به گزارش ایرنا، استان کردستان یکی از استانهای دارای طبیعت بکر و جاذبههای گردشگری و تاریخی است جای جای این استان، علاوه بر ایام سال در تعطیلات نوروز مملو از حضور مسافران و گردشگرانی است که از نقاط مختلف کشور به این استان سفر کرده و از زیباییهای طبیعی آن لذت می برند.
روستای پلکانی پالنگان یکی از جاذبههای بکر و بی نظیر گردشگری استان است که در ۱۵ کیلومتری شهر کامیاران و ابتدای منطقه هورامان قرار دارد، این روستا یکی از زیباترین روستاها با ساختار پلکانی و معماری ویژه و طبیعت متفاوت در فصول مختلف سال است.
قدمت این روستای دیدنی به پیش از اسلام بر می گردد و در میان دره ای سرسبز قرار گرفته است، تاریخچه روستا در کنار جاذبههای معماری و طبیعی و زیباییهای منحصر بفردش سالها است گردشگران را از نقاط مختلف کشور و حتی خارج از کشور به اینجا میکشاند.
از کدام مسیر به پالنگان برویم؟
شاید این سوال برای مسافران و گردشگرانی که تاکنون به استان کردستان و یا روستای پالنگان مسافرت نکرده اند پیش بیاید که برای رفتن به این روستای خوش آب و هوا از چه شهرهایی باید گذر کرد.
مسیر دسترسی به پالنگان از ۲ مسیر سنندج و کرمانشاه باز است، لذا اگر مسیر سنندج را انتخاب میکنید باید بدانید از سنندج تا پالنگان حدود ۲ ساعت راه است، ابتدا باید به سمت کامیاران حرکت کنید، به کامیاران که رسیدی از خیابان بهشتی خارج شوید و پس از گذر از دهستان ژاورود به دره تنگی ور میرسید، رود تنگیور از وسط این دره عبور میکند که در دو طرف این رود، روی کوهپایههای شاهو، روستای پالنگان ساخته شده است.
اما اگر می خواهید از کرمانشاه به این روستا بروید در مسیر کرمانشاه - سنندج وارد کامیاران می شوید پس از۴۸ کیلومتر از جاده روستای توبرهریز به تابلوی سبز رنگ پالنگان خواهید رسید.
از جمله آثار ارزشمند این روستا میتوان به قلعه پالنگان، بقایای آتشکده و پلهای تاریخی رودخانه تنگی ور اشاره کرد که بخشی از این آثار به دورههای پیش از اسلام تعلق دارد و برخی نیز از بناهای دوران اسلامی به شمار می رود.
جریان زندگی در کوچه پس کوچههای پالنگان
مناظر تماشایی و شگفت انگیز روستای پالنگان بی نظیر است، از رودخانه زلالی که از دل روستا می گذرد و آب مردم آنجا را تامین می کند گرفته تا طبیعت سرسبز، معماری شگفت انگیز و ساختار پلکانی منازل آن از همان ابتدای ورود چشم هر بینندهای را به خود خیره می کند.
جاذبههای دیدنی و منحصر بفرد این روستا شاید در کمتر نقطه ای از این کشور یافت شود، آبشارهای شگفت انگیز، کوههای سر به فلک کشیده، باغهای سرسبز، چشمههای جوشان و دیگر عناصر زیبای طبیعت دست به دست یکدیگر داده اند و زیباییهای این بهشت پلکانی را چندین برابر کردهاند.
وارد کوچه پس کوچههای این روستای پلکانی که میشوی صفا و صمیمیت مردمان آن، زیباییهای زندگی روستایی را به نمایش میگذارد، در پالنگان پشتبام یکی از خانهها حیاط خانه دیگری است و همین امر صمیمیت و صفای بیشتری را در میان اهالی روستا ایجاد کرده است.
برای سهولت در رفت و آمد در این روستا از پلههای سنگی استفاده شده، از پلهها که بالا میروی سالخوردگانی را می بینی که کنار هم جمع شده و سرگرم صحبت و تعریف خاطرات قدیمی هستند، یا خانوادههایی که ساده و صمیمی مشغول گذران زندگی هستند ناخودآگاه شوق زندگی را در انسان جاری می کند.
در این روستا برخلاف بسیاری از روستاهای کشور خبری از ساختمان سازی شهری نیست و با اینکه در طول قدمت چند هزارساله بارها ویران و بازسازی شده هنوز همان سسیتم بکر روستایی خود را حفظ کرده است و همین امر آن را به یکی از نقاط جذاب گردشگری در کردستان تبدیل کرده است.
صدای پای آب
وجود تعداد زیادی چشمه در روستای پلکانی پالنگان باعث به وجود آمدن آبشارهایی مرتفع و زیبا شده است، آب این آبشارها، سفید و درخشان از بالای سنگها و صخرهها پایین میریزد و منظرهای بسیار دیدنی ایجاد می کند.
