به گزارش ایرنا، پاییز گرچه بارشهای خوبی در کشور و از جمله کردستان نداشتیم اما در عوض دی و بهمن ماه، هر هفته تقریبا برف می بارید و زمین سفیدپوش می شد و زمستان دهه ۶۰ و ۷۰ برای مردم تداعی شد.
اما برف و سرمای هوا باعث شد مصرف انرژی به ویژه گاز در کردستان به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند و اولین رکورد بالاترین مصرف گاز استان در سال جاری با ۱۳ میلیون و ۱۹۵ هزار مترمکعب در روز ۲۰ دی ماه شکست.
بارش رحمت الهی همچنان با قوت ادامه پیدا کرد تا اینکه این رکورد جابجا شد و مصرف گاز مشترکان کردستانی به ۱۷ میلیون مترمکعب در روز ۲۲ بهمن رسید با این وجود نوسان و قطعی گاز در هیچ جای استان گزارش نشد.
پیشتر اگر برف سنگین میبارید، گاز تعداد زیادی از روستاهای دوردست کردستان قطع میشد اما همین ۲۰ بهمن امسال با وجود بارش برف و کولاک و مسدود شدن راه ارتباطی ۲۸۳ روستای استان، روستاییان زیباییهای زمستان را کنار گرمای بخاری گازی تماشا کردند.
بیشتر بخوانید
رکورد مصرف گاز در کردستان شکست
تا چند سال پیش، به واسطه دوری کردستان از خط سراسری گاز طبیعی، به محض شروع فصل سرما و کاهش قابل ملاحظه دما به ویژه در فصل زمستان، گاز برخی شهرستان های استان از جمله سقز، بانه و مریوان دچار نوسان یا قطعی می شد که نارضایتی مردم را به دنبال داشت.
اما طی سال های اخیر، با عبور خط انتقال ۵۶ اینچی ششم سراسری از دهگلان به سمت سقز و آذربایجان غربی و گرفتن انشعاب از آن، نوسان یا قطعی گاز برطرف و زمینه برای تامین انرژی پایدار بخش خانگی و واحدهای صنعتی بزرگ فراهم شد.
تلاش هزار نفر برای تامین گاز پایدار مشترکان در فصل سرما
در همین رابطه با مدیرعامل شرکت گاز کردستان به گفت و گو نشستم که اظهار کرد: با اقدامات و برنامهریزی های صورت گرفته در بخش های مختلف تعمیرات، بهره برداری، زیرساخت و مراقبت های ویژه، موفق شدیم زمستانی سرد و بدون قطعی گاز را پشت سر بگذاریم.
احمد فعله گری ادامه داد: از آذر ماه تاکنون مشترکان استان روزانه همواره بالای ۱۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف کردند اما با حضور شبانه روزی حدود هزار نفر در مناطق روستایی و شهری و سیستم مانیتورینگ، هیچگونه قطعی یا حتی نوسان گاز به ویژه در بخش خانگی اتفاق نیفتاد.
با حضور شبانه روزی حدود هزار نفر در مناطق روستایی و شهری و سیستم مانیتورینگ، هیچگونه قطعی یا حتی نوسان گاز به ویژه در بخش خانگی اتفاق نیفتاد.
وی البته به این هم اشاره کرد که در قالب سیاست های ابلاغی و با هدف تامین انرژی بخش خانگی و تجاری، گاز برخی واحدهای تولیدی صنعتی(مانند نیروگاه سنندج و کارخانه سیمان بیجار) دارای امکان استفاده از سوخت دوم، قطع و سوخت مایع مورد نیاز آنها تامین شد.
مصرف بیش از سه میلیارد مترمکعب گاز در ۱۱ ماهه گذشته
مدیرعامل شرکت گاز کردستان در ادامه گفت: مشترکان استان در بخش های مختلف از ابتدای امسال تا پایان بهمن، سه میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف کردند که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۶ درصد بیشتر بود.
فعله گری گفت که همین الان نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج به عنوان یکی از صنایع بزرگ کشور، روزانه سه میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب گاز مصرف می کند.
