قشم - ایرنا - سیزده بدر از جمله رسوم نمادین سلسله جشن ها و آیین های نوروزی است که توانسته با وجود دگرگونی های فراوان فرهنگی و اجتماعی در جامعه ایران همچنان به عنوان یک جشن فراگیر اجرا شود، روزی زیبا که در آن می توان شاعرانه به طبیعت گفت سبزه در دست تو و چشم من اما نگران که گره را به هوای چه کسی خواهی زد.

به گزارش ایرنا، در حقیقت سیزده بدر حسن ختامی بر جشن ها و آیین های نوروزی به حساب می آید و مردم جزیره قشم سرزمین آب و آفتاب در این روز به بدرقه نوروز می روند و خوش یمنی را با ترک منزل و حضور در دامن طبیعت برای خود به ارمغان می آورند.

بر اساس روایت و مطالب تاریخی در روز ۱۳ فروردین غم و اندوه و خمودی حرام است زیرا در باورهای کهن از غم و اندوه، گرفتاری و پریشانی به عنوان هدیه اهریمن و از عشق، شور، نشاط، حیات، تعالی و تندرستی به عنوان تحفه و هدایای خداوندی در این روز یاد شده است.

گروهی از صاحبنظران و حتی بسیاری از کسانی که سیزده بدر را به عنوان یک آیین کهن ملی اجرا می کنند، با این باور که تمامی روزها در فرهنگ ایران باستان مقدس و قابل احترام است، نحسی سیزده و وجود چنین چیزی را در ایران باستان رد می کنند.

در سیزدهمین روز از بهار ۱۴۰۲، مردم جزیره قشم سرزمین آب و آفتاب نیز در روز طبیعت، سیزده بدر را به نیکی پاس می دارند و از بامداد تا غروب آفتاب در کنار سواحل و آب های فیروزه ای خلیج فارس می گذرانند و با نیایش در یازدهمین روز از ماه مبارک رمضان به درگاه ایزد متعال سال خوش و خرمی را آرزو می کنند.

آنان همانند هزاران سال پیش و سنت نیاکان و اجداد دریانورد و ماهیگیر خود هماره نوروز را جشن آفرینش، شروع هستی و تولد دوباره می پندارند و سیزدهم فروردین که نوروز به پایان می رسد را به جشن و سرور می پردازند تا جهان همچنان پایدار باقی بماند.

آیین های سیزده بدر در جزیره قشم مانند دیگر نمادهای سنتی و محلی پرشمار، زیبا و دوست داشتنی است، بازی های گروهی، خوراک پزی های عمومی، لطیفه گویی، آب پاشی و آب بازی در سواحل بخشی از این آیین هاست که ریشه در باورهای مردم نگین خلیج فارس دارد.

مردم جزیره قشم بزرگ ترین جزیره غیر مستقل جهان پس از برپایی آیین‌ های دید و بازدید در تعطیلات نوروزی، سیزده بدر را روز اُنس با طبیعت می‌ دانند و همراه اقوام و آشنایان در قالب چندین خانواده به مناطق دیدنی و ساحلی نگین خلیج فارس می ‌روند.

به گفته برخی پژوهشگران، در سیزده بدر شادی کردن و خندیدن به معنی فروریختن اندیشه های پلید و تیره، روبوسی نماد آشتی، به آب سپردن سبزه سفره نوروز نشانه هدیه دادن به ایزد آب (آناهیتا) و گره زدن علف برای شاهد قرار دادن مادر طبیعت در پیوند میان زن و مرد، برپایی رقابتهای مختلف یادآور کشمکش ایزد باران و دیو خشکسالی است.

بسیاری از مردم معتقدند که روز سیزدهم نوروز، روز حضور در طبیعت است و کسی نباید در خانه بماند و اقشار مختلف جامعه از همان ساعت های اولیه صبح راهی دامان طبیعت می‌ شوند.

یکی از آیین ‌های ویژه مردم جزیره قشم سرزمین عجایب هفتگانه خلیج فارس به ویژه برای دختران دم بخت گره زدن سبزه به نیت‌ های خاص است به طوری که هر فردی با نیت و آرزویی سبزه را گره می زند و در دامان طبیعت رها می‌ کند.

احترام گذاشتن به طبیعت از رسوم دیرینه جزیره نشینان قشم بوده است به طوری که ازدحام جمعیت در روز ۱۳ فروردین(سیزده بدر) هیچ تاثیری بر طبیعت زیبای زمین های اطراف جزیره و سواحل نگین خلیج فارس نمی گذارد.

در روز سیزده فروردین یک رسم زیبای دیگر نیز در کنار مراسم و شادی های این روز در این جزیره به چشم می خورد و آن درس پاکیزگی و حفظ محیط زیست است که از سوی پدران و مادران و بزرگان هر خانواده قشموند به کوچکترها آموخته می شود.

به آب انداختن سبزه های سفره هفت سین، آزاد کردن ماهی های قرمز در حوض پارک ها، بوستان های شهری و مساجد در یازدهمین روز از ماه مبارک رمضان و گره زدن سبزه توسط جوانان، از جمله رسومی است که در روز سیزده فروردین توسط مردم جزیره قشم در حال انجام است.

پارک های محله ای و بوستان های سطح شهر قشم، تفرجگاه های ساحلی پارک زیتون، کمپ ساحلی آفتاب یک و دو، کمپ ساحلی کودک سینما دریا، برکه بی بی، کمپ ایران زمین، جنگلی گلستان، بلوار مشاهیر، کمپ مهتاب ریگو، کمپ و بوستان شهرداری سوزا، طبل، جزایر ناز، سلخ، باسعیدو، لافت، پارک و کمپ پارک دولاب و کندالو از جمله نواحی بسیار خوش منظره و خوش آب و هوا جزیره قشم است که از سپیده دمان صبح امروز شاهد حضور گسترده خانواده های قشموندان و مسافران نوروزی ورودی به این جزیره بود.

امروز دامان طبیعت میزبان مردم شریف و نجیب سرزمین آب و آفتاب است که پایان نوروز را به جشن نشسته اند، تا زمین و دریا با معنابخشی و طراوت خود ریشه امید و سرزندگی را به آنان هدیه دهند و در مقابل، میهمانان نیز در میثاقی دوباره، جاودانگی طبیعت را تضمین کنند.

مردم قشم، پس از پذیرایی از انبوه مسافران نوروزی در روزهای پایانی سال گذشته و همچنین روزهای آغازین سال نو، در آخرین روز از تعطیلات نوروزی به همراه میهمانان این جزیره زیبا و مرجانی، بر اساس اعتقادات خود برای دور کردن بد خلقی ها و نحسی ها و جایگزینی رفتار خوب و شادی، از خانه خارج و ساعاتی را در دل طبیعت به شادی می گذرانند.

سیزدهمین روز فصل بهاری روزی است که طبیعت با خود می گویید؛ فردا پر کارترین روز سال است برای من، باید گره از تمام سبزه های این شهر باز کنم مبادا کسی تو را آرزو کرده باشد...

خلیج فارس با گستره نزدیک به ۲۳۷ هزار و ۴۷۳ کیلومتر مربع بین ۲۴ تا ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ تا ۵۶ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده است و جزیره زیبای قشم، همچون نگینی بر پهنه آب های نیلگون آن می درخشد.