به گزارش ایرنا سید حسن نصرالله در سخنرانی روز گذشته خود به مسائل و نکات مهمی پرداخت که می توان آن را واضح ترین موضع حزب الله در خصوص تحولات سیاسی اخیر دانست، دبیرکل حزب الله در این سخنرانی تاکید کرد که حزب الله خواهان انتخاب رئیس جمهور است و به هیچ وجه خواستار ادامه یافتن حالت خلا قدرت و نبود دولت مرکزی در این کشور نیست، این موضع در پاسخ به اتهامات گروههای سیاسی رقیب است که حزب الله را در رسانه های زنجیره ای خودشان به زعم خود به آنچه آن را "معطل نگه داشتن کشور به دلیل منافع حزبی یا منطقه ای" می خوانند، متهم کرده اند.
رد مجدد دخالت خارجی در امور داخلی لبنان
مهم ترین نکته ای که سید حسن نصرالله بر آن مجددا تاکید کرد عدم دخالت خارجی در روند انتخاب رئیس جمهوری این کشور است. وی گفت:"به هیچ عنوان قبول نمی کنیم که کشوری خارجی یک رئیس جمهور بر ما تحمیل کند و حق وتو هیچ کشوری را علیه کاندیدهای انتخابات چه آنهایی که حمایت می کنیم و چه آن هایی که حمایت نمی کنیم را به رسمیت نمی شناسیم، ما از تلاش ها برای نزدیک کردن دیدگاه ها استقبال می کنیم اما دخالت و حق وتو را به هیچ عنوان قبول نخواهیم کرد".
سید حسن نصرالله تاکید کرد که:"متحدان منطقه ای حزب الله یعنی جمهوری اسلامی ایران و سوریه در امور داخلی لبنان دخالت نمی کنند و هر گاه از مقامات تهران و دمشق در خصوص لبنان سوال شده است فقط یک جواب را شنیده اند و آن این است که به متحدانمان در لبنان رجوع کنید".
دبیر کل حزب الله ضمن اعلام اینکه حزب الله منتظر تحولات منطقه ای نمی ماند، افزود: باید ببینیم طرف مقابل باز هم منتظر عربستان و قطر و آمریکا و فرانسه و غیره می ماند یا خیر، ما منتظر هیچ کسی نمی مانیم و تصمیم را خودمان می گیریم و از بقیه لبنانی ها می خواهیم که منتظر خارج نباشند".
یکی از مشکلات اساسی که عرصه سیاسی لبنان از آن رنج می برد دخالت کشورهای خارجی در امور داخلی این کشور است، در حال حاضر کشورهای عربستان و فرانسه بیشترین دخالت را در امور داخلی لبنان اعمال می کنند، آنها با حمایت علنی از یک شخصیت سیاسی علیه شخصیتی دیگر رسما به یک طرف مشکلات در امور داخلی لبنان تبدیل شده اند.
ولید البخاری سفیر پر حاشیه سعودیها در لبنان پس از سخنرانی سید حسن نصرالله در حساب شخصی خود توییتی با این مضمون منتشر کرد که "اگر دو نفر ساکن و بی تحرک وجود دارند دو راه حل وجود دارد، یا اینکه از دست یکی از آنها خلاص شده یا اینکه نفر دوم را باید به حرکت در آورد". این توییت سفیر سعودی در محافل داخلی لبنان به این نوع تعبیر شده است که عربستان خواهان حذف سلیمان فرنجیه از عرصه انتخابات ریاست جمهوری لبنان و حمایت کامل از جوزف عون فرمانده ارتش این کشور برای انتخابات ریاست جمهوری است.
تاکید مجدد دبیرکل حزب الله بر توجه بیشتر سیاستمداران لبنانی بر تصمیم های مستقل این نکته را یادآور می شود که دخالت های خارجی همچنان بزرگترین مانع برای رسیدن لبنان به ثبات و آرامش پس از گذراندن بحران های اقتصادی و اجتماعی است که اساس و بنیان جامعه لبنان را به شدت تضیعف کرده است؛ هر چند گوش شنوایی در جریان ۱۴ مارس برای صحبت های خیرخواهانه دبیرکل حزب الله وجود ندارد و باز هم شاهد دخالت های خارجی در امور داخلی لبنان خواهیم بود. طنز تلخ ماجرا این است که گروههای سیاسی وابسته به ریاض در لبنان و برخی کشورهای غربی حزب الله را در تصمیم گیری وابسته به خارج می دانند و این در حالی است که واقعیت عرصه سیاسی لبنان عکس ماجرا را به روشنی ثابت می کند.
حمایت رسمی از فرنجیه، دعوت به گفتگو
نکته بعدی سخنرانی سید حسن نصرالله حمایت رسمی از سلیمان فرنجیه برای انتخابات ریاست جمهوری لبنان بود که مدت هاست مردم لبنان منتظر این اعلام رسمی بودند. بنا بر اعلام دبیرکل حزب الله، فرنجیه شرایط مورد نظر حزب الله برای ریاست جمهوری لبنان را دارا استکه مهم ترین این شرایط، داشتن برنامه برای برون رفت لبنان از بحران سیاسی و اجتماعی و همچنین خنجر نزدن به مقاومت در محافل سیاسی داخلی و خارجی است.
