تهران- ایرنا- آموزش عالی در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱ نیز با تلاش‌ اهالی دانشگاه برای استمرار فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی به کار خود ادامه داد؛ اعلام شرایط انتخاب اعضای هیات‌علمی سرآمد و تصویب بازنگری سند راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی با رویکرد توجه به علوم انسانی برخی از این فعالیت‌ها بود.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، وزیر علوم در اولین روز هفته به همراه وزیر صنعت، معدن، تجارت و معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در همایش بنگاه؛ فناوری و رشد اقتصادی، حضور یافت و اظهار داشت: اکنون شرایطی در کشور مهیا شده که به علم، فناوری و نوآوری توجه ویژه‌ای می‌شود و حداقل در هر ماه یک بار رییس جمهور برای جامعه دانشگاهی وقت گذاشته و حضور پیدا کرده‌اند.

محمدعلی زلفی‌گل گفت: اگر به فکر پیشرفت کشور هستیم راهی جز هزینه کردن برای علم، فناوری و نوآوری وجود ندارد. بین علم و فناوری تفاوت جدی وجود دارد. در علم مالکیت مطرح نیست و دانشمند یافته علمی خود را منتشر و پس از آن دانش او در قالب کتاب، مقاله و اختراع به دانش بشری تبدیل می‌شود اما در فناوری، مالکیت مطرح و قابل خرید و فروش است و در این بخش می‌توان خلق ثروت کرد.

انتصاب در وزارت علوم

وزیر علوم همچنین در احکام جداگانه‌ محمد سلیمانی قائم مقام وزیر و رییس مرکز هیات‌های امنا را به‌ عنوان رییس‌ کمیته راهبری «سنجش شایستگی و ارزیابی عملکرد رؤسای مؤسسه‌های علمی» و روح‌الله رازینی رییس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت علوم، تحقیقات و فناوری را به عنوان دبیر این کمیته منصوب کرد.

زلفی گل، با توجه به تحقق نظام مدیریت حرفه‌ای در حوزه علم و فناوری کشور و سنجش شایستگی و ارزیابی عملکرد رؤسای مؤسسه‌های آموزش‌عالی، پژوهش و فناوری، رییس‌ و دبیر کمیته راهبری «سنجش شایستگی و ارزیابی عملکرد رؤسای مؤسسه‌های علمی» را نیز منصوب کرد.

وی همچنین در نامه‌ای از روسای دانشگاه‌ها و موسسه‌های آموزش‌عالی، پژوهشگاه‌ها و موسسه‌های پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری درخواست کرد: به‌ منظور ارج‌ نهادن به مدیریت حرفه‌ای آموزش‌عالی، تأکید بر مدیریت دانش و ثبت الگوها و تجارب موفق، ضروری است عملکرد رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسه‌های آموزش‌عالی، پژوهش و فناوری در بازه زمانی یک‌سال گذشته ارزیابی شود تا الگوهای موفق مدیریتی در محورهای راهبردی برای توانمندسازی، بهبود و ارتقای عملکرد معرفی شوند.

اعلام شرایط انتخاب اعضای هیات‌علمی سرآمد آموزشی

معاونت آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با ابلاغ شیوه‌نامه‌ای شرایط عمومی و اختصاصی انتخاب اعضای هیات علمی به عنوان سرآمد آموزشی را به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی را اعلام کرد.

در شیوه‌نامه وزارت علوم آمده است: به منظور تجلیل از سرآمد آموزشی در سطح دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور و با هدف تکریم شأن و منزلت اساتید این شیوه نامه تدوین شده است و بر این اساس انتخاب سرآمد آموزشی از میان اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی که در حوزه آموزش دارای شرایط ویژه هستند، در دو سطح کشوری و موسسه‌ای انجام می‌گیرد.

همچنین تدوین شیوه‌نامه مذکور در راستای اهداف قانون، اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم مصوب مجلس شورای اسلامی و با توجه به جایگاه رفیع سرآمد آموزشی در تحقق دانشگاه تمدن‌ساز و حکمت‌آفرین در گام دوم انقلاب اسلامی انجام شده است.

بر این اساس، سرآمدان آموزشی از میان اعضای هیات علمی موسسه‌ها و در دو سطح کشوری و موسسه مطابق با این شیوه‌نامه انتخاب می‌شوند. هر عضو هیات علمی که طی سه سال پیوسته یا ناپیوسته در مقام سرآمد آموزشی در موسسه خود انتخاب شود، مشمول یک پایه تشویقی آیین‌نامه استخدامی اعضای هیات علمی می‌شود و حداکثر می‌تواند از این محل، سه پایه تشویقی دریافت کند.