۱۹۰ مورد قطعی گاز ادارات پرمصرف
طبق مصوبه هیات دولت و شورای عالی امنیت ملی، ادارات امسال موظف شدند مصرف گاز طبیعی خود را نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۰ درصد کاهش دهند و شرکت گاز هم مکلف شد روزانه میزان مصرف گاز ادارات دولتی، مراکز تجاری و خصوصی را کنترل کند.
مدیرعامل شرکت گاز در این رابطه آماری داد و اظهار کرد: از آذر ماه و با شروع فصل سرد تاکنون بیش از پنج هزار مورد بازدید از ادارات انجام شده است.
فعله گری با اشاره به اینکه تعداد زیادی از ادارات دمای رفاه را رعایت نکردند، ادامه داد: ۵۰۰ مورد اخطار به ادارات پرمصرف داده شد و گاز ۱۹۰ اداره نیز قطع که بعد از اخذ تعهد کتبی از آنها، گاز مجددا وصل شد.
۵۰۰ مورد اخطار به ادارات پرمصرف داده شد و گاز ۱۹۰ اداره نیز قطع که بعد از اخذ تعهد کتبی از آنها، گاز مجددا وصل شد.
او این هم را گفت که اماکن مذهبی از پرمصرف ترین مشترکان گاز استان هستند که به رایگان بودن گازبهای آنان برمی گردد.
سرمایی که بحث قبوض گاز را داغ کرد
بارش سنگین و ادامه دار برف و به دنبال آن سرمای شدید هوا، باعث شد مصرف گاز مشترکان در کشور از جمله استان کردستان در دی و بهمن ماه روند صعودی داشته باشد و از طرفی هم قبض های نجومی برای آنان صادر شود.
این وضعیت و قبض های غیرمتعارف گاز، منجر به اعتراض مردم شد، کسانی که تا پیش از این گازبهای ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان را پرداخت می کردند حالا قبض های ۲ یا سه میلیونی یا حتی بیشتر برایشان صادر شده بود تا اینکه رئیس جمهور دستور داد شرکت ملی گاز، قبض های مصرفی مشترکان را با ۷۰ درصد تخفیف صادر کند.
این موضوع را از مدیرعامل شرکت گاز کردستان هم جویا شدم که گفت: ۱۶ آذر طبق مصوبه هیات وزیران، تعرفه گازبهای مشترکان افزایش پیدا کرد که بیشتر شامل مشترکان بدمصرف شد.
بیشتر بخوانید
۲۰ هزار مشترک گاز در کردستان بدمصرف هستند
فعله گری ادامه داد: این مصوبه همزمان با شروع فصل سرما ابلاغ و اطلاع رسانی هم شد اما تعداد زیادی از مشترکان به مدیریت مصرف گاز توجه نکردند که همین باعث شد با قبوض گازبهای با نرخ بالا مواجه شوند.
او اضافه کرد: بعد از اعتراض مشترکان و دستور رئیس جمهور مبنی بر اعمال ۷۰ درصد تخفیف گازبها برای دی و بهمن ماه، صدور قبض در دی ماه متوقف و تخفیف های مورد نظر در قبوض در دستور کار قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان یادآور شد: از اول اسفند قبوض جدید در سامانه شرکت ملی گاز بارگذاری و با اعمال تخفیف صادر شده است.
بهرحال زمستان امسال در کردستان با وجود سرمای هوا و بارش خوب رحمت الهی بدون هیچگونه مشکلی در بحث قطعی یا نوسان گاز رو به پایان است اما این به معنای آن نیست که بی رویه گاز مصرف کنیم، چرا که گاز از انرژی های تجدیدناپذیر است و باید از آن به درستی استفاده کرد. با این کار می توان سهم صادرات و تجارت گاز از کشور را نیز افزایش داد.
در حال حاضر، ۳۲ شهر و هزار و ۵۰۷ روستای کردستان با ضریب نفوذ ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۸ درصد جمعیت روستایی زیر پوشش شرکت گاز هستند.