"حجت الله بیرانوند" روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: ۲ هزار و ۳۵ نانوایی در لرستان فعالیت دارند که یکهزار و ۹۶۸ مورد از این تعداد یارانه ای و مابقی آزادپز یا فانتزی هستند و این طرح شامل آنها نمی شود.
وی اظهار کرد: طرح آزادسازی یارانه آرد نانوایی ها با طرح کنونی متفاوت است و تا سال آینده اجرایی می شود اما طرح نظارت یکپارچه مقدمه اجرای آن است تا نانوایی ها به این سامانه متصل شوند که در این راستا یک کارتخوان جدید در نانوایی نصب و از فعالیت چند دستگاه پوز همزمان جلوگیری می شود تا میزان دقیق فروش و درآمد حاصل از آن مشخص باشد.
وی نظارت بر ساعت کار و تعطیلی های خودسرانه نانوایی ها را از دیگر مزایای طرح نظارت یکپارچه برشمرد و ادامه داد: در این طرح می توان نانوایی ها را روزانه نظارت کرد و با مقایسه میزان فروش و سهمیه آرد آنها، به هرگونه قاچاق احتمالی آرد نیز واقف شد.
وی تصریح کرد: برخی نانوایی ها مغایرت اطلاعات ثبتی دارند و تغییر مالکیت داده و تعدادی نیز تعطیل شده اند، در برخی موارد نیز کارتخوان به نام فرد دیگری است که باید حتما به نام مالک نانوایی ثبت و فعال شود که این موارد گاهی توسط نانواها پیگیری نمی شود و زمانبر است.
بیرانوند بیان کرد: پس از مرحله اول و نصب کارتخوان ها، مرحله دوم با عنوان پالایش الکترونیکی اطلاعات کارتخوان ها در اتاق رصد آغاز شده است که در این راستا اقدامات غیرمتعارف و تخلفات نانوایی ها روزانه شناسایی، به بازرسی جهاد کشاورزی گزارش و همزمان به متخلفان نیز پیامک می شود.
وی با بیان اینکه مرحله سوم این طرح شامل تخصیص سهمیه آرد متناسب با تراکنش های متعارف کارتخوان ها و در آستانه اجرا است ادامه داد: در فاز نهایی این طرح که تا پایان سال آینده اجرایی می شود یارانه آرد و گندم به نان منتقل می شود.
وی افزود: در این راستا قیمت آرد به نحوی تعیین می شود که عرضه خارج از شبکه آن به صرفه نیست در عین حال نان هم بدون افزایش قیمت به دست مصرف کننده می رسد اما مابه التفاوت این نرخ ها، روزانه با توجه به میزان فروش،به کارت نانوایی ها واریز خواهد شد.
به گفته بیرانوند هم اکنون این اقدام برای برخی نانوایی ها اجرایی شده است و دولت روزانه ۳۰ درصد کارمزد آنها را واریز می کند.
وی با اشاره به اینکه نانوایی های لواش در لرستان با بیش از یکهزار و ۲۰۰ باب، بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند تصریح کرد: ماهانه حدود ۲۴ هزار تن آرد در سه بخش نانوایی ها، خانه پزها (عشایری) و صنوف و صنعت استان مصرف می شود.
دور ریز ۳۰ درصد نان در لرستان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی لرستان همچنین گفت: براساس اظهارات کارشناسان ۱۰ تا ۳۰ درصد نان تولیدی در نانوایی ها کشور به ضایعات تبدیل میشود که این عدد در لرستان به ۳۰ درصد رسیده است و با اجرای نهایی طرح هدفمندسازی مبنی بر صدور کارت خرید نان ویژه خانوارها از این اسراف ها جلوگیری خواهد شد.
بیرانوند مصرف سالانه گندم در لرستان را ۳۰۰ هزار تن عنوان کرد و افزود: ۳۰ درصد این رقم در استان معادل ۹۰۰ تن در قالب چرخه آرد و نان سالانه دورریز می شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون قیمت تمام شده برای تولید هر کیلوگرم گندم به طور متوسط ۱۲ هزار تومان است بیان کرد: این رقم در چرخه تولید آرد با هزینه های حمل و تبدیل بیشتر و به ۱۶ هزار تومان در هر کیلوگرم می رسد و برای پخت نان نیز با احتساب هزینه های جانبی بیشتر می شود.
بیرانوند با تاکید بر اینکه برنامه ریزی برای کاهش ضایعات نان باید از مرحله تولید گندم آغاز شود اظهار داشت: باید ارقام گندم تولیدی در کشور تقویت و به مرغوبتر تبدیل و کارخانجات تولید آرد نیز به روز شود تا با انجام بوجاری (پاک کردن غلات و حبوب از خاک و خاشاک به وسیله غربال) استاندارد، کیفیت نان نیز افزایش یابد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی لرستان ادامه داد: نانوایی ها، ضلع دیگر افزایش یا کاهش کیفیت نان هستند که سه عامل تجهیزات، نیروی انسانی و مواد اولیه در نانوایی ها تعیین کننده این مهم است.
بیرانوند گفت: خریداران نیز باید در نوع حمل و نگهداری نان دقت جدی داشته باشند چراکه بسیاری از مردم نان را بدون هیچگونه پوششی تا منزل و در هوای آزاد نگه می دارند که موجب خشک شدن می شود و برخی نیز نان را درون کیسه های نایلونی قرار می دهند که تبدیل به خمیر می شود در نتیجه، ضایعات نان بلافاصله پس از خرید افزایش می یابد.