زنجان - ایرنا -رییس اتحادیه نانوایان زنجان گفت: با وجود آنکه نانوایان استان درگیر مشکلات مختلفی هستند ولی نان زنجان طی چند سال متوالی عنوان برتر را در کیفیت به خود اختصاص داده است.

به گزارش ایرنا، نان به عنوان قوت غالب روزانه مردم همواره در سفره مردم اهمیت زیادی دارد و امروزه کمتر خانه ای پیدا می شود که در سفره آن نان وجود نداشته باشد.

نان یکی از پر مصرف ترین مواد غذایی در جامعه ایران است و این موضوع باعث شده تا هر مساله و موضوعی مربوط به نان توجه همه را به خود جلب کند.

قیمت، کیفیت و سهولت تهیه نان از جمله مسائلی است که عموم مردم همواره نسبت به آن حساس هستند.

نانوایان هم جزو اصنافی هستند که روزانه همه آحاد و اقشار جامعه با آنها سر و کار دارند و روند و نحوه عرضه نان مورد رصد همگان قرار می گیرد.

پس از نصب کارتخوان های هوشمند در نانوایی ها، شهروندان مانند روال سابق و با همان قیمت های قبلی و بدون محدودیت در استان زنجان خرید خود را انجام می دهند، تنها تفاوتی که به وجود آمده، نوع دستگاه کارتخوان ها در نانوایی ها است.

این دستگاه‌های جدید که کار با آنها نیز چندان تفاوتی با کارتخوان های معمولی ندارد، با یک نرم افراز اندرویدی کار می کنند و هدف از ساخت و طراحی آنها هم این است که میزان دقیق فروش نان و حتی نوع نان در نانوایی به دقت ثبت و رصد شود.

تمام تلاش ها و برنامه ریزی ها هم همواره بر این متمرکز بوده است تا تامین و عرضه نان به نحو مطلوبی انجام شود و کاستی ها و مشکلات در این حوزه به حداقل برسد.

خبرنگار ایرنا برای کسب اطلاع از وضعیت نان و نانوایی های استان زنجان با مهدی بیات رییس اتحادیه نانوایان زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا. چه تعداد واحد نانوایی در استان زنجان فعالیت دارند؟

در استان زنجان حدود هزار و ۶۰۰ واحد نانوایی داریم که از این تعداد ۷۶۰ نانوایی در شهر زنجان هستند یعنی حدود نصف نانوایی های استان در شهر زنجان فعالیت دارند.

به غیر اینها حدود ۲۵ واحد هم در زمینه تولید نان حجیم فعالیت دارند که در مجموع نیاز استان از طریق این واحدها تامین می شود.

ایرنا. مطالبی در خصوص کیفیت نان زنجان مطرح می شود و اینکه کیفیت نان در استان خوب است، مرجع سنجش این موضوع کجاست و دلایل با کیفیت بودن نان زنجان چیست؟

زنجان طی پنج سال گذشته در کیفیت نان عنوان برتر را در کشور کسب کرده و همچنان این عنوان را برای خود حفظ کرده است.

این بررسی توسط پژوهشکده غلات انجام می شود و دلیل اینکه نان زنجان در موضوع کیفیت مطرح شده مربوط به افزودنی ها است.

نان های زنجان ممکن است ظاهر قشنگی نداشته باشند ولی افزودنی های مضر در آنها در حد بسیار کم است.

افزودنی های غیر مجاز در نانوایی های زنجان استفاده نمی شود و نظارت بهداشت هم در این زمینه در استان خیلی زیاد است.

یکی از امتیازآورترین مولفه ها در بررسی کیفیت نان همین مساله افزودنی های غیرمجاز است.

ماهر بودن نانوایان هم در کیفیت نان موثر است، نانوایان زنجان در این زمینه مطرح هستند و این موضوع هم تاثیرگذر است.

ایرنا. عنوان نان با کیفیت برای زنجان استمرار خواهد داشت؟

یکی از عواملی که الان باعث شده رقابتی در پخت و عرضه نان شکل نگیرد، این است که قیمت نان خشک تقریبا ۲ برابر نان سالم و گرم است.

