گنبدکاووس - ایرنا - معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان با گرامیداشت دویست و نودمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی شاعر شهیر و عارف نامی ترکمن تصریح کرد: بزرگداشت مراسم این شاعر ایرانی، هویت و همبستگی بین اقوام و مذاهب ساکن در ایران اسلامی و استان گلستان را بیشتر می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدعلی مهاجر روز سه‌شنبه در جلسه ستاد هماهنگی بزرگداشت دویست و نودمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی در مراوه‌تپه گفت: راز ماندگاری این شاعر شهیر ترکمن به واسطه عارف بودن و فرهیختگی دینی و مذهبی وی است.

وی افزود: اشعاری که مختومقلی فراغی در ارادت به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) سروده است موید ماندگاری وی از گذشته تا زمان حال حاضر بوده است و معتقدیم هنری که در راستای آموزه‌های دینی و اسلامی یعنی رضای خدا، پیامبر (ص) و اهل بیت ایشان باشد، ماندگار خواهد ماند.

مهاجر با اشاره به برخی بدعت‌ها مانند اجرای موسیقی در مراسم خاکسپاری افراد بالاخص هنرمندان، اضافه کرد: در آموزه‌های اسلامی چنین مراسمی نداریم و در زمان خاکسپاری باید برای فرد مرحوم شده قرائت قرآن و از خداوند طلب استغفار شود.

وی ادامه داد: اما در مراسم سالگرد ولادت افراد و هنرمندان از جمله مختومقلی فراغی، اجرای برنامه‌های هنری مانند موسیقی، شعرخوانی و رقص خنجر و ... نه تنها اشکالی ندارد بلکه خوب نیز است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان با قدردانی از برگزارکنندگان مراسم نکوداشت مختومقلی فراغی در سال‌های گذشته، برلزوم برگزاری باشکوه آیین دویست و نودمین سالگرد تولد این شاعر و عارف شهیر ترکمن در سال جاری توسط گروه‌های مختلف مردمی با همراهی دستگاه‌های اداری و اجرایی استانی و شهرستانی تاکید کرد.

مهاجر گفت: امسال آیین نکوداشت دویست و نودمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی از ۹ تا ۱۵ اردیبهشت امسال برگزار خواهد شد ضمن اینکه در سال‌های آینده هم، برنامه‌های بزرگداشت این شاعر به‌مدت یک هفته در همین تاریخ اعلام شده، برگزار خواهد شد.

وی افزود: برای برگزاری باشکوه برنامه‌های هفته بزرگداشت مختومقلی فراغی و ایجاد زیرساخت‌های لازم، باید یک برنامه عملیاتی از سوی دبیرخانه این ستاد تدوین و در آن وظایف هر دستگاه مشخص شود.

مهاجر با تاکید بر ضرورت مردمی برگزار کردن مراسم نکوداشت مختومقلی فراغی، اضافه کرد: اقشار و گروه‌های مختلف مردم، علما و روحانیون، هنرمندان، ورزشکاران، تشکل‌های مردمی و کانون‌های فرهنگی می‌توانند مطابق روزشمار هفتگی که تدوین می‌شود، در این خصوص نقش‌آفرینی کنند.

وی ادامه داد: تلاش داریم امسال در هر یک از ۱۴ شهرستان گلستان حداقل یک برنامه ویژه نکوداشت دویست و نودمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی برگزار می‌شود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان بیان داشت: در تهیه و تدوین برنامه‌های هفته بزرگداشت مختومقلی فراغی، استاندار به‌عنوان رییس ستاد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان دبیر ستاد و فرماندار مراوه‌تپه دبیر اجرایی ستاد خواهند بود و کمیته‌های مختلف در سطح شهرستان و استان تشکیل می‌شود.

مهاجر افزود: بیشترین سهم در برگزاری مراسم نکوداشت مختومقلی فراغی برعهده گروه‌های مردمی است زیرا رمز ماندگاری چنین برنامه‌های فاخر فرهنگی، مردمی برگزار شدن آن است ضمن اینکه افراد زیادی از اقوام بالاخص ترکمن‌ها به حوزه فرهنگ، مذهب و قومیت علاقمند هستند و می‌توانند از این برنامه فرهنگی و نیز احداث بوم گردی‌های سیاحتی و زیارتی در مجموعه گردشگری این شاعر شهیر ایرانی حمایت کنند.

وی از پیگیری برای حضور برخی شخصیت‌ها در سطح ملی و بین‌المللی در آیین نکوداشت دویست و نودمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی خبر داد و ابراز امیدواری کرد با حضور شخصیت‌های ملی و بین‌المللی سطح مراسم نکوداشت این شاعر امسال چند پله ارتقا یابد.

دولت مردمی آیت‌الله رییسی به استفاده از ظرفیت شایستگان اقوام و مذاهب اهتمام ویژه دارد

مهاجر همچنین با بیان اینکه دولت مردمی آیت‌الله رییسی به استفاده از ظرفیت شایستگان اقوام و مذاهب اهتمام ویژه دارد، گفت: در سامانه انتصابات استانداری گلستان هم به این نکته به عنوان یک مولفه مهم توجه شده است.

فرماندار مراوه‌تپه هم در این جلسه که مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و امور عشایر گلستان هم حضور داشتند از نگاه ویژه دولت سیزدهم، استاندار گلستان و مجموعه مدیران کل استان برای محرومیت‌زدایی از این شهرستان کمتر برخوردار و توسعه آن طی یکسال گذشته گفت: در مجموع در این مدت بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شود.

