تهران- ایرنا- وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: نوروز کهن‌ترین جشن بشری است و همه مردم دنیا صاحب این آیین کهن جهانی هستند.

به گزارش خبرنگار میراث‌فرهنگی ایرنا، سیدعزت‌الله ضرغامی، شامگاه دوشنبه - ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ - در آیین گرامیداشت «جشن جهانی نوروز» که در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد اظهار کرد: نوروز کهن‌ترین جشن بشری است و سابقه آن با طبیعت گره خورده است. صاحبان نوروز فقط ١٢ کشور عضو پرونده ثبت جهانی نیستند، بلکه همه مردم دنیا صاحب نوروز هستند.

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی همچنین گفت: بسیاری از مفاهیمی که در دل نوروز نهفته است نشان می‌دهد همه خوبی‌ها و فضایل با نوروز گره خورده است.

وی ادامه داد: از پیوستن و عضویت کشورهای متعدد به پرونده‌های میراث فرهنگی ناملموس در یونسکو استقبال می‌کنیم، در فرهنگ ناملموس هر چه کشورهای بیشتر عضو شوند بیشتر به فضیلت نزدیک می‌شویم.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین به تاریخچه بازی چوگان اشاره کرد و گفت: این ورزش آیینی سفیر صلح است.

علی دارابی قائم مقام وزیر میراث‌فرهنگی

از چین و مغولستان برای پیوستن به پرونده نوروز استقبال می‌کنیم

علی دارابی قائم مقام وزیر میراث‌فرهنگی در در این آیین اظهار کرد: میراث ناملموس پدیده‌ای است که با انسان، انگیزه‌ها، خواسته‌ها و آمال مرتبط است و ثبت جهانی نوروز به عنوان یکی از بزرگترین میراث‌های بشری نمادی از آمال، خواسته‌ها و پیوندهای انسان با طبیعت است.

وی افزود: در آغاز بهار آیین‌های نوروزی را برگزار می‌کنیم که این آیین‌ها در حقیقت نمادی از همبستگی، صلح، احسان، نیکوکاری و در یک کلام حال خوب است. جهان نوروز در بطن و جان مردمان ما خانه دارد.

دارابی با اشاره به علاقه‌مندی برخی از کشورها برای پیوستن به پرونده جهانی نوروز، اضافه کرد: از دولت چین و مغولستان که درخواست پیوستن به پرونده نوروز را ارائه داده‌اند با روی باز استقبال می‌کنیم چرا که گسترش نوروز را گسترش صلح می‌دانیم.

قائم مقام وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خطاب به مسئولان یونسکو افزود: سه پرونده ارسالی ایران از جمله پرونده کاروان‌سراهای ایرانی، پرونده دیزمار و پرونده منظره پرونده ماسوله، و نیز پرونده میراث ناملموس از جمله، افطاری، هنر تذهیب، جشن سده و پاسداری از زیارت رضوی که تعدادی از آنها با تعدادی دیگر از کشورها مشترک است را مورد حمایت قرار دهید. بی‌شک مردم ایران قدردان این حمایت شما خواهند بود.

نوروز کهن است و کهنه نمی‌شود

نظام‌الدین زاهدی سفیر تاجیکستان در تهران با اشاره به آثار شاعران و ادیبان از ملل مختلف گفت: نوروز از کهن ترین آیین‌ها است و کهنگی را نمی‌پذیرد. زیرا ملت‌هایی که آن را ابتدای هر سال آن را جشن می‌گیرند از این آیین کهن چندین هزارساله پاسداری می‌کنند.

وی افزود: نوروز ارزش ها و صفت‌هایی مانند جوانمردی، بخشایش، دوستی و مهربانی صلح جویی را در میان مردمانی که آن را پاسداری می کنند، رواج می دهد.

سفیر تاجیکستان در تهران در ادامه ابراز کرد: نوروز با آیین‌های مذهبی تضادی ندارد و همه ارزش‌هایی نکویی که در ادیان مختلف وجود دارد را گسترش می‌دهد. بر اساس همین آیین چندهزار ساله حوزه تمدنی نوروز را ایجاد کرده است که باید منجر به تقویت صلح و دوستی امنیت شود.

وی خاطرنشان کرد: نوروز همچنان با همان شکوه و جلال چندین هزارساله خود در تاجیکستان جشن گرفته می شود و نوروز گاه ها برقرار می شود و این آیین کهن در سرزمین من احیا شده و زنده نگه داشته شده است نوروز هویت فرهنگی و نماد ملی مردم تاجیکستان است.

