تهران- ایرنا- گروهی از محققان اسپانیایی موفق به طراحی و ساخت ربات زمینی شده‌اند که در اشکال متفاوت به آتش‌نشان‌ها در خاموش‌ کردن آتش و گردآوری اطلاعات از وضعیت محل آتش‌سوزی کمک می‌کند.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی تک‌اکسپلور/ Tech Xplore، ربات‌ها می توانند دستیاران ارزشمندی برای بسیاری از متخصصان باشند، زیرا به آنها کمک می‌کنند تا از راه دور، در اماکن دور از دسترس یا خطرناک برای زندگی بشر، دسترسی بیابند. آتش‌نشان‌هایی که با خطرهای زیادی از جمله مصدومیت در زمان انجام ماموریت روبرو هستند، بی‌تردید از کمک ربات‌های قابل اطمینان منتفع می‌شوند.

گروهی از محققان دانشگاه «ری خوآن کارلوس» مادرید در اسپانیا اخیرا توانسته‌اند یک ربات زمینی خودکار بسازند که قابلیت کمک به آتش‌نشان‌ها را در ماموریت‌های اضطراری مکان‌های سربسته دارد. سیستم این ربات‌ها به آتش‌نشان اجازه می‌دهد ماموریت خود را بهتر انجام دهند، مسیرهای امن برای آنها به سمت مکان‌های تحت تاثیر آتش باز می‌کند و از آنها حین خروج خود و دیگر مصدومان در برابر آتش محافظت می‌کند.

نوئلا فرناندز تالاورا یکی از محققان این طرح گفت: این دستاورد بخشی از طرح تحقیقاتی «کمک به ماموران» است که با هدف کاهش ضریب تصادف‌ها و دفعات ماموریت‌ها توسعه داده شده است. این ربات با استفاده از ربات‌های زمینی پهپاد و چراغ‌های راهنمایی ثابت محقق شده است. ربات زمینی به گروه‌های فوریت سریع با فراهم‌کردن شرایط محیطی بلادرنگ کمک می‌کند.

تالاورا گفت: مطالعات اخیر در مورد آتش‌های رخ‌داده در اسپانیا نیاز به فناوری‌های جدید را برای کمک به آتش‌نشان‌ها نشان می‌دهد. این مطالعات داده‌های مختلف را در مورد حوادث علیه ماموران آتش‌نشانی هنگام ماموریت داخل محیط‌های بسته گردهم آورده است، حوادثی مانند سقوط ساختارها یا ابتلا به بیماری‌های مرتبط با تنفس گازهای سمی.

تالاورا افزود: این داده‌ها نیاز آتش‌نشان‌ها را برای شناخت بهتر محیط پیش از آغاز ماموریت برای خاموش کردن نشان داد. داشتن اطلاعات کامل در مورد محل آتش گرفته، وجود گازها یا مواد خطرناک و مسیرهای ممکن مهم است تا بتوانیم به شکل کارآمدتر و امن‌تری آتش را خاموش کنیم.

ربات توسعه‌یافته توسط این گروه از محققان، می‌تواند محیط پیرامون را بررسی کرده و اطلاعات خود را در اختیار ماموران قرار دهد. این امر با استفاده حسگرهای مختلف در ربات به دست آمده است که قابلیت اندازه‌گیری دما، رطوبت و کیفیت هوا در مکانی سربسته همچنین موقعیت خود و دیگر اشیاء را در محیط دارد. این داده سپس در پایگاه داده‌ای ذخیره می‌شود که آتش‌نشان‌ها از طریق یک نرم‌افزار تلفن هوشمند به‌ آن دسترسی دارند.

تالاورا می‌گوید: این ربات در سه شکل کاربردی قابل استفاده است؛ یک شکل دستی است که به کاربر اجازه می دهد از دور آن را با استفاده از یک صفحه کلید کنترل کند. به این ترتیب کاربر می‌تواند ربات را با یک رابط گرافیکی کنترل کند.

بر اساس این گزارش، ربات یادشده به شکل دیگری نیز کار می‌کند که شکل خودکار نام گذاشته شده و به این روش ربات می‌تواند به شکل مستقل محیط سربسته را بررسی کند بدون اینکه با مانعی بالقوه روبرو شود. ربات برای تحقق این ماموریت خود به الگوریتم برنامه‌ریزی مسیر وابسته است که با استفاده از داده گردآمده از حسگرهای متصل به هم، موانع سر راه و پیرامون خود را شناسایی کرده و راه دیگری را به ربات نشان می دهد.

به گفته تالاورا ربات در موقعیت خودکار می‌تواند همه اتاق‌ها و راهروها را بررسی کرده و اطلاعات دقیق در مورد شرایط محیطی را ارائه دهد. ربات به یک روش دیگر نیز قابل استفاده است که به آن روش تخلیه می گویند و در این روش راه‌های سریع و امنی را برای اهداف مدنظر فراهم می کند. ربات در این شکل از دانش قبلی خود از محل آتش‌سوزی به منظور محاسبه سریع‌ترین راه از موقع فعلی برای تحقق هدف استفاده می کند. این هدف می‌تواند خروج شخص مصدوم از ساختمان یا محل و اهداف مشابه دیگر باشد.

این ربات در مجموعه‌ای از آزمایش‌های مختلف میدانی و شبیه‌سازی‌شده، آزموده شده و نتیجه کاملا رضایت‌بخش بوده است. ربات می‌تواند به شکلی کارآمد ماموریت‌های مختلف را انجام دهد، از محاصره موانع کنار رود و به آتش‌نشان‌ها کمک کند.