وجود آبشار در این روستا به گونه ای است در هر نقطه ای که راه می روید صدای آب را می شنوید، از طرفی دیگر برای رسیدن به آبشارها باید مسیر رودخانه را به سمت بالا طی کنید تا به سرچشمه رودخانه برسید.
این مسیر را از داخل جنگل و در میان درختان همراه با نوای آب طی میکنید، مسیری که تنها نیم ساعت طول میکشد اما در نهایت شما را به آبشاری زیبا میرساند.
قلعه پالنگان
قدمت طولانی روستا چند یادگاری تاریخی نیز درآن به جا گذاشته است، قلعه پالنگان یکی از همان دیدنیهای تاریخی است و وقتی مسیر آب را دنیال میکردید تا به چشمهها برسید، در مسیر خود عمارتی قدیمی و عجیب خواهید دید.
این عمارت همان قلعه پالنگان است که کسی نمی داند چندین سال عمر دارد، روزگاری این قلعه شکوه و جلالی داشته و محل حکومت امرای مختلف بوده است.
این قلعه در ۸۰۰ متری جنوب شرق روستا و در نزدیکی چشمههای علاءالدین قرار دارد.
حداقل یک شب را در پالنگان بمانید
اگر قسمت شد و به این روستای زیبا سفر کردید سعی کنید حداقل یک شب را در میان مردمان باصفا و طبیعی این روستا سپری کنید، هوا که رو به تاریکی می رود زیبایی روستا چندین برابر می شود، تجربه سکوت شب در این روستا و نگاه کردن به مناظر زیبایی که انعکاس روشنایی منازل با دیواره های سنگی و قرار گرفتن عکس ماه در آب رودخانه بوجودآورده خالی از لطف نیست.
یکی دیگر از تجربه های خوب سفر به این روستا چشیدن طعم ماهی کبابی پالنگان است، رستوران های کوچکی در کنار رودخانه سیروان شکل گرفته اند که غذاهای محلی را برایتان سرو می کنند.
در کنار ماهی کبابی که با سبزیجات مخصوص طبخ می شود و طعم بی نظیری دارد میتوانید از طعم دلمه های سنتی روستا، آش دوغ و خوراکی های خوشمزه دیگر نیز لذت ببرید.
پایان سفر خود را با عطر زیارت آغشته کنید
هنگام بازگشت از این بهشت پلکانی کردستان می توانید از زیارتگاه "حضرت عکاشه" از اصحاب پیامبر گرامی اسلام(ص) نیز بازدید کرده و سفر سیاحتی خود را با عطر ناب زیارت از این مکان مذهبی آمیخته کنید.
در فاصله ۴۵ کیلومتری شمال غرب کامیاران و بر سر راه جاده آسفالته کامیاران به مریوان در نزدیکی روستای کاشتر، زیارتگاه یکی از اصحاب پیامبر به نام معینالدین روحانی معروف به حضرت عکاشه وجود دارد.
مردم منطقه معتقدند که حضرت عکاشه از سوریه به این محل آمده است، در گذشته افراد بسیاری حتی خارج از کشور به این محل میآمدند البته فاصله نزدیک این زیارتگاه با روستاهای دیدنی تنگیور و پالنگان بر اهمیت آن افزوده است.
پالنگان حدود هزار نفر جمعیت دارد و به زبان هورامی صحبت میکنند با اینکه این روستا در یک منطقه کوهستانی قرار دارد اما به دلیل آسفالت بودن مسیر، در تمام طول سال امکان بازدید از آن وجود دارد.
فعالیت یک واحد شیلات در کنار روستا نیز باعث شده تا بهترین خوراک پذیرایی از گردشگران طبخ انواع ماهی و یا همان کباب ماهی باشد.
صنایع دستی از سجاده و جاجیم گرفته تا کفش کلاش، انواع مواد لبنی، انواع خشکبار و میوه های خشک شده به سبک سنتی، عسل طبیعی و محصولات باغی و کشاورزی که بسته به فصل مختلف از دیگر جاذبه های پالنگان است که پای گردشگران را این روستا می کشاند.
پارک آبیدر و موزه خانه کُرد سنندج، دریاچه زریبار مریوان، منطقه هورامان، غار کرفتو دیواندره، روستای پالنگان کامیاران، بازار شهرهای سنندج، بانه و مریوان و قرآن تاریخی نگل از جمله دیگر مکانهای گردشگری استان کردستان است.
تاکنون ۲ هزار اثر شامل آثار تاریخی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول(بناها، محوطه و تپهها)، قنات و مکانهای طبیعی در استان کردستان شناسایی شده که از این تعداد ۹۵۰ اثر آن به ثبت ملی رسیده است.