سفیر تاجیکستان در تهران همچنین گفت: پس از چند سال وقفه، امیدوارم ایران مجدد گردهمایی رییسان و رهبران کشورهای حوزه نوروز را برگزار کند.

غلامعلی حدادعادل رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی


نوروز گنجینه‌ای از فرهنگ‌های دلپذیر است

غلامعلی حدادعادل رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این مراسم بیان کرد: نوروز گنجینه‌ای از سنت‌ها و داستان و اداب و فرهنگ های دلپذیر است نوروز آغاز رویش و زندگی است.

وی ابراز امیدواری کرد کشورهای حوزه نوروز در همکاری با یکدیگر بتوانند صلح و دوستی و آرامش و امنیت را در این منطقه گسترده تقویت کنند و افزایش دهند.

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: نوروز یک پدیده طبیعی و یک پدیده آسمانی است. پیشینیان با آسمان انس زیادی داشتند و به آسمان بیشتر نگاه می‌کردند و ستاره‌ها را بیشتر می‌شناختند.

حداد عادل افزود: توجه به آسمان در گذشته به گونه‌ای بود که مردم عوام از روی ستارگان برنامه‌های مرتبط با کشاورزی و کوچ خود را تنظیم می‌کردند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی همچنین ابراز کرد: ایرانیان میخ نوروز را در جایی از آسمان کوبیدند که دست هیچ بشری به آن نرسد و هیچ کس نتواند آن را تغییر دهد و همین واقعیت سبب می‌شود که یونسکو نوروز را به‌عنوان یک پرونده جهانی متعلق به تمام افراد بشر بداند و این هوشمندی ایرانیان را برای انتخاب آغاز سال می‌رساند که هم‌زمان با تجدید حیات طبیعت، مردم نیز تجدید نشاط پیدا می کنند و مثل این است که گویا طبیعت می‌خندد و انسان نیز هم‌زمان با این تحول می‌خندد، نشاط دارد و به زندگی آری می‌گوید.

حداد عادل ادامه داد: نوروز گنجینه‌ای از آداب، رسوم و فرهنگ‌های دلپذیر است. ملت‌ها از نوروز خاطره خوبی دارند بنابر این باید نوروز را گرامی بداریم و دست در دست هم با هدف گسترش صلح در منطقه و جهان، برای پاسداشت نوروز، کوشش کنیم.

«جشن جهانی نوروز» در تهران

جشن جهانی نوروز با حضور سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی، علی‌اصغر شالبافیان معاون گردشگری، مریم جلالی معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، چانگ هوآ سفیر چین، نظام‌الدین زاهدی سفیر کشور تاجیکستان، تور داقون صدیق اف سفیر قرقیزستان، رزانا جان آندره مدیر امور اداری و مالی دفتر منطقه‌ای یونسکو، همچنین نمایندگان کشورهای عضو پرونده ثبت جهانی نوروز و دفتر منطقه یونسکو عصر امروز دوشنبه ۲۲ اسفندماه ۱۴۰۱ در مجموعه فرهنگی‌تاریخی نیاوران برگزار شد.

در ابتدای مراسم در محوطه باز مجموعه نیاوران آیین «بیا به نوروز» توسط گروه چیکسای از خراسان شمالی به همراه چوب‌بازی‌، دهل‌نوازی و سرنانوازی نوازنده لرستانی اجرا شد.

مدعوین در مسیر از نمایشگاه «جشن جهانی نوروز» و عکس‌های به نمایش درآمده از آیین‌ نوروز در کشورهای ایران، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکیه، هند، ترکمنستان و عراق دیدن کردند.

بازدید از نمایشگاه «عروسک‌های بومی کشورهای حوزه نوروز» از جمله کشورهای قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان و ازبکستان که با همکاری مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی تحت نظارت یونسکو در موزه کوشک احمدشاهی برپا شده است همچنین اجرای کشتی پهلوانی و پذیرایی با شیرینی‌های نوروزی از دیگر بخش‌های این مراسم بود.

در حاشیه جشن جهانی نوروز گروه جوانمردان ایران زمین با نوای ضرب مرشد تمولی به اجرای حرکات ورزش باستانی که یکی دیگر از آثار میراث فرهنگی ناملموس ثبت جهاتی ایران در یونسکو، پرداختند که مورد استقبال میهمانان قرار گرفت.