سمنان - ایرنا - موزه گرمابه پهنه یا گرمابه حضرت، از جمله بناهای تاریخی ساخته شده در سال ۸۶۵ هجری قمری با قدمتی نزدیک به ۶۰۰ سال یکی از مراکز مهیای بازدید برای گردشگران در استان سمنان محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، حمام‌ پهنه مابین‌ مسجد جامع‌ و امامزاده‌ یحیی‌(ع) در سمنان‌ قرار دارد، بر اساس اسناد موجود این حمام مورد بازدید یکی از تاریخ‌نویسان دوره قاجار به نام محمدحسن خان صنیع‌الدوله قرار گرفت و متن کتیبه سر در حمام را در کتاب «مطلع الشمس» نوشته است. با توجه به این کتیبه می‌توان نتیجه گرفت که این حمام در زمان حکومت میرزا ابوالقاسم بابرخان، پادشاه دوره تیموریان و به دستور وزیرش خواجه غیاث‌الدین محمدبن خواجه تاج الدین بهرام سمنانی در ماه شوال سال ۸۶۵ هجری قمری ساخته شد.

این‌ بنا در زمان‌ مظفرالدین‌ شاه‌ قاجار (در سال‌ ۱۳۱۲ هجری قمری) و به‌ دستور حاج‌ ملاعلی‌ حکیم‌ الهی‌ دانشمند معروف‌ تعمیر و نوسازی شد. یکی‌ از قسمت‌های‌ جالب‌ توجه‌ این‌ حمام‌ سر در زیبا و کاشیکاری‌ شده‌ آن ‌است‌، در بالای‌ درِ ورودی‌، اشعاری‌ به‌ خط‌ نستعلیق‌ خوانا و ماهرانه نوشته‌ شده است.

حمام پهنه مشتمل‌ بر سه‌ قسمت‌ رختکن یا سر بینه‌، گرمخانه‌ و خزانه‌ است‌ و در مساحت تقریبی یکهزار متر مربع در شمال غربی تکیه پهنه ساخته و ۲ در ورودی آن برای ورود آقایان و خانم‌ها پیش‌بینی شده است. درِ مردانه که دارای ۲ صفه می باشد از سه طرف دارای کاشیکاری است. در بالای در کتیبه ای از کاشی به رنگ سفید بر زمینه لاجوردی وجود دارد و در بالای آن کاشی های زرد رنگ در ۲ لچک و به صورت یک نیم‌دایره قرار دارد، در ۲ طرف در تصویر ۲ سرباز قاجار کاشی‌کاری شده است که در آن جمله «عمل زین العابدین سمنان ۱۳۳۰» به چشم می خورد.

حمام پهنه در تاریخ ۱۳۷۳ بعد از یک سری مرمت و بازسازی، تبدیل به موزه محلی باستان شناسی و مردم شناسی شد.

در ابتدای ورودی موزه سمنان به یک هشتی می رسیم که در آن علاوه بر فروش بلیت، عرضه بروشور و نیز دیگر تولیدات و انتشارات فرهنگی صورت می پذیرد، در ادامه مسیر فضای مربع شکلی با ابعاد تقریبی هشت متر در هشت متر قرار دارد که به وسیله طاق های ضربی موزون و عریضی مسقف شده است و در میان آن یک آبنمای زیبا به همراه کاشی کاری های متنوع است.

از این قسمت در مواقعی که نمایشگاهی موقت در محل موزه دایر است، به عنوان فضای نمایشگاهی استفاده می شود. در ادامه و بعد از گذشتن از یک راهروی باریک و یک هشتی، به صحن بزرگ گرمابه که سالن اصلی موزه است می رسیم.

این قسمت خود دارای چند قسمت جداست، در یکی از غرفه های متصل به صحن اصلی شاخص ترین عنصر موزه سمنان که اسکلت چهار هزار ساله به دست آمده از تپه حصار دامغان است قرار دارد. این اسکلت که مربوط به یک زن باردار است، به طور کامل دست‌نخورده از محل حفاری در تپه حصار به این مکان منتقل شده است.

در ویترین دیگری، در ادامه مسیر اشیائی از جنس سفال خاکستری مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد متعلق به تپه حصار دامغان قرار دارد. این اشیاء شامل کاسه، آبریز و ظروف آیینی دیگر است. از دیگر آثار سفالین موجود در موزه، ظروف به دست آمده از منطقه خطیرکوه سمنان است، که مربوط به هزاره اول پیش از میلاد است.

در ویترین‌های بعدی اشیاء دوران اسلامی شامل ظروف لعابدار و دیگر ظروف مربوط به تپه‌های تاریخی استان سمنان دیده می‌ شود.

در بخش مردم شناسی موزه گرمابه پهنه که در انتهای موزه و در یک هشتی واقع شده است، اشیاء مختلف مردم شناسی از جمله زینت آلات سنتی زنان عشایر استان سمنان قرار دارد. پس از آن وسایل و آلات روشنایی به چش می خورد.

در دیگر قسمت‌ها، اشیای قدیمی مربوط به سده های مختلف به نمایش درآمده است و باید با چشم دید و یقین پیدا کرد که هنر نزد ایرانیان است و بس.

به گزارش ایرنا، حمام پهنه در تاریخ ۱۳۷۳ بعد از یک سری مرمت و بازسازی تبدیل به موزه باستان شناسی و مردم شناسی شد، این اثر در تاریخ ۳۰ دی ۱۳۵۳ با شماره ثبت ۱۰۲۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز سمنان با هدف شناساندن بیشتر ظرفیت‌های کم‌نظیر و جذاب گردشگری، تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری و آشنایی بیش از پیش مسافران نوروزی و گردشگران داخلی و خارجی با اماکن و بناهای تاریخی، گردشگری و جاذبه‌های طبیعی و دیدنی استان، به معرفی جاذبه های گردشگری این خطه می‌پردازد.

استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

در حالی سالانه افزون بر ۱۵ میلیون زایر با عبور از شهرستان‌های مختلف استان پهناور سمنان به زیارت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در مشهد مقدس می‌روند که دست کم یک شب در استان اقامت می‌کنند؛ از این رو، تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری یکی از برنامه‌های مهم حوزه گردشگری و مورد تاکید محمدرضا هاشمی استاندار این استان است.

استان سمنان دارای بیش از یک هزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده است که ۸۶۸ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده قرار دارد.

برچسب‌ها