به گزارش ایرنا، عزیز الله قربانی، روز سه شنبه در نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در یزد با اشاره به پایش انجام شده در کل صنایع کشور افزود: از ٧٥ هزار واحد صنعتی فعال در سطح کشور حدود ١٢ هزار واحد تعطیل بود.
وی با بیان اینکه صنایع تعطیل در رشتههای مختلف فعالیت داشته اند و عوامل تعطیلی آنها نیز متنوع و متفاوت بود ادامه داد: بخشی از تعطیلیها که تقریبا شامل حدود هزار و ٥٠٠ واحد است توسط بانکها تعطیل شده اند .
این مسئول با بیان اینکه بخشی از تعطیلی ها به دلیل اختلاف شرکا و بخشی به دلیل کمبود نقدینگی بوده است و ٤٤ درصد واحدهای تعطیل مشکل نقدینگی دارند اظهار کرد: بانکها بجای اینکه در سالی که به نام سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی تعیین شده، کار صنایع را تسهیل کنند صنعتگران را تنها گذاشتند.
قربانی با بیان اینکه در این راستا اقدامات بسیاری انجام شد و با شورای عالی بانکها جلسات متعددی برگزار شد اظهار داشت: ١٦ درصد واحدهای صنعتی نیز به دلیل نبود بازار و ١١ درصد به دلیل کمبود مواد اولیه و ٨ درصد به دلیل مشکلات زیرساختی و ١٠ درصد نیز به دلیل فرسودگی ماشین آلات تعطیل شده اند.
معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران گفت: ٤٤٩ واحد توسط بانکها تعطیل شدند و ٣٧٥ واحد نیز اعلام ورشکستگی کردند که جلسات متعددی برای تمامی این موارد برگزار شد.
قربانی اظهار داشت: بخشی از واحدهایی که زیر ظرفیت کار می کنند، مشکل نقدینگی دارند که تلاش شد مشکلات آنها توسط وزارت صمت پیگیری شود.
وی در مورد مشکلات واحدهای پتروشیمی بیان کرد: واحدهایی که در رشته صنعت و صنایع پتروشیمی در حال فعالیت هستند اغلب مشکل تامین مواد اولیه دارند که با همکاری شرکت ملی پتروشیمی ایران و با صدور بخشنامه ای به شرکتهای زیرمجموعه، مواد اولیه به صورت اعتباری و سه ماهه در اختیار این واحدها قرار گیرد.
همچنین مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: ساخت شهرک تخصصی کود شیمیایی استان یزد در ستاد تسهیل رفع موانع تولید این استان به تصویب رسید.
عباس غلامی افزود: استان یزد به دلیل دارا بودن ۷۰۰ شرکت پلیمری و شیمیایی فعال در بخش صنایع تکمیلی یکی از قطب های صنایع پایین دستی پتروشیمی در کشور به شمار می رود و در این راستا نشست کارگروه تخصصی ستاد تسهیل ورفع موانع تولید استان یزد با هدف رفع مشکلات صنایع پایین دستی پتروشیمی برگزار شد.
وی اظهار کرد: استان یزد در زمینه صنایع پایین دستی پتروشیمی به دلیل کم آب بری از استان های پیشگام است و فروش اعتباری از سوی بسیاری از پتروشیمی ها در حال انجام است و باید با استفاده از تمام ظرفیت های موجود و همکاری هلدینگ ها، تامین خوراک مورد نیاز صنایع تکمیلی با سهولت بیشتری انجام شود تا هدف گذاری های انجام شده در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محقق شود.
مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مصوبه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان یزد برای تشکیل شهرک تخصصی کود شیمیایی در بهاباد یزد اشاره کرد و افزود: با مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای تامین اوره و آمونیاک این شهرک مکاتبه شده است تا تدابیر لازم برای تامین خوراک اتخاذ شود.
غلامی با بیان این که بر اساس تفاهم نامه امضا شده میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان صنایع کوچک و شرکت های صنعتی ایران ، صنایع پایین دستی پتروشیمی که در شرایط رکود قرار دارند و یا کمتر از ظرفیت اسمی خود تولید دارند، شناسایی و عارضه یابی میشوند اظهار کرد : تلاش می شود با رفع موانع تولید در قالب ستاد تسهیل و رفع موانع تولید،واحد های صنعتی دراین استان ها بتوانند به چرخه تولید بازگشته و یا ظرفیت تولید خود را احیا کنند.
