قزوین - ایرنا - خوشنویسی در قزوین، ریشه‌ای به قدمت فرهنگ، ادب و تمدن این شهر دارد و به خوبی می توان از آن برای توسعه اقتصاد هنر استفاده کرد اما نگاه ویترینی مسوولان و دست اندرکاران به این هنر مانع از تحقق این موضوع شده است.

به گزارش ایرنا، قزوین به‎ عنوان پایتخت خوشنویسی ایران مطرح است با این حال تاکنون از این هنر به شکل شایسته برای تقویت اقتصاد هنر و همچنین سایر حوزه ها مانند جذب گردشگر استفاده نشده است.

به گفته کارشناسان حوزه فرهنگ و هنر، خوشنویسی ریشه در ذات اهالی قزوین دارد و اقتصاد بعضی از مردمان این منطقه از همین هنر رشد پیدا کرده است و خوشنویسان بزرگ و مطرح این شهر توانسته‌اند بسیاری از جوایز ملی و بین‌المللی را از آن خود کرده و قزوین را در این زمینه در عرصه جهانی نیز معروف کنند.

به گفته هنرمندان، اگرچه قزوین به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران شناخته می‌شود اما هنرمندان خوشنویس قزوینی از حداقل امکانات مورد نیاز برای توسعه کمی و کیفی آثار خود بی بهره هستند.

این عده معتقدند، عدم برنامه ریزی مناسب دست اندرکاران برای درآمدزایی از خوشنویسی و مشکلات اقتصادی موجب شده تا این هنر در سبد خانوار قرار نگیرد و هنر خوشنویسی به تدریج به ورطه فراموشی سپرده شود.


بی توجهی به هنرمند مانع خلق آثار فاخر

یک مدرس خوشنویسی در قزوین با تاکید بر توجه جدی مسوولان به هنرمندان این عرصه به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران،گفت: بی توجهی به هنرمند مانع از خلق آثار فاخر خواهد شد.

علی آقا حسینی افزود: خوشنویسان قزوینی در دهه اخیر با موفقیت‌های خوبی که کسب کرده اند در عرصه های ملی و بین المللی خوش درخشیدند به طوری که قزوین از لحاظ تعداد افرادی که در خوشنویسی مدارک ممتازی و فوق ممتاز دریافت کرده‌اند، جایگاه بسیار خوبی دارد.

این هنرمند برجسته قزوینی تصریح کرد: در سال‌های اخیر اتفاقاتی در حوزه خوشنویسی در قزوین رخ داد که سبب شد این شهر به عنوان پایتخت خوشنویسی شناخته شود و با توجه به برگزاری دوسالانه ملی و همایش‌هایی که در این راستا برگزار شده قزوین به عنوان پایتخت خوشنویسی پذیرفته شده گرچه مدعیانی هستند که عنوان پایتخت خوشنویسی را از قزوین بگیرند و به نام خود ثبت کنند اما هنرمندان تلاش دارند تا با فعال بودن این استان در حوزه خوشنویسی نسبت به سایر استان‌ها موفق تر عمل کنند.

وی با بیان اینکه تعداد هنرجویان خوشنویس قزوینی نسبت به جمعیتی که این استان دارد، خوشبختانه زیاد و در دهه اخیر بانوان نیز گوی سبقت را از مردان در این عرصه ربودند،افزود:در طول تاریخ شاهد بوده ایم که بانوان در خوشنویسی توفیق کمتری نسبت به مردان داشته‌اند اما هم اکنون تعداد هنرجویان خانم نسبت به آقا بیشتر است و تا به امروز در کشور این میزان خوشنویس خانم نداشته ایم.

این مدرس خوشنویسی تاکید کرد: قزوین پایتخت خوشنویسی کشور است اما اقدامات و توجهاتی که در این حوزه انجام می‌شود پاسخگوی استان هنرور قزوین نیست و دو سالانه خوشنویسی و جشنواره ملی در این حوزه نیز به همت خوشنویسان انجام می شود در صورتی که برای برگزاری چنین برنامه‌هایی مسوولان باید هنرمندان را یاری کنند.

وی ادامه داد: قزوین عنوان پایتخت خوشنویسی ایران را یدک می‌کشد اما برای تامین هزینه‌های دوسالانه خوشنویسی باید در برابر مسوولان از این هنر دفاع و التماس کمک کنیم تا بلکه حمایتی صورت گیرد.
آقا حسینی اضافه کرد: در دوسالانه‌هایی که تاکنون برگزار شده حمایت مسوولان استانی بسیار اندک بوده و بار اصلی برگزاری این جشنواره و هزینه های آن بردوش هنرمندان بوده است.

این هنرمند برجسته خوشنویسی قزوین تاکید کرد: متاسفانه حمایت چندانی از هنرمندان خوشنویس در استان قزوین نمی‌شود و کمتر توجه‌ای به این حوزه صورت می‌گیرد و اغلب خود هنرمندان این هنر را در قزوین به پیش می‌برند در حالی که اگر خواهان حفظ و رونق این هنر اصیل هستیم باید این رویه تغییر پیدا کند.