تصویب بازنگری سند راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی با رویکرد توجه به علوم انسانی

قائم مقام وزیر علوم در امور علوم انسانی از تصویب بازنگری سند راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی با رویکرد توجه به علوم انسانی قرآن بنیان خبر داد و اظهار امیدواری کرد: با همکاری بیشتر معاونت‌های آموزشی و پژوهشی وزارت علوم گام‌های موثری در ارتقای جایگاه این علوم برداشته شود.

محمدجواد هراتی در جلسه کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، با اشاره به اهمیت جایگاه علوم انسانی در فرآیند پیشرفت توسعه، بر ضرورت بهره‌گیری از برنامه مدون آموزشی برای توسعه رشته‌های علوم انسانی بر مبنای آمایش و نیازهای جامعه تاکید کرد.

رئیس مرکز همکاری و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی و علوم انسانی، ماموریت‌گرایی در پژوهشگاه‌های علوم انسانی را از دیگر ضرورت‌های آموزش عالی دانست و افزود: یکی از آسیب‌های فعلی آموزش عالی در حوزه علوم انسانی، ضعف توجه به ماموریت‌گرایی در پژوهشگاه‌های علوم انسانی بوده و لازم است تا در این زمینه سیاست‌گذاری مناسبی از سوی معاونت پژوهشی وزارت علوم صورت گیرد.

مرکز پژوهشی فرآوری عصاره گیاهان دارویی راه‌اندازی می‌شود

موسسه علوم و صنایع غذایی با همکاری بخش خصوصی یک مرکز پژوهشی‌وفناوری در زمینه استخراج و فرآوری عصاره، اسانس و ترکیبات با ارزش افزوده گیاهی، صنعتی و دارویی راه‌اندازی می‌کند. این موسسه و یکی از شرکت‌های هلدینگ تفاهم‌نامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری در زمینه راه‌اندازی مرکز پژوهشی و فناوری خلق دانش در استخراج و فرآوری عصاره، اسانس و ترکیبات با ارزش افزوده گیاهی، صنعتی و دارویی امضا کردند.

بر اساس این تفاهم‌نامه طرفین متعهد به توسعه همکاری‌های علمی، فنی و پژوهشی، تعریف و اجرای طرح‌های پژوهشی کلان و بلندمدت (مگا پروژه) و تدوین دانش فنی مرتبط، توسعه محصولات جدید با ارزش افزوده بالا و تدوین استانداردهای مورد نیاز در زمینه مواد اولیه و محصولات ذیربط و غیره در حوزه ماموریت مرکز از سوی مؤسسه و تأمین منابع، اعتبارات و زیرساخت‌های لازم برای اجرای اقدامات مزبور از سوی گروه صنعتی بخش خصوصی شدند.

دفترچه سئوالات آزمون دکتری منتشر شد

دفترچه سئوالات آزمون دکتری تخصصی نیمه متمرکز سال ۱۴۰۲ دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی روی سایت سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفت. ۱۶۹ هزار و ۹۶۴ نفر امسال در آزمون دکتری دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی شرکت کردند که از این تعداد ۷۵ هزار و ۶۲۵ نفر زن و ۹۵ هزار و ۳۳۹ نفر مرد هستند. به عبارت دیگر ۴۴ درصد شرکت کنندگان در آزمون دکتری ۱۴۰۲، خانم‌ها و ۵۶ درصد نیز آقایان هستند.

این آزمون در هفت گروه آزمایشی علوم انسانی، علوم پایه، فنی مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر، دامپزشکی و زبان یازدهم اسفند جاری برگزار شد. ۲۴۷ کد رشته در این آزمون تعریف شده است.

آزمون دکتری دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی به صورت دو مرحله‌ای نیمه متمرکز برگزار شد که ۵۰ درصد نمره در اختیار دانشگاه‌ها است. براین اساس نتایج اولیه این آزمون نیمه اول اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ اعلام می‌شود و در فاصله یک هفته بعد انتخاب رشته داوطلبان آغاز خواهد شد.

هفته اول خردادماه اسامی چند برابر پذیرفته‌شدگان آزمون دکتری روی سایت سازمان سنجش آموزش کشور قرار می‌گیرد و نیمه دوم خرداد ماه مصاحبه و بررسی سوابق علمی و پژوهشی داوطلبان آغاز خواهد شد.

