تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۹

تهران - ایرنا - برپایی سنت آخرین پنجشنبه سال در آستانه سال جدید برای برخی خانواده‌ها اهمیت بالایی دارد و این آیین را بهانه‌ای برای زیارت اهل قبور و دعای آرامش برای درگذشتگان می‌دانند در حالی که این پنجشنبه با سایر روزهای سال و دیگر پنجشنبه‌ها تفاوتی ندارد.

گروه جامعه ایرنا - روزهای پایانی هر سال، حال و هوای تغییر از زمستان به بهار همراه با برپایی سنت‌هایی است که از دیرباز در این ایام مرسوم بوده است و همگان تلاش دارند تا با وجود مشغله‌های زیاد تا جایی که امکان دارد، این سنت‌ها را به بهترین شکل ممکن به جا آروند؛ یکی از این سنت‌ها، زیارت اهل قبور در پنجشنبه آخر هر سال است؛ اما اینکه این پنجشنبه با سایر پنجشنبه‌ها چه تفاوتی دارد؛ نکته‌ای است که در این گفتار مورد توجه قرار می‌گیرد.

هر سال شمسی حدود ۵۲ هفته است یا به عبارت دقیق‌تر؛ ۵۲ هفته و یک و نیم روز و در سال کبیسه که ۳۶۶ روزه است، حدود ۵۲ هفته و سه روز داریم؛ در این هفته‌ها حداقل ۵۲ روز پنجشنبه است و تنها آخرین پنجشنبه هر سال حامل سنتی به نام «پنجشنبه آخر سال» است.

زیارت اهل قبور نیز سنتی است که از بزرگان دینی به یادگار مانده و در آخرین پنجشنبه سال مرسوم است که افراد در آرامستان‌ها حضور یافته و اهل قبور را زیارت می‌کنند؛ در تهران نیز شهروندان تهرانی در بقاع متبرکه، آرامستان‌های محلی و از همه مهمتر در بهشت حضرت زهرا(س) حضور می‌یابند و به قرائت قرآن و سوره فاتحه و دعا برای آرامش عزیزان در خاک خفته می‌پردازند.

مهدی قربانعلی معاون اجتماعی فرهنگی و سخنگوی سازمان بهشت حضرت زهرا(س) گفت: بهشت زهرا(س) پنجشنبه و جمعه آخر سال به صورت ۲۴ ساعته فعال است و با توجه به برگزاری نشست با پلیس راهور قرار است بیش از ۲ هزار نیروی پلیس در روزهای پنجشنبه و جمعه آخر سال در راستای تسهیل تردد مراجعه‌کنندگان به بهشت حضرت زهرا(س) همکاری و خدمت‌رسانی کنند.

بیشتر بخوانید:

فعالیت ۲۴ ساعته بهشت زهرا(س) در پنجشنبه و جمعه آخر سال

به گفته او، روز چهارشنبه ۲۴ اسفند، فقط درب‌های اصلی (باب الشهدا و باب الزهرا) به صورت ۲۴ ساعته باز خواهد بود و همه درب‌های این سازمان در ۲ روز پنجشنبه و جمعه به صورت شبانه‌روزی به روی مراجعه‌کنندگان باز است.

سخنگوی سازمان بهشت حضرت زهرا(س) با بیان اینکه پارکینگ‌های در نظر گرفته شده برای مراجعه‌کنندگان بسیار وسیع خواهد بود، ادامه داد: مراجعه کنندگان از توقف غیرضروری در حاشیه راه‌ها و حتی خیابان‌های فرعی اجتناب کرده و از ایجاد ترافیک جلوگیری کنند چندین دستگاه ون نیز برای تردد مراجعه‌کنندگان از ایستگاه‌های مترو حرم و شاهد برای ورود به بهشت حضرت زهرا(س) در نظر گرفته شده است.

برخی افراد نیز در این روزها از حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنند و در شلوغی مسیر، خود را به بهشت زهرا (س) یا سایر آرامستان‌ها می‌رسانند تا زیارت اهل قبور را انجام دهند.

