به گزارش ایرنا، پیگیری پروژه شیرینسازی آب خزر در گلستان که از سال ۱۳۹۷ در دستور کار مسوولان استان بود و با روی کار آمدن دولت سیزدهم شتاب به خود گرفته و امروز امید را نزد اهالی این خطه با اعلام انتخاب سرمایهگذار برای اجرایی شدن، دوچندان کرده است.
حدود ۱۱۰ کیلومتر از افزون بر ۹۰۰ کیلومتر سواحل ایرانی خزر در حوزه گلستان، ظرفیتی بینظیر این خطه شمالی به شمار میرود که اجرا و بهرهبرداری پروژه شیرینسازی از بخشی از منابع آبی این دریا میتواند ظرفیتی بیبدیل در تامین آب شرب و حتی صنعت و کشاورزی و کاهش اثرات ناشی از خشکسالی و بیابانی شدن اراضی این استان به ویژه در خطه شمالی آن باشد.
دسترسی راحت به دریای خزر، وجود حدود ۳ هزار کیلومتر رودخانه اترک سفلی، گرگانرود، قرهسو، نکارود علیا و حوزه خلیج گرگان (شامل ۴۴ سرشاخه اصلی در پنج حوضه آبریز) و از همه مهمتر دسترسی به آب های لبشور در عمقهای کم مناطق ساحلی و جلگه ای مانند بندرترکمن، گمیشان، بندرگز، کردکوی، آق قلا و حتی علیآبادکتول و گرگان سبب شده تا ایجاد واحدهای آب شیرین کن در گلستان امری منطقی و اقتصادی تلقی شود.
بهرهبرداری از آب شیرین کن بندرترکمن هم با تولید روزانه ۱۰ هزار مترمکعب آب و هزینه کرد ۳۲۰ میلیارد ریال که در سال ۱۳۹۷ با حضور وزیر وقت نیرو انجام شد، راهکار بهرهگیری از این تکنولوژی را در تامین آب با اولویت شرب و حتی توسعه کشاورزی برای این استان دوچندان کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان به عنوان مسوول پیگیری اجرای پروژه شیرینسازی آب خزر در استان گفت: اکنون مجوزهای لازم عملیاتی شدن این پروژه آبرسانی با ظرفیت برداشت ۷۲ میلیون متر مکعب برای پوشش آب شرب شهرهای گرگان، بندرترکمن، گمیشان،کردکوی و بندرگز از دستگاههای مرتبط از جمله حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی، شرکت برق برای تامین ۸.۹ مگاوات در دوره بهرهبرداری، تامین گاز مصرفی توسط شرکت گاز و تامین زمین ۱۱.۵ هکتاری محل اجرای تاسیسات آن با همکاری جهادکشاورزی، دریافت شده است.
ایرج حیدریان در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان، افزود: برای اجرای این پروژه ۲۱ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار برآورد شده که باید از محل منابع مختلف تامین و تخصیص داده شود.
وی خاطرنشان کرد: مدت زمان پروژه و بهرهبرداری آن ۲۴ ماه و دوره پیشنهاد بهرهبرداری آن ۲۵ سال است که بازگشت سرمایه هم از سال دوم دیده شده است.
وی ادامه داد: این پروژه برای تامین آب شرب گرگان و سایر شهرستان غرب استان حدود ۹۰ کیلومتر خط انتقال نیاز دارد.
حیدریان خواستار شتاب در انتخاب سرمایهگذار برای اجرایی شدن پروژه شد.
آب دریای خزر ظرفیتی برای توسعه اقنصادی گلستان
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان معتقد است: شوری آب دریای خزر نصف خلیج فارس بوده و شیرین کردن آب دریای خزر ظرفیتی در توسعه اقتصادی گلستان است.
علی محمد چوپانی افزود: سرمایهگذاری در شیرین کردن آب دریای خزر و استفاده از آن در تامین آب شرب و حتی رونق کشاورزی در زمینهای استان یک ضرورت است که باید در اجرایی شدن آن شتاب صورت گیرد.
وی ادامه داد: از ظرفیت شیرینسازی آب خزر در استان علاوه بر تامین آب شرب ساکنان آن، می توان در مناطق مرزی شمال استان حدود ۲۰۰ هزار هکتار اراضی قابل احیا وجود دارد با شیرین کردن و ایجاد خط لوله انتقال و بهرهگیری از سامانه آبیاری هوشمند، این زمینها را تبدیل به مزرعه محصولات مختلف و تولید ثروت برای استان کرد.
چوپانی بر همکاری بخش خصوصی استان در اجرای این پروژه اعلام آمادگی کرد.
استاندار گلستان هم گفت: اولویت انتخاب سرمایهگذار این پروژه به متقاضیان بومی داده میشود و در غیر این صورت، از طریق ملی پیگیری میشود.
علی محمد زنگانه از فعالان اقتصادی عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گلستان خواست که در صورت تمایل برای همکاری در اجرای پروژه مزبور موافقت خود را اعلام کند.
با این وجود، اجرا و بهرهمندی از این پروژه میتواند نقش بسزایی در تامین آب شرب مرکز استان و شهرهای غرب در آینده نزدیک داشته و زمینهساز سرمایهگذاری برای تامین آب صنعت و کشاورزی استان در شرایط خشکسالی منطقه هم شود.
مشکلات آب و خشکسالی طی سالهای اخیر، گلستان را دچار چالش اساسی کرده است و مسوولان آب استان هم علاوه بر مدیریت منابع آبی زیر زمینی و جمع آوری آبهای سطحی، بر صرفهجویی در مصرف آب شرب و سرمایهگذاری در کشت محصولات زراعی کم آب طلب تاکید فراوان دارند.
در استان گلستان واقع در شمال کشور دارای یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت است که منابع آب شرب ساکنان آن از طریق بیش از ۶۰۰ چاه تامین میشود و در سال های اخیر به دلیل مواجه با خشکسالی و قرار گرفتن چاه های کشاورزی در جوار شهرها، تامین آب شرب مشکل ساز شده است.
در این استان شمالی با جای دادن هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا مطابق داده های آماری شرکت آب منطقهای گلستان، در شرایط نرمال سالانه ۲.۵ میلیارد متر مکعب آب زیرزمینی و سطحی تولید میشود که این رقم در سال آبی اخیر به دلیل شدت خشکسالی و کمآبی به حدود نصف یعنی کمترین رقم کاهش یافته است.
پیشتر کارشناسان هواشناسی، گلستان را جزو چهار استان نخست کشور در بحث کمبود آب و خشکسالی دانسته و گفته اند که براساس نقشههای ماهوارهای پدیده خشکسالی مهمان ۳۰ سال آینده این استان خواهد بود.
اولویت سرمایهگذاری برای شیرینسازی آب دریای خزر در گلستان با متقاضیان بومی است