۳۱ فروردین آخرین مهلت ارسال آثار به هفتمین دوره جایزه محیط‌زیست دانشجویی

دانشجویان علاقه‌مند به شرکت در هفتمین دوره اعطای جایزه محیط زیست ویژه دانشجویان دانشگاه‌های کشور، تا ۳۱ فروردین فرصت دارند آثار خود را به دبیرخانه این رویداد علمی ارسال کنند. هفتمین دوره اعطای جایزه محیط زیست ویژه دانشجویان دانشگاه‌های کشور با تقدیر از تلاش‌های علمی پژوهشی دانشجویان کشور در عرصه محیط زیست، همزمان با روز جهانی زمین پاک (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲) و به میزبانی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار می‌شود.

هدف از برگزاری این رویداد آموزش و فرهنگ‌سازی در زمینه حفاظت محیط زیست به ویژه در بخش دانشجویی است. این رویداد که به همت معاونت دانشجویی فرهنگی و انجمن علمی دانشکده منابع طبیعی هر ساله در اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود، یکی از رسالت‌های جامعه دانشگاهی کشور برای قدردانی از فعالیت‌های موفق و برگزیده انجام شده در حوزه محیط زیست و یادآوری این مهم به جامعه است.

کسب رتبه اول پایگاه استنادی علوم جهان اسلام توسط نشریات بسیج اساتید

فصلنامه‌های علمی مطالعات قدرت نرم، مطالعات حقوق بشر اسلامی و مطالعات بیداری اسلامی بسیج اساتید در جدیدترین ارزیابی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به ترتیب موفق به کسب امتیاز Q۴ ،Q۱،Q۱ و اخذ رتبه اول در بین ۲۱۵۱ نشریه علمی در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام شدند.

رئیس سازمان بسیج اساتید کشور در شورای معاونین سازمان بسیج اساتید کشور که در سالن جلسات این سازمان برگزار شد، با اعلام این خبر افزود: این فصلنامه ها در بین کلیه نشریات وابسته به نیروهای مسلح کشور (دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و صنعتی) نیز رتبه اول را کسب کرده اند.

محمدرضا مردانی افزود: سازمان بسیج اساتید دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور با دارا بودن چهار نشریه علمی با نام‌های مطالعات قدرت نرم، مطالعات حقوق بشر اسلامی، مطالعات بیداری اسلامی و مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در ارزیابی سال گذشته موفق به اخذ رتبه «ب» از کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شده بود. این معاونت در سال جدید نیز در پی ارتقای کمی و کیفی نشریات علمی، در حال راه اندازی نشریه‌ای جدید با عنوان سیاست‌پژوهی تحول در علوم انسانی است.

ایجاد رشته حکمرانی منابع طبیعی در دانشگاه تهران

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به مغفول ماندن منابع طبیعی از منظر علوم انسانی، اجتماعی و رفتاری از راه‌اندازی رشته حکمرانی منابع طبیعی در این دانشگاه خبر داد. سیدمحمد مقیمی در نشست انعقاد تفاهم‌نامه با عباسعلی نوبخت رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، گفت: رشته حکمرانی منابع طبیعی در دانشکده حکمرانی راه اندازی شده است و این دانشکده آمادگی برای تعریف دوره‌های DBA و MBA منابع طبیعی را دارد.

نگاه ما به منابع طبیعی یک نگاه صرفاً فنی نیست، بلکه اعتقاد داریم که باید به جنبه‌های مدیریتی و اجتماعی هم توجه کنیم. با پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی در دانشکده حکمرانی، در نظر داریم نیروهایی را برای کشور پرورش دهیم که به صورت توأمان هم در یک حوزه تخصصی بهترین بوده و هم دارای مهارت‌های مدیریتی باشند که این مهم در رشته حکمرانی منابع طبیعی هم پیگیری می‌شود.

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به شعار محوری دانشگاه تهران مبنی بر «جهاد علمی برای تحقق دانشگاه کارآفرین با رویکرد مسئولیت‌پذیری اجتماعی»، تاکید کرد: دانشگاه‌ها باید به سمت تربیت دانش‌آموختگانی حرکت کنند که از مهارت کافی برخوردار باشند. دانشگاه تهران باید بیش از میزان فعلی، اثرگذاری اجتماعی داشته باشد؛ که برای تحقق این امر لازم است دانشجویان و اساتیدی داشته باشیم که ضمن سرآمدی در جنبه‌های علمی، از جنبه‌های مهارتی نیز سرآمد باشند و بتوانند ارتباط خوبی با بازار کار برقرار کنند.

