اصفهان-ایرنا-مسیر هفت روستای شهرستان کم برخوردارِفریدونشهر درغرب اصفهان از گردنه چَموش کلوسه می‌گذرد که هرسال در زمستان با بارش برف و ریزش بهمن مسدود می شود، این چالش پرتکرار اکنون بیش از هر زمان دیگری مردم صبور این مناطق را به سُتوه آورده است.

به گزارش ایرنا، زمستان پُربارش امسال اگرچه موجی از مسرت به‌دنبال داشت اما از وقتی که شادمانه‌های برفی یکی پس از دیگری به شُکرانه تبدیل شد، اکنون که به روزهای پایان زمستان نزدیک می‌شویم نزدیک به ۲ هزارنفر از اهالی هفت روستای دورافتاده و سخت گذر بخش موگویی فریدونشهر واقع در غرب اصفهان در محاصره برف قرار دارند.

گردنه کلوسه؛ ارتباط زمینی پشتکوه دوم شامل روستاهای کلوسه، وستگان، دورک، کاهگانک، کاهگان بالا، گاهگان پایین و وزوه را با فریدونشهر برقرارمی کند و در حالی که تنها مسیر دسترسی به این روستاها از آن می گذرد اکنون پس از نزدیک به ۲۰ روز از آخرین بارش برف سنگین همچنان مسدود است.

تازه ترین شرایط منطقه حاکی از آن است که باتلاش شبانه‌روزی راهداران و مشارکت تیپ گروه چهل مهندسی صاحب‌الزمان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فراهم آوردن لودر و بولدوزر، تاکنون حدود ۱۲ کیلومتر راه دسترسی به این روستاها بازگشایی شده و پنج کیلومتر دیگر باقی مانده است؛ فرایندی نفس‌گیر که در طول سال‌های پیشین تا به امروز و گاهی چندین بار در فصل زمستان انجام می‌شود.

به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، تلاش برای بازگشایی این مسیر ادامه دارد و پیش بینی می‌شود در سه روز آینده راه دسترسی به نخستین روستا یعنی کلوسه باز شود.

منصور شیشه فروش در گفت و گو با ایرنا، افزود: با بازگشایی مسیر می‌توانیم مایحتاج مردم را به صورت زمینی به آن‌ها برسانیم.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان ادامه داد: انباشت برف و سقوط بهمن که ارتفاع آن در برخی از نقاط گردنه کلوسه به بیش از ۱۵ متر رسیده، فرایند برف روبی را دشوار کرده است.

به‌دلیل ارتفاع زیاد برف و کولاک شدید هیچ نوع دسترسی به این روستاها امکان پذیر نیست، بطوری‌که بیماران با بالگرد به مراکز درمانی اعزام می‌شوند، چندی پیش نیز با مساعد شدن هوا بالگردهای ارتش خوراک دام و اقلام ضروری را برای اهالی این روستاها تامین کردند.

مغفول ماندن مطالبات مردم در مناطق کم برخوردار اصفهان

انتقال بیماران و توزیع آذوقه و اقلام ضروری با بالگرد، قاب کهنه و آشنایی است که از دیرباز تاکنون در پستوی ذهن اهالی نقش بسته است، بطوری‌که سالخوردگانِ این روستاها هنوز خاطرات فرود بالگردهای بسیاری را از زمان پیش از انقلاب تاکنون به یاد دارند. سال‌های درازی است که این گردنه در زمستان مسدود می‌شود. این در حالی است که در سایر فصول نیز که مسیر دسترسی بازبوده آنگونه که انتظار می‌رفت زیرساخت ها و امکانات اولیه در این مناطق مستقر نشده و مردم با مشکلات بسیاری از جمله نبود پزشک، دارو، تجهیزات درمانی و قطع برق دست و پنجه نرم می‌کنند، نمود آشکار این چالش‌ها و نبود چاره اندیشی موثر برای آنها در استانی که بطور معمول برخوردار تلقی می شود بار دیگر بر شدت مطالبه گری ساکنان این مناطق افزوده است.