افزایش ۲ برابری ظرفیت جابه‌جایی مسافر در ایستگاه منتهی به بهشت‌زهرا (س)

مسعود درستی مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران نیز با اشاره به زیارت اهل قبور در پایان سال اظهار داشت: هر سال مترو برای پنجشنبه و جمعه آخر سال تمهیدات ویژه درنظر می‌گیرد و امسال نیز تلاش می‌کنیم در قسمت جنوبی خط یک تمهیداتی را بیندیشیم تا با توان حداکثری ناوگان اجازه ازدحام در سکو و ایستگاه‌ها را ندهیم.

وی تصریح کرد: در روزهای عادی نیمی از قطارهای خط یک مترو تهران فقط تا ایستگاه شهرری اعزام می‌شوند و از این ایستگاه مجدد به سمت ایستگاه تجریش بازمی‌گردند اما در روز پنجشنبه و جمعه آخر سال (۲۵ و ۲۶ اسفند ۱۴۰۱) همه قطارهای این خط تا ایستگاه حرم مطهر امام خمینی (ره) و کهریزک تردد خواهند کرد که این موضوع سبب افزایش ۲ برابری ظرفیت جابه‌جایی مسافر در ایستگاه منتهی به بهشت‌زهرا (س) خواهد شد.

در روزهای عادی نیمی از قطارهای خط یک مترو تهران فقط تا ایستگاه شهرری اعزام می‌شوند و از این ایستگاه مجدد به سمت ایستگاه تجریش بازمی‌گردند اما در روز پنجشنبه و جمعه آخر سال همه قطارها تا ایستگاه حرم مطهر امام خمینی (ره) و کهریزک تردد می‌کنند

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو تهران و حومه به کاهش سرفاصله حرکت قطارها در روز پنجشنبه اشاره کرد و افزود: با توجه به پیش‌بینی افزایش حجم مسافر در ایستگاه‌های انتهایی خط یک، نیروهای کمکی به کارکنان مستقر در ایستگاه‌های این خط افزوده می‌شود تا شاهد خدمات‌رسانی بهتر به مسافران در پنجشنبه و جمعه آخر سال باشیم.

درستی اضافه کرد: برنامه حرکت قطارها در سایر خطوط مترو تهران در این روزها تغییری ندارد و طبق زمانی بندی معمول خواهد بود اما آمادگی داریم که در صورت نیاز قطارهای فوق‌العاده در همه خطوط اعزام کنیم.

بیشتر بخوانید:

تمهید ویژه مترو تهران در پنجشنبه و جمعه آخر سال

حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدتقی حسین زاده کارشناس مذهبی اما درباره سنت زیارت اهل قبور و پنجشنبه آخر سال به خبرنگار ایرنا گفت: اصل صله رحم مورد تاکید و سفارش اهل بیت (ع) و پیامبر اکرم (ص) است؛ صله رحم با انسان‌هایی که در قید حیات هستند لازم و واجب است و در مورد اموات نیز زیارت قبور سیره نبی مکرم اسلام و حضرت زهرا (س) و به آن سفارش شده است.

وی اظهار داشت: زیارت اموات علاوه بر اینکه آثار و برکاتی برای زندگی انسان دارد، سفارش و اطاعت از دستور پیامبر اکرم (ص) است و دیگر اینکه در روایات آمده است که همانطور که به انسان‌های زنده سر می‌زنید به اموات و به‌ویژه پدران و مادرانی که از دنیا چشم بربسته‌اند نیز سر بزنید.

حسین زاده با بیان اینکه مرگ موجب نمی شود که حق پدر و مادر از فرزندان سلب شود؛ گفت: در سنت‌ها توصیه شده است که وقتی بر مزار پدر و مادر رفتید، سریع نباشید و با آرامش و همراه با طمانینه باشید و عجله نکنید همچنین قرائت سوره‌های یاسین و ملک و نکاتی دیگری هم سفارش شده است.

این کارشناس مذهبی یادآور شد که خانه مومن بعد از مرگ، قبر اوست و بازماندگان باید به قبور سر بزنند؛ بسیاری از علماء و بزرگان توصیه می‌کنند که اگر حاجتی دارید به مزار پدر و مادر بروید و از آنها بخواهید برای شما دعا کنند تا گره کارتان باز شود.