وی گفت: دغدغه رئیس‌جمهوری مبنی بر اینکه دانشگاه‌ها باید اتاق فکر دولت و پاسخگوی نیازهای جامعه باشند، از طریق مؤلفه‌های دانشگاه کارآفرین قابل تحقق هستند. با اتکا به ظرفیت انسانی و منابع طبیعی موجود در کشور و تحرک‌آفرینی در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور می‌توانیم فرصت‌های شغلی و توسعه‌ای فراوانی در بخش‌های مختلف کشور به ویژه مناطق روستایی ایجاد کنیم.

رونمایی از پایگاه‌اطلاع‌رسانی چهارزبانه دانشگاه تهران/رتبه اول در جذب دانشجویان بین‌الملل

خبر دیگر هم از دانشگاه تهران رونمایی پایگاه‌اطلاع‌رسانی این دانشگاه به چهار زبان عربی، انگلیسی، روسی و چینی بود. مقیمی در این آیین رونمایی گفت: توسعه کسب و کارها در بخش های اقتصادی و اجتماعی و طراحی و راه‌اندازی وب‌سایت‌ها امروز جزئی از زندگی سازمانی همه سازمان هایی شده است که می خواهند در عرصه بین المللی حضور داشته باشند و اصولا بدون چنین ابزاری نمی شود هرگز صحبت از رقابت در عرصه بین المللی کرد.

عضو هیات رئیسه دانشگاه تهران نیز در خبر دیگری از قرارگیری دانشگاه تهران در جایگاه نخست جذب دانشجوی بین‌الملل در بین دانشگاه‌های وزارت علوم خبر داد و گفت: راه‌اندازی شعبه دانشگاه تهران در کشور گرجستان نهایی شده است.

مهدی شهبازی در دهمین و آخرین نشست شورای دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۱ با حضور رئیس دانشگاه تهران، با اشاره به موفقیت‌های اخیر این دانشگاه در حوزه بین‌الملل، گفت: کسب رتبه اول دانشگاه تهران در میان دانشگاه‌های کشور به عنوان دانشگاه پیشرو در عرصه تعاملات بین‌المللی و همچنین قرارگیری دانشگاه تهران در جایگاه نخست جذب و پرورش دانشجویان بین‌الملل در بین دانشگاه‌های وزارت علوم، از جمله دستاوردهای جدید دانشگاه در حوزه بین‌الملل بود.

عضو هیات رئیسه دانشگاه تهران همچنین با اشاره به مصوبه جدید هیات امنای دانشگاه تهران در زمینه راه‌اندازی شعبه دانشگاه تهران در کشور گرجستان، خاطرنشان کرد: هدف و تمرکز اصلی دانشگاه تهران برای جذب دانشجویان بین‌الملل، بر روی کشورهای همسایه یعنی کشورهای عربی و آسیای میانه قرار دارد.

تمدید مهلت ثبت درخواست برای «میهمان دروس» در دانشگاه جامع علمی کاربردی

سلیمان عباسی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه با اعلام این خبر اظهار داشت: تمدید مجدد مهلت ثبت نام میهمان دانشجویان دانشگاه جامع علمی کاربردی برای نیمسال دوم سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ از امروز شنبه ۲۰ اسفندماه آغاز شد. دانشجویان متقاضی باید برای ثبت درخواست میهمان تا ساعت ۲۴ روز یکشنبه ۲۱ اسفند با مراجعه به سامانه هم آوا نسبت به ثبت و پیگیری درخواست خود اقدام کنند.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: با توجه به درخواست‌ها و مراجعات متعدد دانشجویان جهت مساعدت با اخذ میهمان دروس، امکان ثبت درخواست میهمان دانشجویان برای مدت محدود فعال شد.

انعقاد تفاهم‌نامه‌ای در زمینه توانمندسازی بیشتر بانوان

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد تهران غرب و دفتر امور بانوان و خانواده استانداری تهران در راستای توانمندسازی بانوان و زمینه سازی جهت حضور و نقش آفرینی موثر آنها در حوزه های دارای مزیت جامعه از طریق ارائه آموزش های مهارتی تفاهم‌نامه امضا کردند.

در راستای تفاهم نامه دانشگاه جامع علمی کاربردی و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و به منظور همکاری های مشترک در زمینه های مختلف آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اجتماعی با موضوع زنان و خانواده از طریق ارتقای دانش، مهارت و توانمندی های فردی، اجتماعی، خانوادگی و حرفه ای زنان، تفاهم نامه همکاری مشترک فیمابین دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان تهران غرب و دفتر امور بانوان و خانواده استانداری تهران، به امضای سید محمد حسن پیش بین رییس دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد تهران غرب و زهره جعفری مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری تهران رسید.