سید حسن نصرالله نصرالله همچنین پس از اعلام حمایت از فرنجیه از دیگر گروههای سیاسی لبنانی خواست که به میز گفت وگو آمده و در فضایی آرام درخصوص این مسئله نظرات خود را ابراز کنند تا توافق مورد نظر برای انتخاب رئیس جمهوری حاصل شود.
دعوت دبیرکل حزب الله به گفتگو با گروههای سیاسی موسوم به ۱۴ مارس که شبانه روز در حال تهمت پراکنی علیه مقاومت هستند، بار دیگر ثابت کرد که حزب الله علیرغم داشتن برتری کامل بر دیگر احزاب خصوصا احزاب رقیب، آن ها را از عرصه سیاسی لبنان حذف نکرده و همواره خواهان گفتگو جهت رسیدن به توافق در عرصه داخلی لبنان است. این در حالی است که سران و مسئولان ۱۴ مارس و رسانه های زنجیره ای آنها بدون توقف اتهامات باطلی را علیه حزب الله مطرح می کنند اما سید مقاومت بار دیگر تاکید کرد که حزب الله خواهان حذف هیچ گروهی از عرصه سیاسی لبنان نیست.
حمایت مجدد از اتحاد با جریان ملی آزاد
سید حسن نصرالله در پایان سخنرانی خود نیز با اشاره به اختلاف نظر رخ داده بین جریان ملی آزاد و حزب الله در ماه های اخیر با خطاب قرار دادن رهبران و هواداران متحد اصلی مسیحی خود یعنی جریان ملی آزاد تاکید کرد که اتحاد سیاسی با این گروه به معنای این نیست که حزب الله و جریان ملی آزاد به یک حزب تبدیل شده و هر دو باید یک سیاست را در پیش گرفته و یک موضع را اتخاذ کنند، سید حسن نصرالله تاکید کرد که حزب الله همواره خواهان حفظ این اتحاد سیاسی بوده و خواهد بود اما از هواداران جریان ملی آزاد درخواست کرد که به دور از عواطف و احساسات مسائل سیاسی داخلی را ببینند و تحلیل کنند.
وی تأکید کرد که حمایت حزب الله از نامزدی رئیس جمهور میشل عون در انتخابات ریاست جمهوری گذشته به دلیل وجود بندی در توافق «مار میخائیل» (توافق استراتژیک حزبالله و جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل) نبود و امروز حمایت ما از نامزدی سلیمان فرنجیه به معنای کنار گذاشتن توافق «مار میخائیل» نیست.
دبیرکل حزب الله تصریح کرد: من در آن زمان به باسیل گفتم که از جمله کسانی که ما برای نامزدی ریاست جمهوری لبنان می شناسیم خود شما و سلیمان فرنجیه هستید اما از آنجا که شما نامزد نمی شوید، سلیمان فرنجیه به عنوان نامزد ریاستجمهوری حاضر است.
وی افزود: من مشتاق هستم که اهالی حزب الله با جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل رابطه داشته باشد. کشور به آرامش، گفتوگو و رابطه نیاز دارد وگرنه باید با خلاء ریاست جمهوری زندگی کنیم.
جریان ملی آزاد در ماه های گذشته پس از خروج از قدرت بنا بر مصالح سیاسی خود مواضعی را اتخاذ کرده بود که رنگ و بوی تنش داشت و این جریان از حزب الله توقع همراهی در این مواضع را می طلبید که با مخالفت حزب الله مواجه شد، حزب الله معتقد بود و هست که شرایط فعلی لبنان تحمل کوچکترین تنش را به هر دلیلی ندارد و همه باید به سوی گفتگو و راه حل حرکت کنند، همین مسئله در ماه ها و هفته های اخیر در محافل رسانه ای لبنانی دستمایه انتشار خبرهایی مبنی بر جدایی سیاسی جریان ملی آزاد و حزب الله شده بود، حزب الله بار دیگر ثابت کرد که در مواجهه با مشکلات داخلی به خصوص از سوی متحدان اصلی خود از صبر و حکمت بالایی برخوردار است و با درایت سطح تنش به خصوص با متحدانش را مدیریت کرده و به صفر برساند.
در پایان، سخنرانی روز گذشته سید حسن نصرالله را می توان فصل الخطاب سیاسی برای دوست و دشمن در عرصه داخلی لبنان دانست. سید مقاومت بار دیگر تاکید کرد که مقاومت لبنان نزد متحدان منطقه ای خود یعنی جمهوری اسلامی ایران و سوریه از حمایت همه جانبه در معادله بازدارندگی در برابر رژیم صهیونیستی برخوردار است و کاملا در عرصه داخلی نیز ابتکار عمل را به دست دارد و اکنون با حمایت حزب الله از فرنجیه و دعوت به گفتگو توپ در زمین جریان رقیب مقاومت یعنی ۱۴ مارس و کشورهای خارجی حامی آنهاست و آیا رقبای داخلی مقاومت و حامیان خارجی آنها بر سر عقل آمده و مسیر منطقی و عقلانی را برای برون رفت لبنان از بحران های خود در پیش خواند گرفت یا بر سیاست های تنش زای خود همچنان پافشاری خواهند کرد؟ روزهای سرنوشت سازی در انتظار لبنان است.