سختترین بخشهای پژوهش در طرح مساله، آنجاست که فرضیههای اصلی و فرعی پیشنهادهها (پروپوزالها) همراه با تحقیقات میدانی باید به نتیجهگیری مطلوب و دلخواه پژوهشگران منجر شود تا این پژوهشها در بخش داوریهای سختگیرانه، مانند آهن آبدیده نمره تایید دریافت کنند.
گاهی برخی از منتقدان در حوزه علوم انسانی از انباشت پژوهشها در کتابخانهها و خاک خوردن آن گلایه دارند و عقیده دارند که این پژوهشها یا پایاننامهها و رسالههای دکتری یا کاربردی نیست یا قابلیت عملیاتی شدن را نداشته است.
اما در دروان شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ تحقیقات در بخشهای مختلف از جمله علوم پزشکی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و جامعه به خوبی خود را نشان دادند و در بخش پزشکی ملموسترین رویکرد پژوهشی، تولید علم برای مردم محقق شد که در نهایت این پژوهشها به تولید واکسن انجامید.
سرانجام بیشتر پژوهشهای علوم پزشکی، درمانی و بهداشتی منجر به نجات بسیاری از انسانها شده است و بسیاری از داروها و درمانها حاصل سالها تلاش بیوقفه پژوهشگران در آزمایشگاه و خطراتی تهدید کننده در معرض بسیاری از ویروسها و بیماریها است.
علاوه بر تحقیقاتی که در بخش درمان و بهداشت منجر به تولید علم و فناوری شده است در بخش پزشکی اجتماعی نیز تحقیقات باعث دستیابی به دادههای علم پایه و پژوهشمحور برای حل مساله شده است.
از سوی دیگر برای دسترسی عموم به ویژه کارشناسان، محققان و پژوهشگران، اکنون سامانه جامع طرحهای تحقیقاتی علوم پزشکی کشور با نام انگلیسی Research Proposal Information System و مخفف RPIS توسط مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعال است.
دادههای پزشکی در اختیار بهرهبرداران
سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری میگوید :دادههای مطالعات و نتایج پژوهشهای کاربردی دانشگاه، توسط بخشی با عنوان "ترجمان دانش" در اختیار بهرهبرداران قرار میگیرد.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، الهام رئیسی دهکردی در نشستی با با موضوع "۱۰ درصد طرحهای تحقیقاتی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال ۱۴۰۱" در سالن جلسات معاونت تحقیقات و فناوری این دانشگاه، افزود: نتایج پژوهشها و تحقیقات دانشگاهی به ویژه در حوزه علوم پزشکی باید در اختیار مدیران، عموم مردم و متخصصان قرار بگیرد تا اثر بخشی لازم برای جامعه را داشته باشد.
وی ادامه داد: معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری درصدد است نتایج طرحهای تحقیقاتی، پایاننامهها و مقالات کاربردی تولید شده در سه سال اخیر این دانشگاه را به اشتراک متخصصان، مدیران و عموم مردم بگذارد.
رئیسی تصریح کرد: بخشی با عنوان " ترجمان دانش " در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ایجاد شده است که همه دادههای مطالعات و پژوهشهای دانشگاه از طریق آن در اختیار بهرهبرداران قرار گیرد.
سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: این دانشگاه به دنبال انجام تحقیقات پاسخگو است و پژوهشهای پاسخگو، پژوهشهایی است که به معضلات و مشکلات استان میپردازند و باید نتایج در اختیار مسوولان قرار دهیم تا در تصمیمسازیها اثربخش باشد.
رئیسی دهکردی اظهار داشت:گوش شنوای مسوولان برای شنیدن صحبتهای محققان و پژوهشگران میتواند زمینه برون رفت، بسیاری از بحرانها در جامعه و نظام سلامت را ایجاد کند و موضوعات پژوهشی انتخاب شده توسط محققان باید متناسب با مشکلات و مخاطراتی باشد که جامعه با آن مواجه است.
وی یادآور شد: طرح پژوهشی با عنوان "بررسی شیوع خودکشی و عوامل مرتبط با آن در موارد ارجاع شده به اداره کل پزشکی قانونی استان چهارمحال و بختیاری طی سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۸" که به مدیریت "دکتر فروزان گنجی" از طریق مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در قالب رساله دکترای پزشکی عمومی انجام شده بود از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان "طرح پژوهش اثرگذار" دانشگاه علوم پزشکی تایید شد.
وی یاد آور شد: طرح دیگری با عنوان " کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی در ارتقای سلامت عمومی زنان یائسه در شهرکرد" در دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است که به کارگیری نتایج این پژوهش برای کاهش مشکلات زنان در این دوران از جمله گرُ گرفتگی، افسردگی، اختلال خواب، دردهای استخوانی موثر است.
دانشگاه علوم پزشکی استان در حال حاضر ۲۳۲ عضو هیات علمی دارد که شامل پنج استاد، ۳۳ دانشیار، ۱۶۲ استادیار، ۳۱ مربی و یک نفر استادیار پژوهشی است.