چندی پیش ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن ۲ بیمار با مشارکت خودجوش اهالی روستاهای پُشتکوه دوم فریدونشهر از مسیر مسدود شده با برف به نخستین آمبولانس واقع در روستای مَصیر انتقال داده می‌شوند.

با تلاش اهالی روستا اگرچه این بیماران سرانجام به بیمارستان شهید رجایی داران( واقع در فریدن؛ شهرستان مجاور) منتقل شدند اما یکی از آنها که بالگرد اعزامی بدلیل شرایط نامساعدِ جوی نتوانسته بود برای کمک به وی در محل حاضر شود بدلیل شدت عفونت روده جان باخت.

به‌دنبال این رُخداد تلخ و پیش بینی تکرار اتفاقات مشابه، پس از ملاقات فوری فرماندار فریدونشهر با استاندار اصفهان مقرر شد نمایندگان دانشگاه علوم پزشکی استان ظرف چند روز برای امضای تفاهم نامه احداث مرکز درمانی در روستای کلوسه جهت پوشش هفت روستای پشتکوه دوم بخش موگویی، در این شهرستان حضور یابند که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.

نیاز مبرم روستاهای غرب اصفهان به مرکز درمانی مجهز

فرماندار فریدونشهر در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه۲ باب خانه بهداشت هر کدام تنها با یک بهورز در روستاهای کِلوسه و دورَک، پاسخگوی نیاز اهالی این منطقه نیست، افزود: نبود پزشک و تجهیزات درمانی از یک طرف و بارش هر ساله برف و مسدود شدن راه های ارتباطی از سوی دیگرمشکلات این روستاها را مضاعف کرده است.

محمد جواد صفا افزود: بیماران با شرایط وخیم در این روستاها سالهاست از طریق اورژانس هوایی به مراکز درمانی استاندارد منتقل می‌شوند، با این وجود به‌دنبال شرایط نامساعد جوی در این منطقه گاهی امکان انتقال بیماران با بالگرد نیز میسر نمی‌شود.

وی گفت: با تازه ترین پیگیری ها مقرر شد در قالب یک تفاهم‌نامه، آمبولانس و پزشک از سوی دانشگاه علوم پزشکی تامین شود که عملیات احداث و تکمیل ساختمان مرکز درمانی در روستای کلوسه را فرمانداری شهرستان تقبل کرده همچنین زمین مورد نیاز برای احداث پانسیون پزشک نیز از سوی اهالی روستا اهدا می‌شود.

اظهارات فرماندار فریدونشهر درحالی است که تاکنون و درآستانه سال جدید هنوز خبری از امضای این تفاهم نامه و ارتقای وضعیت بهداشت و درمان مردم این منطقه نیست وهمچنان پزشک و پرستار به صورت موقت و از طریق بالگرد از استان ها و شهرهای همجوار به این مناطق اعزام می‌شود.

صفا تصریح کرد: انباشت مشکلات مردم این روستاها در دورافتاده ترین منطقه استان نیازمند تصمیم گیری اصولی و شتاب در اجرای عملیات اجرایی است و مسوولان باید این فرایند را کوتاه و اقدامات مورد نیاز را تسریع کنند.

تکرار محاصره در برف و استمرار مشکل ارتباطی روستاها

فرماندار فریدونشهر به مشکل مسدودشدن راه‌های ارتباطی این منطقه در زمستان و راه حل‌های رفع این چالش اشاره و بیان کرد: با احداث محور جایگزین وِزوه به گوهکان این مشکل بر طرف می‌شود که مطالعات آن از سوی تیپ ۴۰ مهندسی سپاه صاحب زمان (عج) انجام شده و در مرحله اخذ مجوز ماده ۲۳ و ردیف دار شدن در بودجه است؛ این کار روستاها را از بُن بست خارج می‌کند و مسیر پنج ساعته وزوه به فریدونشهر نیز به یک ساعت کوتاه‌تر می‌شود.

