مختلف متفاوت میباشد و تاکنون میزان حجم برف در شهرستان به صورت میانگین یک متر و ۲۰ سانتیمتر است و در گردنهها ارتفاع برف، متوسط به ۲متر رسیده است".
با این وجود حتی برخی مدعی شدند که دمای هوا در استان خیلی کمتر از آمارهای اعلام شده است و آنها مدعی شده بودند که اگر دمای واقعی اعلام شود، انرژی گاز برای این استان رایگان میشود با این وجود برخی نیز عنوان کردند که مانند خوزستان در فصل گرما که از یارانه برق برخوردار است، در فصل سرما به این استان یارانه انرژی گاز بدهند.
به گزارش ایرنا، در حالیکه برخی مردم عنوان میکنند که زمستان امسال در چهارمحال و بختیاری سردتر از سالهای گذشته است و دما از آنچه ادارهکل هواشناسی اعلام میکند، کمتر است، کارشناسان مربوطه توضیحاتی را در پاسخ به این ابهامات بیان میکنند.
تاکنون ابتدای بهمنماه، زمستان امسال برای چهارمحال و بختیاری زمستان به نسبت با بارش همراه بوده است و پس از بیش از یک دهه خشکسالی در این استان که پیامدهای ناگواری بر محیط زیست، منابع آب و شرایط اقتصادی زندگی مردم برجا گذاشته است، بارشهای زمستان امسال اگر چه نمیتواند تاثیر طولانی مدت خشکسالی بر این استان را جبران کند اما این امید را در دل مردم زنده کرد که خشکسالی دستکم برای یک سال هم که شده در این استان تکرار نشود.
هرچند به گفته کارشناسان هواشناسی، همچنان این استان با سالهای ترسالی فاصله دارد و وضعیت کنونی منابع آب همچنان تنشآفرین است و چنانچه مدیریت صحیحی به کار گرفته نشود تابستان پرچالشی پیش رو خواهیم داشت.
اما جدای از وضعیت بارشها، برخی مردم استان عنوان میکنند که امسال از نظر دمایی هوای استان سردتر از سالهای گذشته است.
برخی شهروندان نیز عنوان میکنند دما در نقاط مختلف استان از آنچه ادارهکل هواشناسی اعلام میکند کمتر است.
اما براستی بین دمای واقعی و دمای احساسی تفاوتی وجود دارد؟ دمای واقعی کدام است و سازمان هواشناسی چگونه دمای هوا را اندازهگیری میکند؟
معاون توسعه و پیشبینی ادارهکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در پاسخ به این سوالات و دغدغههای برخی از مردم در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: اندازهگیری و اعلام دما باید بر اساس استانداردهای تعیین شده سازمان جهانی هواشناسی باشد به گونهای که در ایستگاه هواشناسی یک دماسنج با ارتفاع حدود ۲ متر از سطح زمین، در جعبهای تحت عنوان اسکرین قرار داده میشود که باید این جعبه به دور از تابش نورخورشید و تشعشعات زمین باشد و تنها جریان هوا از شیارهای آن به داخل جعبه نفوذ کند.
معصومه نوروزی تصریح کرد: از همین رو دمایی که در این ایستگاه و با توجه به استانداردهای سازمان جهانی هواشناسی اندازهگیری میشود بیشک نزدیکترین و درستترین دمایی است که اندازهگیری و اعلام میشود هرچند امکان دارد آن دمایی که افراد احساس میکنند بیشتر یا کمتر از دمای اعلام شده باشد.
وی ادامه داد: بیشک دما در کنار کوه عظیمی از برف در ارتفاع بالا با دما در مناطق مسطح و کمارتفاع متفاوت است از همین رو از آنجا که دما در نقاط مختلف یک خانه مسکونی متفاوت است و شهروندان نمیتوانند آمار دقیقی از دمای منزل مسکونی خود ارائه بدهند از همین رو اندازهگیری دما در تمامی نقاط شهر نیز امکانپذیر نیست و جریاناتی نظیر کوهدشت، وزش باد و میزان رطوبت در این رابطه موثر است.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سرمای هوای زمستان امسال در استان بیسابقه نیست و در سالهای گذشته دماهایی کمتر از جمله منفی ۳۰ و منفی ۳۲ نیز ثبت شده بود، افزود: این در حالی است که احتمال دارد ماندگاری هوای سرد در استان سبب شده تا سرمای هوا بیش از سالهای گذشته برای مردم استان محسوس باشد که البته بررسی مدت ماندگاری استقرار توده هوای سرد جای بررسی دارد و از آنجاکه هنوز به پایان فصل زمستان نرسیدهایم بررسی این موضوع در حال حاضر امکانپذیر نیست.