وی همچنین اظهار داشت: زیارت اهل قبور آثار و برکاتی دارد؛ اصل زیارت اهل قبور درست است اما زیارت اهل قبور در پنجشنبه آخر سال ریشه روایی نداردزیارت اهل قبور آثار و برکاتی دارد؛ اصل زیارت اهل قبور درست است اما زیارت اهل قبور در پنجشنبه آخر سال ریشه روایی ندارد.

حسین زاده تاکید کرد که تفاوتی در روز زیارت نیست؛ حتما نباید پنجشنبه باشد بلکه در سایر روزهای هفته هم می‌توان به زیارت اهل قبور پرداخت؛ برای مثال حضرت زهرا(س) دوشنبه‌ها و جمعه‌ها به زیارت شهدای احد می‌رفتند؛ روز جمعه هم برای زیارت تاکید شده است.

حسن آقابیگی کارشناس حمل و نقل و ترافیک نیز به ضرورت مدیریت ترافیک در ایام پایانی سال تاکید دارد و گفت: اگر بتوانیم سفرها و ساعت حضور در بهشت زهرا را تقسیم‌بندی و مدیریت کنیم، اصلی ترین مساله که همان ترافیک سنگین است، مدیریت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه معمولا اعضای خانواده، به طور جمعی در بهشت زهرا حضور می‌یابند و ممکن است به حمل و نقل عمومی رغبتی نداشته باشند به شهروندان توصیه کرد که برای تردد به بهشت زهرا(س) در صورت تمایل می‌توانند از حمل و نقل عمومی؛ مترو و اتوبوس استفاده کنند.

مسیرهای پیشنهادی پلیس پایتخت برای پنجشنبه آخر سال

سرهنگ محمد رازقی معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ نیز روز گذشته ۲۴ اسفند با اشاره به ترافیک پنجشنبه پایانی سال در مسیرهای منتهی به بهشت زهرا(س)، مسیرهای پیشنهادی برای مدیریت ترافیک را توصیه کرد.

شهروندان با عوامل پلیس همکاری لازم را داشته باشند و در محل‌هایی از قطعات که معابر باریک است نسبت به پارک صحیح خودروی اقدام کنند تا رفت و آمد دیگر خودروها دچار مشکل نشود

به گفته معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ، کسانی که می‌خواهند از محورهای غربی، مرکزی و شرقی شهر تهران به بهشت زهرا مراجعه کنند، بهترین مسیر از آزادراه خلیج فارس است که می‌توانند از بلوار علامه عسگری وارد شوند و از درب‌هایی مانند ۱۳ آبان وارد محدوده بهشت زهرا شده و از آن مسیر استفاده کنند.

سرهنگ رازقی ادامه داد: همچنین آن دسته از شهروندانی که قصد دارند از مناطق مرکزی شهر تهران به بهشت زهرا مراجعه کنند، بهترین مسیر از بزرگراه شهید هاشمی و مستقیم از محدوده بزرگراه شهید تندگویان است که می‌توانند وارد محدوده بهشت زهرا (س) شده و از آن استفاده کنند.

وی به ساکنان مناطق شرقی پایتخت نیز توصیه کرد که می‌توانند مسیر از بزرگراه امام علی(ع) وارد بزرگراه هاشمی شوند ولی بهترین مسیر محدوده شهید رجایی است که می‌توانند از درب غربی و درب گلدسته وارد وارد محدوده بشهت زهرا (س) شده و از آن استفاده کنند.

بیشتر بخوانید:

تمهیدات بهشت زهرا (س) برای روان سازی ترافیک پنجشنبه و جمعه پایانی سال

معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ از شهروندان خواست که با عوامل پلیس همکاری لازم را داشته باشند و در محل‌هایی از قطعات که معابر باریک است نسبت به پارک صحیح خودروی اقدام کنند تا رفت و آمد دیگر خودروها دچار مشکل نشود.

سرهنگ رزاقی تاکید کرد: مراجعه کنندگان مدت حضور خود را در بهشت زهرا (س) طولانی نکنند و از مسیریاب‌های داخلی برای جستجوی قطعات استفاده کنند.