صفا احداث تونل گردنه کلوسه را یکی دیگر از تمهیدات برای رفع این مشکل بیان کرد و افزود: این تونل در کنارایجاد مسیر دسترسی جدید؛ اکنون در مرحله سنجش و ارزیابی در استان از لحاظ صرفه اقتصادی و هزینه و فایده است، ارتفاع و نوع توپوگرافی این منطقه آن را بهمن خیز کرده که حتی با ایجاد تونل گردنه کلوسه این مشکل حل نمی شود و در پایین دست باز هم احتمال مسدود شدن مسیر وجود دارد.

احداث تونل کلوسه؛ در گیر و دار مُجوزهای اداری

نماینده مردم فریدن، فریدونشهر، چادگان و بویین میاندشت در مجلس شورای اسلامی اما بر این باور است احداث تونل گردنه کلوسه از مسدودشدن مکرر این مسیردر فصل زمستان جلوگیری می‌کند.

حسین محمدصالحی در گفت و گو با ایرنا افزود: پیگیری برای احداث این تونل سه سال به درازا انجامید و اکنون بوروکراسی و پیچیدگی های اداری در استان، صدور مجوز ماده ۲۳ برای آغاز عملیات اجرایی این طرح را به تاخیر انداخته است.

وی تصریح کرد: اعتبار ۲۰۰ میلیاردتومانی احداث تونل از محل سفر رییس جمهور به اصفهان تامین شده وبا وجود اینکه این طرح از مصوبات مهم سفر استاندار اصفهان به این منطقه است اما معطل مجوزهای زیست محیطی و پدافند غیرعامل در نهادهای مربوطه دراستان است.

محمدصالحی تنها مانع اجرای تونل گردنه کلوسه را پیچیدگی های اداری در مرکز استان دانست.

نماینده مردم شهرستان‌های غرب استان اصفهان در مجلس در حالی از اتمام مرحله مطالعاتی احداث تونل کلوسه می‌گوید که رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اصفهان در همین پیوند، صدور مجوز ماده ۲۳ برای احداث این طرح بزرگ را در گرو تکمیل مطالعات اولیه آن دانست.

محمدرضا قاسمی در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه توجیه پذیری این طرح در این مطالعات باید بطور کارشناسی و با نظر مهندس مشاور انجام شود، افزود: بلافاصله پس از اتمام مطالعات، مجوز ماده ۲۳ برای احداث تونل کلوسه صادر خواهد شد.

تعلل در رفع مشکل دسترسی به روستاهای پشتکوه دوم فریدونشهربا وجود اختصاص اعتبار قابل توجه در حالی است که ساکنان آنها هر سال در معرض تهدید جانی و مشکلات بسیار قرار دارند.

پُرواضح اینکه سال های متمادی بخش مهمی از نیروی انسانی و ظرفیت ماشین آلات برفروبی که البته محدود و فرسوده نیز هستند برای باز کردن مسیر این روستاها بکار گرفته می‌شود و تکرار این چرخه در حالی است که می توان با شتاب در تصمیم گیری و اجرای موثر یک طرح استاندارد ازهفت خان دسترسی به این روستاها عبور کرد.

نکته دیگر آنکه ایجاد مسیر ارتباطی دائم، ایمن و کم مُخاطره برای این روستاها زمینه توسعه و استقرار امکانات و زیرساخت ها را نیز فراهم خواهد کرد.

هفت روستای بکر و زیبای پشتکوه دوم فریدونشهربا فاصله ۱۲۰ کیلومتر از این شهر در بُن بست قرار دارند و تنها از یک مسیر می توان به آنها دسترسی داشت که از سمت گردنه کلوسه عبور می‌کند.

تلاش برای بازگشایی گردنه کلوسه در حالی است که تازه ترین گزارش های هواشناسی با توجه به نوع بارش رگباری و روند افزایش دما، احتمال سقوط بهمن، جاری شدن سیلاب به دلیل آب شدن برف و کولاک را در ارتفاعات غربی و جنوبی استان پیش بینی کرده است.

شهرستان سردسیر فریدونشهر با ۳۵ هزار نفر جمعیت و ۸۵ روستا در ۱۸۰ کیلومتری غرب استان اصفهان قرار دارد.

برچسب‌ها