یزد- ایرنا - رییس سازمان نظام مهندسی یزد گفت: آمار تخلفات ساختمانی در استان نگران کننده است و بخش عمده ساخت و سازها بدون پروانه و خارج از چارچوب قانونی توسط مالکان ساخته می شود.

به گزارش ایرنا، مجتبی فرهمند روز یکشنبه در بازدید از خبرگزاری ایرنا مرکز یزد به مناسبت افزود: استان یزد جزو سه استان اول کشور در تخلفات ساختمانی و این زیبنده استانی با دارای قدمت تاریخی در زمینه معماری، نیست.

وی با بیان اینکه تخلفات ساختمانی در این استان موضوع جدیدی نیست بلکه سالهاست که صورت می گیرد، اظهار کرد: با توجه به سابقه فرهنگی استان یزد در زمینه قانون مداری، تقوا و قابل اعتماد بودن و اعتبار خوب شهروندان این استان در کشور، انتظار این است ساخت و سازهای غیرقانونی در آن صورت نگیرد.

فرهمند با بیان اینکه بیشترین تخلفات ساختمانی در مرکز استان انجام می شود، تصریح کرد: بخش عمده ای از ساختمان های که در سیل امسال استان تخریب شد، بخاطر رعایت نکردن قوانین و مقررات ساخت و ساز بود.

وی تصریح کرد: با توجه به وضعیت غیراستاندارد ساخت و سازها، در صورت بروز حوادثی مانند سیل و زلزله، تلفات جانی و مالی بسیاری در استان در پی خواهد داشت، بنابر این باید در زمینه ایمن سازی شهر گام های اساسی برداشته شود.

عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور گفت: مقاوم سازی و بنا نهادن ساختمان ها با رعایت مباحث ۲۳ گانه مقررات ملی، اصلی‌ترین موضوعی است که سازمان نظام مهندسی تمام تلاش خود را در این مسیر انجام می دهد تا زمینه اجرای این مباحث را در عمل فراهم و تاب آوری ساختمان‌ها در مقابله زلزله به عنوان اصلی‌ترین حادثه غیرمترقبه تامین شود.

آموزش و فرهنگ سازی نیاز اصلی استان برای کاهش تخلفات ساخت و ساز

رییس سازمان نظام مهندسی یزد با تاکید بر فرهنگ سازی برای کاهش تخلفات ساخت و ساز در استان گفت: رسانه ها نقش مهمی در این زمینه دارند؛ زیرا بسیاری از شهروندان آگاهی درست و جامعی در زمینه ساخت و سازهای ایمن ندارند و با اطلاع رسانی می توان آنها در جریان این موارد قرار داد.

وی رویکردهای ترویجی ، آموزشی و ارتباط با مردم را از اولویت های سازمان نظام مهندسی استان در سال آینده بیان کرد و افزود: در این زمینه کارگروهی تشکیل شده است و برنامه های این سازمان با رویکرد آموزش و فرهنگ سازی براساس زمان بندی اجرا می شود.

ریشه تخلفات ساختمانی به طرح های تفصیلی برمی گردد

رییس سازمان نظام مهندسی استان یزد با بیان اینکه ریشه بسیاری از تخلفات در ساخت و سازها به طرح تفصیلی و اسناد توسعه‌ی شهرها برمی گردد گفت: طرح جامع تفصیلی شهر یزد متناسب با نیازها و ویژگی های اقلیمی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی این شهر تدوین نشده و نیاز به بروزرسانی و بازنگری دارد، زیرا شهر موجودی زنده و دایم در حال تغییر است

وی اضافه کرد: همچنین قوانین موجود در این حوزه هم بازدارندگی لازم را ندارد و در برخی جاها کوتاه آمده ایم بعنوان مثال در قانون انشعاب ارائه خدمات بدون پروانه ممنوع است اما در یزد این موضوع نادیده گرفته می شود.

فرهمند آمار مهندسان ناظر استان یزد را هفت هزار نفر اعلام کرد و گفت: این تعداد مهندس یک ظرفیت بالقوه برای استان است و با برنامه‌ریزی می توان ساختمان‌هایی را در استان بنا کرد که در زمان حوادث غیرمترقبه که این روزها در کشور و حتی کشورهای همسایه فراگیر شده است، تاب آوری لازم را داشته باشد.

وی با بیان اینکه مدیریت شهری مجموعه عواملی مانند شهرداری ، نظام مهندسی ، مسکن شهر سازی و سایردستگاههای مربوطه را در برمی گیرد اضافه کرد: معتقدیم در مدیریت شهری اگر به مردم و مولفه های اجتماعی و فرهنگی کمتر توجه می شود و تقریبا یک مدل مدیریت عمرانی بی روح حاکم است این در حالی است که در شهرسازی باید به این مولفه ها توجه ویژه شود.

انعقاد قرار داد در راستای نظارت بر ساخت و سازها در بافت تاریخی

وی با بیان اینکه بافت تاریخی یزد منحصر به فرد است، گفت: در استان دو هزار و ۵۰۰ هکتار بافت تاریخی وجود دارد که در این زمینه ضوابط و مقرراتی مناسبی که پاسخگویی ساخت و ساز و مرمت ها این بافت باشد، وجود ندارد بر همین اساس تفاهم نامه‌ای با میراث فرهنگی ، راه و شهرسازی و نظام مهندسی در حال تدوین است.

فرهمند اظهار کرد: در این زمینه ساخت و سازها در سه بخش طراحی ، نظارت و اجرا کنترل می شوند و از طراحان واجد شرایط در بافت تاریخی استفاده می شود که آموزش های لازم را فرا گرفته باشند.

عضو شورای مرکز سازمان نظام مهندسی کشور خاطر نشان کرد: بافت تاریخی امانتی از گذشتگان است و در بحث مرمت و نوسازی آن به لحاظ مهندسی باید نکات لازم را رعایت کرد، همچنین آیین نامه خشت هم در حال ابلاغ است که در این آیین نامه خانه های خشتی با کنترل مهندسی مرمت می شوند تا پایداری ساختمان‌ها حفط شود.

بیش از نیمی از ساخت وسازهای استان یزد بدون رعایت استانداردها انجام می شود.