به گزارش خبرنگار ایرنا، زمین لرزهای به بزرگی ۵.۹ ریشتر روز شنبه هشتم بهمن ماه، شهرستان خوی در شمال آذربایجان غربی را لرزاند.
این زمین لرزه که دهها پس لرزه نیز پس از آن تکرار شد، سومین زلزله بالای ۵ ریشتر طی چهار ماه گذشته و البته بزرگترین آنها نیز بود.
در پی این زمین لرزه که متاسفانه سه نفر در آن جان خود را از دست داده و بیش از یک هزار و ۵۰۰ نفر هم مصدوم شدند، صدها منزل مسکونی هم دچار خسارتهای جزی و کلی شد که پس از ارزیابیها مشخص شد ۱۱ هزار و ۱۰۰ واحد خسارت جزیی داشته و ۲ هزار و ۱۲۰ واحد به صورت کلی و به اصطلاح تخریبی خسارت دیده است.
نقطه قوتی که در جریان اقدامات وی از این زمین لرزه مشاهده شد و تکرار بهتری از تجربههای زمین لرزه ۱۳ مهر و ۲۸ دی امسال در همان شهرستان بود، موضوع اسکان اضطراری زلزله زدگان در زمان کم بود.
هر چند به علت پس لرزههای متعدد، تعداد خدمات گیرندگان در مرحله اسکان اضطراری بسیار بیشتر از نیازهای منطقه بود، ولی این امر هم مدیریت شد و طی ۷۲ ساعت بیش از ۷۰ مورد و در حال حاضر بیش از ۱۱۰ مورد اردوگاه ویژه اسکان اضطراری در شهرهای خوی و فیرورق و برخی روستاهای اطراف راه اندازی شد.
البته این تعداد متفاوت از تعداد چادرهایی بود که به علت درخواست خود زلزله زدگان به ویژه در مناطق روستایی بین خانوادهها توزیع شد.
برای بررسی وضعیت زلزله زدگان و میزان امکانات ارائه شده به آنان، برای چندمین بار از زلزله هشتم بهمن راهی خوی شدم؛ البته در کنار این موارد، میزان امید شهروندان و زلزله زدگان به آینده را نیز قصد داشتم که بسنجم.
بهترین معیار سنجش میزان رضایت مردم در خصوص ارائه خدمات به زلزله زدگان و همچنین امیدواری آنان به آینده و خدمات آتی، خود آنان هستند.
در ابتدا به یک کمپ وارد شدم؛ به محض اینکه اهالی متوجه شدند که بعنوان خبرنگار آمدهام، دورم جمع شدند تا از مشکلات بگویند؛ مشکلات را که گفتند یکی از آنان که به گفته خود معلم هم بود خطاب به اهالی گفت، نامردی نکنیم، کارهای خوبی هم شده که اگر نگوییم در حق خودمان جفا کردهایم.
او ادامه داد: همین که مسوولان ما را فراموش نکردند، خودش برای خیلی خوب است؛ در ۲ هفتهای که در اینجا ساکن هستیم استاندار آذربایجان غربی و مسوولان استانی و حتی ملی تقریبا هر روز به کمپ آمده و حال ما را جویا شدهاند.
این معلم که احمدعلی نام داشت در جواب یکی از حاضران که میگفت، آمدن مسوولان برای ما چه میشود، پاسخ داد: آمدند، دیدند که رفتند برای ما اعتبار و تسهیلات تصویب کردند.
این جمع را با گفت وگوی حاضرانش که ظاهراً بدون من هم پتانسیل ادامه دادن داشت، ترک کرده و به راهم ادامه میدهم.
در راه پیرمردی را میبینم که در کنار دیگر دوستان همسن و سال نشسته و صحبت میکنند؛ به او و دوستانش نزدیک شدم.
در پاسخ به سوال من که میپرسم آیا زلزله به خانه شما هم خسارت زده است، پیرمرد میگوید که بله برای ما خسارت وارد کرده و اکنون جلوی خانهام چادر زدهام.
میپرسم خسارتش کلی بوده یا جزیی؟ کارشناسان آمده و ارزیابی کردهاند؟ جواب میدهد بله، گفتند که تعمیری است و برایم فرمی پر کردند و رفتند.
از او میخواهم که درد دلش را بگوید، جواب میدهد که خدا بهشان خیر دهد، به ما کمک میکنند این زلزله تقصیر هیچ کسی نیست ولی به ما میرسند؛ هم خیرین، هم دولت، هم مسوولان.
برای ما چادر دادهاند، هوا سرد است ولی با بخاری برقی اهدایی گرمش میکنیم؛ فقط به آنها بگویید که خانه ما را زودتر درست کنند، دیگر چیزی نمیخواهیم.
دیگر شهروندان خویی هم کمابیش نظراتی مشابه دارند که روایت شد؛ در کنار مشکلاتی مثل سرما و کمبودها از اینکه همه مسوولان عالی رتبه آمدهاند و دولت هم در سریع ترین زمان ممکن اقدام به تصویب اعتبار برای زلزله زدگان کرده، همه قدردان و سپاسگزار دولتمردان هستند.
در پایان برای این گزارش دنبال سندی میگشتم تا اقداماتی که برای مردم زلزله زده میشود را در آن بیاورم که به مصاحبه دیروز استاندار آذربایجانغربی محمدصادق معتمدیان رسیدم.
محمدصادق معتمدیان که هم در زلزله مهر امسال، هم دی ماه و هم بهمن ماه به خوبی خدمت رسانی به زلزله زدگان را مدیریت کرده و در کنار مردم بود، در هیات دولت هم گزارش خوبی ارایه کرد که با نگاه ویژه دولت منجر به تصویب ۳۵ هزار میلیارد ریال اعتبار در قالب تسهیلات بازسازی و کمک بلاعوض به زلزله زدگان شد.
به گفته معتمدیان، در این زمین لرزه، ۲ هزار و ۱۲۰ واحد تخریب کامل شد، ۱۱ هزار و ۱۰۰ واحد خسارت دیده و ۱۵۰۰ واحد دامی نیز تخریب شده و نیاز به بازسازی دارد.
برای واحدهای مسکونی تخریب شده، ۶۰ میلیون تومان کمک بلاعوض، ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه برای واحدهای شهری و ۲۵۰ میلیون تومان تسهیلات برای واحدهای روستایی اختصاص یافت.
همچنین ۳۰ میلیون تومان کمک بلاعوض و ۴۰ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه برای تعمیر واحدهای مسکونی خسارت دیده، ۲۰ میلیون تومان کمک بلاعوض و ۳۰ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه نیز برای بازسازی واحدهای دامی تخریب شده از سوی دولت مردمی سیزدهم اختصاص یافته است.
همه این کمکها که در نوع خود کم نظیر و حتی بی نظیر است، امید را در دل زلزله زدگان خوی بارور کرده است البته آنان انتظار دارند که این تسهیلات و کمکها زودتر اجرایی شود تا دست آنان را در بازسازی منازل مسکونی بگیرد و بتوانند در مدت کوتاهی به سر خانه و کاشانه خود باز گردند.
امری که به گفته استاندار آذربایجانغربی، در ۶ ماه آینده به طور کامل تحقق خواهد یافت؛ البته به قول معروف و به قول یکی از زلزله زدگان، اگر بشود، چه شود.