الان نان خشک کیلویی ۶ هزار تومان قیمت دارد ولی نان سالم اگر بخواهیم کیلویی حساب کنیم، هر کیلو سه تا سه هزار و ۵۰۰ تومان در مغازه ها عرضه می شود.

در این شرایط انگیزه ای برای نانوا نمی ماند، پایین بودن قیمت دولتی نان در استان زنجان یکی از چالش ها است.

زنجان از استان هایی است که قیمت نان در آن جزو پایین ترین نرخ ها است و نانوا هم در پروسه تولید نان در آخرین مرحله قرار دارد، پیش از آن تولید گندم و آرد باید کیفیت خوبی داشته باشد تا نان با کیفیتی هم از آن درست شود.

متاسفانه کسی بی کیفیتی گندم و آرد را نمی بیند و همه مشکل را از نانوا می بینند.

گندم استان زنجان بیشتر دیمی است و گندم دیم هم یکسری مشکلات مثل پایین بودن گلتون دارد و به خاطر همین هم ضایعات نان بیشتر می شود در واقع بی کیفیتی آرد عامل اصلی افزایش ضایعات نان است.

ایرنا. با لحاظ اینکه قیمت گندم در کشور، به صورت سراسری است، چه ملاک های دیگری برای تعیین قیمت نان مد نظر قرار می گیرد؟

ملاک های تعیین قیمت نان معیار خاصی ندارد، یکسری کارشناسی هایی انجام می شود البته نانوایان در استان زورشان نمی رسد تا در این خصوص تاثیرگذاری داشته باشند.

ایرنا. یکسری واحدهای نانوایی با روش هایی مثل نان کنجدی مشتریان را در شرایطی قرار می دهند که حتما باید چنین نان هایی را بخرند، این تخلف نیست؟

فروش نان کنجدی به صورت فروش اجباری، تخلف و جرم است و بروز تخلف را رد نمی کنیم.

در داخل هر صنفی ممکن است مواردی باشند که مقررات را رعایت نمی کنند ولی دلیل اینکه این تخلف ها در نانوایی ها خیلی برجسته می شود این است که نانوایی ها همیشه جلوی چشم هستند و روزانه با مردم در ارتباطند و همه هر روز با نان و نانوا سروکار دارند.

ایرنا. هوشمندسازی یارانه نان در چه مرحله ای است؟ این موضوع چه تاثیری در نحوه تهیه و عرضه نان گذاشته است؟

الان در مرحله شناورسازی سهمیه ها هستیم به این صورت که اگر نانوایی، ساعت کار، کیفیت و فروش بالایی داشته باشد، هر ماه ۱۰ درصد به سهمیه آن اضافه می شود البته عکس این موضوع هم است که در این صورت ۲۰ درصد از سهمیه ها کم خواهد شد و این موارد با رصد دقیق در حال انجام است.

هوشمندسازی یارانه یکی از اهدافش، افزایش کیفیت نان است و هر واحدی که کیفیت بالا و فروش بیشتری داشته باشد از آرد بیشتری هم برخوردار می شود.

در زمان حاضر همچنان نرخ آرد تحویلی به نانوایی ها، دولتی است و قیمت نان هم تغییری نکرده است ولی دولت ۳۰ درصد هزینه کمکی قیمت نان لواش را به نانوایان پرداخت می کند.

ایرنا. مشکلات عمده ای که نانوایان استان دارند، چیست؟

مشکل اصلی اصلاح قیمت است، قیمت فعلی اصلا مقرون به صرفه نیست.

این موضوع باعث شده با کمبود نیروی کار ماهر هم مواجه شویم، چون واحدهای نانوایی در توانشان نیست به نیروهای ماهر دستمزد بالا بدهند و نیروی ماهر هم با این شرایط، این شغل را ترک می کند.

کمبود خمیر مایه هم از دیگر مشکلات نانوایی های استان است، با اینکه تولید داخل است ولی کمبود ایجاد شده و مسوولان باید برای این موضوع تدبیر کنند.

متاسفانه در رسانه ها هم رفتار خوبی با نانوایان نمی شود، باید موضوعات و مسائل به درستی و با رعایت انصاف مطرح و منعکس شود و همه جوانب با هم دیده شود.