لقمان قربانی افزود: امسال مراسم نکوداشت دویست و نودمین سالکرد تولد مختومقلی فراغی با شعار «مختومقلی فراغی، همبستگی اجتماعی و هویت ملی، ایرانی و اسلامی» در جوار آرامگاه این شاعر و عارف شهیر برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه کمیته‌های شهرستانی مراسم نکوداشت ۲۹۰ مین سال تولد مختومقلی فراغی تشکیل و برخی مقدمات کارها نیز انجام شده است، اضافه کرد: برای موفقیت در اجرای برنامه‌ها نیاز است کمیته‌های استانی و ادارات کل گلستان هم نسبت به تامین امکانات، تجهیزات و منابع مالی مورد نیاز مشارکت نمایند.

قربانی ادامه داد: برای برگزاری باشکوه مراسم این شاعر و عارف شهیر پیشنهاد داریم در صورت امکان روسای جمهور سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان در راستای تحکیم روابط فرهنگی با کشورهای همسایه در این آیین شرکت کنند.

فرماندار مراوتپه بیان داشت: مختومقلی فراغی می‌تواند به‌عنوان نماد وحدت فرهنگی و مرکز ثقل برای توسعه روابط این سه کشور و نیز توسعه استان گلستان قرار گیرد.

وی گفت: در صورت فراهم نشدن زمینه حضور روسای جمهور، انتظار داریم وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در آیین دویست و نودمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی حضور یابند.

قربانی ادامه داد: همچنین انتظار داریم فرمانداران و شهرداران شهرهای "گنبدکاووس، کلاله، گمیشان، آق‌قلا، بندرترکمن و سیمین شهر" در تامین وسیله نقلیه برای تردد علاقمندان به شرکت در مراسم اختتامیه همکاری نمایند.

وی افزود: سال گذشته حدود ۳۰ هزار نفر در مراسم نکوداشت مختومقلی فراغی شرکت کردند و پیش‌بینی می‌کنیم این تعداد امسال به ۴۰ هزار نفر افزایش یابد.

فرماندار مراوه‌تپه همچنین ضمن ارائه گزارشی از انجام اقداماتی مانند تملک زمین ۲۲ هکتاری سایت مختومقلی فراغی از منابع طبیعی و آبخیزداری، درختکاری در ۲.۵ هکتار از این زمین و درحال ساخت بودن ۱۴ چشمه سرویس بهداشتی، اضافه کرد: همزمان با مراسم دویست و نودمین سالگرد تولد این شاعر یک سرمایه‌گذار عملیات احداث واحدهای بوم‌گردی مذهبی را با سرمایه ۱۰ میلیارد تومان آغاز خواهد کرد.

قربانی از ساماندهی برگزاری مراسم شب شعر در مکانی مجزا خبر داد و گفت: با همکاری اداره کل ورزش و جوانان در نظر داریم، گود ورزشی با ظرفیت ۱۰ هزار نفر برای برگزاری مسابقات ورزشی از جمله کشتی گورش و والیبال در حاشیه مراسم نکوداشت مختومقلی ایجاد کنیم.

به گفته وی، دستگاه‌های مختلف اداری، اجرایی و فرهنگی گلستان می‌توانند نسبت به احداث اردوگاه مذهبی و بوم‌گردی در سایت مختومقلی فراغی اقدام کنند.

به گزارش ایرنا، مختومقلی فراغی شاعر و عارف ترکمن در سال ۱۷۳۳ میلادی برابر با سال ۱۱۱۲ شمسی در روستای «حاجی قوشان» از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار «چشمه عباساری» در دامنه رشته کوه «سونگی داغی» بین ایران و ترکمنستان درگذشت و پیکرش به روستای «آق‌توقای» در ۴۰ کیلومتری غرب مراوه‌تپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش «دولت‌محمد آزادی» به خاک سپرده شد.

آرامگاه این شاعر و عارف شهیر ترکمن و پدر بزرگوار وی «دولت‌محمد آزادی» در ۳۰ کیلومتری غرب مراوه‌تپه و در مسیر جاده این شهر به «داشلی برون» گنبدکاووس و در روستای «آق توقای» واقع است و هرساله تعداد زیادی از مردم منطقه و مسافران و گردشگران بر مزار این شاعر که یک مجموعه گردشگری با امکانات زیربنایی مانند جاده آسفالت، آب و برق، سکوهای اتراق و استراحت، نمازخانه و سرویس بهداشتی است، حضور می‌یابند.

اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان نیز بلندآوازه شده، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او نیز تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.

همچنین در حاشیه این جلسه، عملیات اجرایی زیرسازی معابر سایت ۲۲ هکتاری آرامگاه «مختومقلی فراغی» آغاز شد.

شهرستان مرزی مراوه‌تپه با ۳ هزار و ۶۰ کیلومتر مربع وسعت و حدود ۷۰ هزار نفر جمعیت که در ۲ نقطه شهری و ۱۰۸ روستا سکونت دارند در منتهی الیه شمال شرق استان گلستان واقع است.

آرامگاه فردوسی ترکمن‌ها، میزبان بیش از هفت هزار گردشگر نوروزی است

عشایر مرزنشین و طبیعت مراوه‌تپه میزبان مسافران نوروزی