سنندج- ایرنا- شناسنامه‌دار کردن باغ‌ها بستری برای ساماندهی تولید محصولات باغی و تسهیل صادرات آنها است که باغداران کردستانی هم در انتظار اجرایی شدن آن هستند.

به گزارش ایرنا، یک میلیون و ۲۱۷ هزار و ۳۸ هکتار از مساحت کردستان به اراضی کشاورزی اختصاص دارد که از این میزان ۵۲ هزار و ۶۷۰ هکتار آن را اراضی باغی تشکیل داده است.

سالانه ۴۴۳ هزار تن محصول باغی در استان برداشت می‌شود که در تولید بسیاری از آنها دارای رتبه‌های برتر کشوری هستیم به گونه‌ای که با تولید ۱۵۰ هزار و ۱۷۵ تن محصول انگور مقام دوم تولید انگور دیم را در کشور داریم.

استان کردستان در تولید گردو هم با ۲۱ هزار و ۷۸۶ تن مقام دوم، در تولید «به» با ۶ هزار تن رتبه سوم، در تولید آلبالو با ۱۰ هزار و ۷۰۰ تن مقام سوم، در تولید گیلاس با ۱۰ هزار و ۸۰۰ تن مقام چهارم، در تولید هلو و شلیل با تولید ۶۶ هزار و ۹۰۰ تن رتبه هشتم را در بین استان های مختلف کشور به خود اختصاص داده است.

طرح شناسنامه‌دار کردن باغ‌ها از سال‌های گذشته مطرح بود ولی به دلایل متعددی هم چون نبود بستر مناسب اجرای آن همچنان در حد حرف و شعار باقی مانده بود که در دولت سیزدهم همتی برای اجرای این طرح شکل گرفته است.

یکی از شیوه‌های ترغیب بهره‌برداران بخش باغی برای مشارکت در این طرح این است که از این به بعد و با اجرای کامل این طرح ارائه همه خدمات از یارانه کود، سم و نهال تا تسهیلات بانکی منوط به ثبت نام در سامانه‌ای است که برای این مهم در نظر گرفته می شود.

هرچند قرار بود اول بهمن سال جاری به طور رسمی این طرح به اجرا درآید ولی هنوز هم به دلیل مشکلات مربوط به سامانه، این اتفاق نیافتاده است ولی گفته شده مسئولان مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی در حال پیگیری رفع موانع پیش روی سامانه هستند.

یکی از ضعف هایی که در بخش تولید کشاورزی وجود دارد این است مشخص نیست محصول باغی که وارد بازار می شود متعلق به کدام منطقه است و چگونه تولید شده و در تولید آن چه میزان کود و سموم شیمیایی استفاده شده است.

برای رفع مشکل مذکور طرح شناسنامه محصولات باغی در دستور کار قرار گرفت تا با اجرای آن هر محصول باغی که برداشت و عرضه می شود مشخص شود توسط کدام کشاورز و در کدام نقطه از سرزمین و چگونه تولید شده است.

اجرای این طرح به سازمان نظام صنفی کشاورزی در استان ها سپرده شده است و در کردستان هم دست اندرکاران این سازمان در انتظار برطرف شدن مشکلات مربوط به سامانه مربوطه هستند تا در اسرع وقت اقدام به اطلاع رسانی به بهره برداران و ثبت اطلاعات آنها کنند.

مراحل اجرای طرح شناسنامه دار کردن باغ ها

رییس سازمان نظام صنفی کشاورزی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه طرح شناسنامه دار کردن باغ ها متقاضی محور است، اظهار کرد: در مرحله نخست اجرای این طرح بهره برداران برای بارگذاری اطلاعات مربوطه به سامانه مراجعه می کنند.

فخرالدین رضایی با اشاره به اینکه سامانه سبک که زیرنظر سازمان نظام صنفی کشاورزی کشور اداره می شود برای ثبت اطلاعات این طرح درنظر گرفته شده است، ادامه داد: بحث هایی در ارتباط با تغییر و تحولاتی در سامانه وجود دارد که هنوز نهایی نشده است و بعد از رفع ایرادات و مشکلات مربوطه مرحله نخست ثبت اطلاعات توسط بهره‌برداران استان آغاز می شود.

وی یادآور شد: در مراحل بعدی برای تطبیق اطلاعات وارد شده، کارشناسان سازمان اقدام به ارزیابی سند مالکیت و وضعیت تولید می کنند.

رییس سازمان نظام صنفی کشاورزی کردستان با بیان اینکه پروسه صدور شناسنامه باغ برای هر بهره بردار حداکثر پنج روزه انجام می شود، گفت: این طرح قابلیت اجرا شدن دارد و از مزایای زیادی هم برخوردار است.

رضایی با بیان اینکه از توان اعضای سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان هم برای اجرای این طرح استفاده خواهیم کرد، ادامه داد: بعد از اجرای این طرح همه خدمات کشاورزی و بانکی به افراد دارای شناسنامه باغی تعلق می گیرد.

وی بهره‌مندی از قانون معافیت حق بیمه کارفرما را از دیگر مزایای داشتن شناسنامه باغی خواند و یادآور شد: محصولات تولیدی بهره برداران دارای شناسنامه باغی دارای کُد و شناسه می شوند و اینگونه صادرات آنها هم تسهیل خواهد شد.

رییس سازمان نظام صنفی کشاورزی کردستان اظهار کرد: اگر محصولاتی با برچسب سالم تولید شود نیاز به نظارت و صدور گواهی استاندارد دارد که این مهم توسط اداره کل استاندارد و مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان انجام می شود.

رضایی بیان کرد: در حال حاضر ۳۰ هزار نفر عضو سازمان نظام صنفی کشاورزی استان هستند که بخشی از این افراد در بخش باغی فعالیت دارند و با اجرای طرح هایی هم چون شناسنامه دار کردن باغ ها شاهد عضویت بیشتری از بهره برداران استان در این سازمان خواهیم بود.

این طرح مستلزم مشارکت باغداران و تولیدکنندگان محصولات باغی است اما هنوز ثبت اطلاعات از سوی باغداران استان به دلیل مشکلات مربوط به سامانه آن آغاز نشده است و امید می رود با توجه به مزایایی که این طرح بردارد و اینکه مصرف کنندگان و خریداران هم از این به بعد با خرید هر محصول باغی اطلاعاتی در ارتباط با نحوه تولید آن کسب می کنند؛ هرچه سریعتر عملیاتی شود.