وی با بیان اینکه ماندگاری هوای سرد هم بیشینه و هم کمینه دماها را تحت تاثیر قرار میدهد، اظهار داشت: طی روزهای اخیر که موج هوای سرد استان را تحت تاثیر خود قرار داده است در برخی روزها دمای بیشینه در بیشتر ایستگاههای استان منفی بود و همین عامل سبب شد تا سرما توسط افراد بیشتر احساس شود و این در حالیست که در برخی سالها دمایی بسیار کمتر از منفی ۲۶ را داشته ایم و دمایی نظیر منفی ۳۰ و منفی ۳۲ در استان به ثبت رسیده است.
این کارشناس هواشناسی از کاهش میانگین دمای استان در دی ماه امسال خبر داد و گفت: دما در دی ماه امسال نسبت به میانگین بلندمدت حدود یک درجه کاهش داشته اما به این معنا نیست که دماها در استان رکورد جدیدی را به ثبت رساندهاند.
نوروزی در عین حال به افزایش یک درجهای دمای میانگین استان از پاییز امسال تاکنون اشاره کرد و افزود: نقشههای پیشبینی فصلی بیانگر آن است که در بهمن و اسفند سالجاری دمای میانگین استان نسبت به بلندمدت افزایشی باشد و بهار اقلیمی زودتر از بهار تقویمی در استان رخ دهد.
برهمین اساس میتوان گفت دمایی که هواشناسی اعلام میکند دمایی است که توسط دماسنج در یک ایستگاه اندازهگیری و به اطلاع مردم میرسد.
این نوع اعلام دما در حقیقت روشی شناخته شده و رسمی است که از سوی اداراتکل هواشناسی اعلام میشود و در اصل روشی جهانی ست که توسط سازمان جهانی هواشناسی تدوین و به تمام کشورها ابلاغ شده و در تمام دنیا به صورت یکپارچه و واحد اندازهگیری میشود.
در زمان طلوع خورشید، کمینه دمای روزانه اتفاق میافتد و در ساعتهای حدود ۱۴ تا ۱۵ بعدازظهر هم بیشینه دما نمایش داده میشود.
اما فقط این دمای هوا نیست که گرما و سرما را مشخصکند بلکه رطوبت و وزش باد با هم و در کنار یکدیگر شرایط حرارتی محیط را شکل میدهند.
از همین رو بنا بر توضیحات ارائه شده میتوان گفت دمایی که توسط هواشناسی اعلام میشود برابر با استانداردهای جهانی هواشناسی و بر اساس واقعیتهای موجود در هر شهر و منطقه است که به عنوان عامل تاثیرگذاری در برنامهریزیهای کلان کشور و امور فردی شهروندان قابل اتکا و اعتماد است.
در صبح روز یکشنبه دوم بهمنماه بلداجی با ۲۵.۷ درجه سانتیگراد زیر صفر اعلام شد و همچنین دمای کمینه طی ۲۴ ساعت گذشته در شهرکرد ۲۳.۳ درجه سانتیگراد زیر صفر، بروجن ۱۸.۷ درجه سانتیگراد زیر صفر، لردگان ۴.۴ درجه سانتیگراد زیر صفر، کوهرنگ ۱۸.۷ درجه سانتیگراد زیر صفر، اردل ۶ درجه سانتیگراد زیر صفر، فارسان ۱۷.۵ درجه سانتیگراد زیر صفر، سامان ۱۲.۲ درجه سانتیگراد زیر صفر، بن ۲۰ درجه سانتیگراد زیر صفر، شلمزار ۱۸.۶ درجه سانتیگراد زیر صفر، فرخشهر ۲۱ درجه سانتیگراد زیر صفر، بازفت سه درجه سانتیگراد زیر صفر، سورشجان ۲۱ درجه سانتیگراد زیرصفر و مالخلیفه ۶.۸ درجه سانتیگراد زیر صفر گزارش شد.