مدرس خوشنویسی: در سال‌های گذشته بارها از مسوولان برای بازدید از نمایشگاه ها دعوت کردیم و آنان قول خرید آثار را برای اهدا به عنوان هدایا در برنامه ها و مراسم ها به ما دادند اما این قول‌ها در حد حرف باقی ماند و عملی نشد.

هیچ مکانی برای ارایه آثار خوشنویسی قزوینی وجود ندارد
این مدرس خوشنویسی افزود: اینکه هنرمندان یک تنه جشنواره برگزار کنند و مسوولان هیچ توجهی نداشته باشند و با نگاه ویترینی به این مهم نگاه کنند عنوان پایتختی در حد حرف باقی خواهد ماند و اثربخش نخواهد بود و این رویه هنرمندان را خسته می‌کند.

وی با اشاره به ضرورت حمایت شهرداری از خوشنویسان قزوینی،ادامه داد: مدیریت شهری در قزوین کار چندانی در حوزه خوشنویسی انجام نداده و موزه خوشنویسی که در قزوین دایر شده به همت خوشنویسان بوده و هیچ گالری و مکانی برای ارائه آثار هنرمندان در قزوینی وجود ندارد.

این مدرس خوشنویسی اذعان کرد: اگر یک هنرمند بخواهد نمایشگاه برگزار کند حداقل ۱۰۰ میلیون تومان هزینه لازم است که در چنین شرایطی هنرمندان توان برگزاری نمایشگاه آثار خود را ندارند و بی توجهی مسوولان به مرور موجب دلسردی هنرمندان خواهد شد.

وی گفت: در سال‌های گذشته بارها از مسوولان برای بازدید از نمایشگاه ها دعوت کردیم و آنان قول خرید آثار را برای اهدا به عنوان هدایا در برنامه ها و مراسم ها به ما دادند اما این قول‌ها در حد حرف باقی ماند و عملی نشد.

این هنرمند قزوینی اضافه کرد: خوشنویس و هنرمند با عشق و علاقه کار تولید می‌کند اما کارهایش در انبار خانه‌اش تلنبار می‌شود و برای کسب درآمد باید دنبال شغل دیگر باشد که این شرایط و بی توجهی به هنرمندان خوشنویسی تاسف آور است.

جایگاه خوشنویسی ایران و قزوین باید با حمایت مسوولان حفظ شود

رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی خوشنویسان کشور گفت: وجود مجموعه‌داران بزرگ در قزوین که آثار ارزنده‌ای را در مجموعه خود نگهداری می‌کنند برگ برنده برای قزوین به شمار می‌رود و همچنین موزه خوشنویسی قزوین یکی از جاذبه‌های گردشگری قزوین است که در هیچ کجای کشور وجود ندارد.

رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی خوشنویسان کشور نیز با تاکید براینکه خوشنویسان قزوینی از لحاظ میزان کمی و کیفی تولید آثار، جزو برترین‌های کشور هستند، گفت: قزوین از دیرباز جز شهرهای مطرح خوشنویسی بوده و هم اکنون نیز از این شهر به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران نام برده می‌شود.

میرحیدر موسوی افزود: خوشبختانه خوشنویسی قزوین نسبت به سایر هنرها در بین مردم شناخته شده و اتفاقات خوبی در سال‌های اخیر در این حوزه افتاده اما کافی نیست.

رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی خوشنویسان کشور گفت: وجود مجموعه‌داران بزرگ در قزوین که آثار درخشان و ارزنده‌ای را در مجموعه خود نگهداری می‌کنند برگ برنده برای قزوین به شمار می‌رود و همچنین موزه خوشنویسی قزوین یکی از جاذبه‌های گردشگری قزوین است که در هیچ کجای کشور وجود ندارد.

این استاد خوشنویسی اظهار کرد: برند سازی نکردن برای هنرمندان مطرح یکی از مشکلات جدی ماست چرا که وقتی یک خوشنویس به صورت ملی مطرح می‌شود باید شرایط و بستر برای دیده شدن آثار او فراهم کنیم تا با اشتیاق به فعالیت هنری خود ادامه دهد.

موسوی با اشاره به جایگاه پایتخت خوشنویسی ایران اضافه کرد: باید برای حفظ این جایگاه ارزشمند بیشتر تلاش کنیم و با برپایی جشنواره‌های ملی و بین‌المللی و برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی به ارتقای سطح هنر خط در استان و کشور کمک کنیم.

وی خاطرنشان کرد: حمایت از هنرمندان در شرایط کنونی تنها راه ماندگاری هنر خوشنویسی است و باید مسوولان فرهنگی استان قزوین به این موضوع توجه جدی داشته باشند.

رییس انجمن خوشنویسان قزوین با اشاره به تاریخچه شکل گیری این انجمن در استان افزود: انجمن خوشنویسان قزوین جزو قدیم انجمن‌های تأسیس شده در کشور بوده و از سال ۵۰ تاکنون بیش از ۲۰۰ هنرمند فارغ‌التحصیل عضو رسمی انجمن و ۵۰۰ هنرمند داشته است.