همچنین رئیس اداره منابع آب منطقه شمالی (اردکان و میبد) یزد از افت متوسط سالیانه ۴۴ سانتیمتری سطح آب زیرزمینی در دشت ممنوعه بحرانی یزد-اردکان در پی برداشت های بی رویه خبر داد.
مصطفی وطنخواه با اشاره به خشکسالی های پی در پی در استان طی سال های گذشته تاکنون گفت: شهرستان اردکان در پهنه بندی خشکسالی استان طی دوره ۱۲ ماهه منتهی به تیرماه ۱۴۰۱ در محدوده خشکسالی بسیار شدید تا شدید واقع شده است.
وی با بیان این نکته که تنها ۱۸درصد این دشت در شهرستان اردکان واقع شده است گفت: به دلیل افت متوسط سالیانه ۴۴ سانتی متری سطح آب زیرزمینی در این دشت، متوسط کسری مخزن این دشت بالغ بر ۹۶میلیون مترمکعب می باشد.
وطنخواه، ایجاد فرونشست زمین را از تبعات افزایش بهره برداری و افت سطح آب در دشت های مختلف استان دانست و گفت: فرونشست در لایه های آبرفتی زمین که پیش تر آبدار بوده اند، منجر به فشرده شدن خاک و بسته شدن خلل و فرج موجود در خاک شده و در ادامه این روند، آب های سطحی و آب های حاصل از نزولات جوی، قادر به جذب در داخل لایه های آبرفتی زمین نشده و به صورت روان آبهایی تنها در سطح زمین جاری و در پی این فرآیند، پوشش روی خاک که در طول میلیون ها سال ایجاد شده است، ظرف مدت بسیار کوتاهی از بین می رود.
وی نتیجه این روند را مرگ آبخوان و از بین رفتن کشاورزی و زراعت و باغداری در زمین های حاصلخیز دانست و گفت: دشتها به مرورزمان به کویر لم یزرع تبدیل شده و عوارض اجتماعی و اقتصادی زیادی دامن گیر کشور خواهد شد.
وی در مورد توزیع منابع آبی شهرستان اردکان گفت: بیش از ۶۸درصد منابع آبی این شهرستان در دشت یزد-اردکان ،۱۷درصد در دشت عقدا و مابقی در سایر دشت های این شهرستان واقع شده، و از مجموع ۳۷۴ حلقه چاه موجود در شهرستان، ۲۱۴ حلقه مربوط به کشاورزی، ۴۹حلقه مربوط به شرب و ۱۱۱ حلقه مربوط به صنعت و خدمات می باشد.
رییس اداره منابع آب منطقه شمالی استان با اشاره به اقدامات حفاظتی این اداره گفت: تاکنون حدود ۸۲ درصد از چاههای کشاورزی و ۷۰ درصد چاههای صنعتی اردکان به کنتورهوشمند مجهز شده است و در مورد نصب کنتور بر روی باقیمانده چاهها نیز با همکاری اداره برق و انجام اقدامات حفاظتی موضوع در حال پیگیری تا نصب ۱۰۰ درصدی می باشد.
وطنخواه یکی از معضلات این شهرستان را شناسایی چاههای غیرمجاز عنوان کرد و گفت: این چاهها عمدتا در واحدهای صنعتی حفر و به دلیل استتار به راحتی قابل شناسایی نبوده ولی با تلاش گروه گشت و بازرسی، از ابتدای سال، ۸ حلقه چاه آب غیرمجاز شناسایی و۶ حلقه پر و مسدود شده است.
در استان یزد سه هزار واحد تولیدی و صنعتی وجود دارد که حدود ۹۷ هزار نفر در این واحدها مشغول کار هستند.
ازحدود ۵۵۰ معدن استان، پنج مورد در مقیاس بزرگ ملی قرار دارد و بقیه در حد متوسط و کوچک است و از میان معادن ملی می توان به سنگ آهن چادرملو اردکان، زغال سنگ بافق( ۲ معدن)، سرب و روی مهدی آباد مهریز و اورانیوم ساغند اشاره کرد و ذخیره قطعی مجموع معادن استان حدود ۲ میلیارد تن تخمین زده می شود.
در یزد بیش از ۵۰ نوع اندیس معدنی وجود دارد و به همین دلیل چهارمین استان توسعه یافته صنعتی و از لحاظ تنوع معدنی دومین استان کشور است و این منطقه به دلیل واقع شدن در مرکز ایران و فرو افتادگی کویر مرکزی و وجود چند گسل فعال، بستر ذخایر معدنی متعددی است که وجود این معادن مزیتی برای استان هست.