سبزوار- ایرنا- هشتمین همایش ملی حکیم حاج ملاهادی سبزواری، که هشتم اسفندماه، روز بزرگداشت حکیم در سبزوار برپا شده بود، عصر دوشنبه در آیینی با حضور پژوهشگران و دانشگاهیان در جوار آرامگاه این فیلسوف بزرگ اسلامی در زادگاهش پایان یافت.

به گزارش ایرنا، رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه حکیم سبزواری در آیین پایانی این همایش ملی گفت: حکیم سبزواری از علما و حکمای بسیار برجسته است که در فلسفه اسلامی جایگاهی والا دارد و اثر وی "شرح منظومه"، نزدیک به ۲ قرن است که در محافل علمی و دانشگاهی تدریس می شود.

سیدمحمدکاظم علوی اظهار داشت: این فیلسوف وارسته و بزرگ در متن فلسفه اسلامی قرار دارد و به عنوان شارح حکمت متعالیه شناخته می شود.

وی افزود: این حکیم وارسته یکی از اندیشمندان نامی خطه سربداران و کشور است که در حوزه های مختلف علمی و عرفان شخصیتی کم نظیری داشته و مردم این سامان به وی ارادت تام و تمام دارند.

خواندن اشعار حکیم، که در شعر به "اسرار" تخلص می کرد، و قرائت فاتحه توسط مهمانان و حاضران بر مزار وی از جمله برنامه های پایانی همایش ملی بزرگداشت حکیم سبزواری بود.

هشتمین همایش ملی "حکیم حاج ملاهادی سبزواری" با عنوان "طراحی و آسیب شناسی برنامه درسی و متون آموزشی فلسفه اسلامی"، امروز همزمان با روز ملی بزرگداشت وی با قرائت پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه حکیم سبزورای آغاز شد و با سخنرانی رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران ادامه یافت.

رونمایی از کتابچه و لوح فشرده چکیده مقالات همایش و ارائه گزارشی از دیجیتال سازی و آرشیو نسخه های خطی مدرسه حکیم سبزواری (فصیحیه) و دیگر کتابخانه های سبزوار از دیگر برنامه های این همایش ملی بود.

از مجموع مقالات رسیده به دبیرخانه این همایش، پس از داوری ۶۳ عنوان چکیده مقاله مورد پذیرش قرار گرفت که از این تعداد، ۱۶ مقاله در روز همایش در قالب پنج پنل علمی، ارائه شده و با همکاری انجمن علمی فلسفه دینی معاصر، پنل اختصاصی "فلسفه دین" توسط چهار نفر از استادان برجسته کشور برگزار شد.

حکیم حاج ملاهادی سبزواری دانشمند، فیلسوف، شاعر و فقیه ایرانی در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در سبزوار به دنیا آمد و پدرش حاج میرزامهدی سبزواری از دانشمندان علوم اسلامی بود.

حاج ملاهادی پس از فراگیری علوم مقدماتی، برای تکمیل درس به مشهد رفت و سپس برای تحصیل عرفان و فلسفه راهی اصفهان شد و در جلسات درس استادانی از جمله ملاحسین سبزواری، علامه محمدابراهیم کلباسی، آقاشیخ محمدتقی شیرازی، ملاعلی مازندرانی، نوری اصفهانی و ملااسماعیل کوشکی حاضر شد.

حکیم سبزواری در سال ۱۲۴۲ به مشهد بازگشت و پنج سال در حوزه علمیه مشهد و مدرسه حاج حسن مشغول تدریس شد و شاگردان چندی را آموزش داد که از میان آنها می توان به محمدکاظم خراسانی، میرزاحسین سبزواری، ملامحمدکاظم سبزواری، حسین مجتهد سبزواری، عبدالکریم قوچانی، سلطان محمد گنابادی (سلطان علیشاه)، حسن حکیم داماد و محمد یزدی معروف به فاضل یزدی اشاره کرد.

حاج ملاهادی سبزواری علاوه بر احاطه به علوم عقلی و فلسفی، غزلهای حِکمی و عرفانی می سرود و در شعر به "اسرار" تخلص می کرد.

حکیم سبزواری عصر روز بیست و پنجم ذی الحجه سال ۱٢۸۹ قمری در سن ۷۷ سالگی درگذشت و بنای آرامگاه وی در ضلع جنوبی میدان کارگر شهر سبزوار واقع است.