موسوی اضافه کرد: این انجمن مسوولیت برگزاری رویدادهای بزرگ فرهنگی-هنری کشوری از جمله دوسالانه ملی خوشنویسی، پیش همایش‌های خوشنویسی، جشنواره ملی بداهه نویسی مشق مادر و برگزاری نشست‌های تخصصی و دعوت از استادان خطاطی دیگر شهرها به همراه برترین اساتید این رشته را برعهده دارد.

وی یادآور شد: هم اکنون ۳۰۰ هنرجو در کلاس‌های آموزشی انجمن خوشنویسان قزوین مشغول فعالیت هستند که از این تعداد بیش از ۶۰ درصد بانوان هستند.

عضو شورای عالی خوشنویسان ایران با اشاره به فعالیت ۳۴۵ شعبه خوشنویسی در کشور و ۲۰ شعبه خارجی ادامه داد: خوشنویسان قزوینی در سال ۹۷ و ۹۸ به عنوان شعبه مطرح کشور شناخته شدند و همچنین همیشه به عنوان شعبه فعال و مؤثر در کشور فعالیت دارند.

وی خاطر نشان کرد: خوشنویسان قزوینی در حوزه هنری طی سال‌های ۸۸ تا ۹۹ به مدت ۱۱ سال کارگاه‌های عملی و تئوری به صورت ماهانه برگزار کردند و انجمن خوشنویسان قزوین نیز هر ساله دوره‌های مختلف را در دستور کار دارد.

این هنرمند قزوینی یادآور شد: خوشبختانه حوزه هنری استان قزوین و اداره کل ارشاد اسلامی قزوین همراهی و همدلی خوبی را در این سالها با هنرمندان خوشنویس داشته‌اند و ضروری که سایر دستگاه‌ها نیز حمایت کنند.

رییس انجمن خوشنویسان قزوین با بیان اینکه بداهه‌نویسی در قزوین طی سالیان اخیر جایگاه مناسب خود را در میان هنرمندان پیدا کرده است، گفت: در حال حاضر هنرمندان قزوینی در بداهه نویسی از پیشتاز هستند.

موسوی با اشاره به فعالیت ۶۰ درصدی بانوان در هنر خوشنویسی کشور تاکید کرد: ۲۸ استان در جشنواره ملی بداهه نویسی مشق مادر شرکت کردند و بزودی نتایج و مراسم اختتامیه در قزوین برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به برگزاری دو سالانه خوشنویسی سال آینده در قزوین اضافه کرد: امیدوارم سال آینده دوسالانه خوشنویسی بهتر از دوره‌های قبل برگزار شود و برای اینکه فضا شهر برای این دوسالانه آماده شود بحث دورهمی های خوشنویسان با حضور اساتید برتر را طراحی کردیم و خوشنویسان ماهانه دور هم جمع می شوند تا اطلاعات عمومی خوشنویسان را بالا ببریم و موجب ارتقای سطح کیفی کارها شویم.

شیوه های سنتی کسب درآمد از هنر خوشنویسی دیگر پاسخگو نیست

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین نیز با بیان اینکه اقتصاد فرهنگ و هنر در قزوین باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد، گفت: برای توسعه و ارتقای سطح شاخص‌های اقتصاد هنر باید به سمت تبدیل آثار هنری به کالای اقتصادی حرکت کرد.

محمد حسین فائزی با اشاره به سهم ناچیز هنرمندان قزوینی از اقتصاد هنر، اظهار داشت: خوشنویسی قزوین مانند بسیاری از عرصه‌های فرهنگی و هنری دیگر، درگیر رکود اقتصادی است و بخشی از این رکود ناشی از استفاده نکردن شیوه‌های درآمدی جدید و استفاده از چرخه‌های سنتی درآمدی است که اغلب هنرمندان به فروش تابلو و دریافت شهریه از هنرجویان اکتفا می کنند.

فائزی ادامه داد: همین مساله در زمان وقوع بحران‌های مختلف، به ویژه کرونا که منجر به تعطیلی آموزش‌های حضوری شد، اقتصاد هنرمندان ما را با چالش های جدی مواجه کرد و از این رو خلق ثروت در عرصه‌های مختلف هنری مساله ضروری است که باید به آن بپردازیم.

وی با اشاره به تاسیس خانه خلاق هنرمندان در استان، تاکید کرد: امروزه چالش همگانی در عرصه فرهنگ و هنر، درآمدزایی در مدل های سنتی خود است در حالی که باید هنرمندان را به استفاده از ایده های نو و خلاق در حوزه اقتصاد هنری هدایت کرد.

فائزی اضافه کرد: خلاقیت و نوآوری در حوزه فرهنگ و هنر ما کمرنگ بوده و باید در این عرصه تلاش کنیم و با استفاده از دانش بنیان ها و بنیاد ملی نخبگان، پارک علم و فناوری و خانه خلاق، ایده های جدیدی را برای هنرمندان خود فرآهم آورده و روش های نوین درآمدزایی را رونق دهیم که در این جهت طی سالیان اخیر گام های خوبی برداشته شده که نتیجه دادن آنها نیازمند گذشت زمان است.