به گزارش ایرنا، تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و افتتاح حسابی تحت عنوان حساب ۱۰۰ امام به تدبیر امام خمینی(ره) جهت تامین سرپناهی امن و راحت برای مستضعفان و محرومان با پشتوانه کمکهای مالی افراد مستطیع و توانمند جامعه، در روزهای نخست به بار نشستن انقلاب حکایت از توجه نظام مقدس جمهوری اسلامی به اقشار ضعیف جامعه دارد که اقدامات ارزنده این نهاد انقلابی باعث چشیدن طعم شیرین خانهدار شدن افرادی شد که شاید در شرایط عادی امکان ساخت مسکن برای خود را نداشتند.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان متولی طرحهای توسعه روستایی به خصوص با تهیه و اجرای طرحهای هادی روستایی نقش به سزایی در امر توسعه همه جانبه روستاها داشته و توانسته گامی مهم در جهت بسترسازی مناسب برای بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بردارد و این اقدامات موجب نگه داشت جمعیت روستایی و مهاجرت معکوس روستائیان از شهرها به روستاها شده است.
وقوع اتفاقات مختلف از جمله زلزله و سیلاب در سالهای اخیر اگرچه خسارتهای چشمگیری به دنبال داشت اما آینده نگری بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در تاسیس بنیاد مسکن بیش از هر زمان دیگری تجلی یافت، چرا که تمامی منازل مسکونی که بیشتر در روستاها در نتیجه سیلابها و زلزلهها تخریب شده بودند در مدت زمان کوتاهی توسط این نهاد انقلابی و البته با مشارکت دیگر نهادها به خصوص بسیج سازندگی ساخته و در اختیار مردم قرار گرفت. بارش باران در اوایل فروردین ماه سال ۱۳۹۸ باعث طغیان خشکه رود اراک شد که باعث گرفتار شدن چندین روستای حاشیه تالاب میقان شد. همچنین جاری شدن سیلاب در اراک باعث تخلیه چندین روستا و خسارتهای شدید مالی به ساکنین شهرستانی اراک و کمیجان شده بود.
طی بارندگی در فروردین ۱۳۹۸ در استان مرکزی، سیلاب در مجموع از ۱۸ نقطه به تالاب میقان اراک هدایت شد. شدت بارش در خنداب، غرقآباد، کمیجان، شازند، اراک و خمین بیشتر از دیگر شهرستانهای استان مرکزی پیشبینی شده بود. همچنین ۲ روستای امامزاده عباس و مهدیآباد کمیجان به دلیل آبگرفتگی اراضی کشاورزی تخلیه شدند.
بلافاصله بعد از قطع بارشها و هدایت آب رودخانهها عملیات ساخت یا بازسازی واحدهای مسکونی در روستاها توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آغاز شد و در مدت کمتر از یک سال تمامی خانهها تحویل افراد شد.
بر اساس وعده های مسئولان، سالی در حدود یک میلیون مسکن باید در کشور ساخته شود. تامین بخشی از این یک میلیون مسکن به بنیاد مسکن سپرده شده است.
تامین مسکن محرومان باید برنامه اولویتدار بنیاد مسکن باشد
نماینده ولیفقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک گفت: تامین شرایط مناسب برای دستیابی قشر متوسط و ضعیف جامعه به سرپناه مناسب بهخصوص در مناطق روستایی باید برنامه اولویتدار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باشد.
آیتالله «قربانعلی دری نجفآبادی» افزود: بهرهمندی اقشار مردم از مسکن مستحکم و رعایت مولفههای سند آمایش سرزمین در ساخت و سازها از نکات مهمی است که باید مورد توجه این نهاد انقلابی قرار گیرد.
وی ادامه داد: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای موفقیت در امور خود باید یک نقشه آمایش سرزمین را تهیه و تمامی فعالیتهای خود از جمله ساخت و سازها و ایجاد زیرساختهای لازم را بر اساس آن انجام دهد.
نماینده ولیفقیه در استان مرکزی در خصوص مقابله با حاشیهنشینی نیز گفت: این پدیده نتیجه رشد مهاجرت از روستاها، نبود توان کافی در تامین سرپناه مطلوب، وجود بیکاری و اشتغال کاذب است و اگر وضعیت حاکم بر مناطق حاشیه نشین به درستی مدیریت نشود، می تواند جامعه را با چالش مواجه کند.
آیتالله دری نجفآبادی اظهار کرد: زندگی در مناطق حاشیهای و کنش متقابل اعضای ساکنان این محلهها عامل به وجود آورنده فرهنگ خاصی است که با فرهنگ متداول حاکم بر جامعه شهری تفاوتهایی دارد و متولیان امر به خصوص بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باید برای مقابله جدی با این پدیده، زمینه استفاده از ظرفیت همه دستگاه های اجرایی را فراهم کند.
وی اضافه کرد: توجه به خانوادههای معلولان، ایتام، محرومان و نیازمندان در حوزه مسکن نیز امر مهمی است که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باید در در دستور کار قرار دهد.
امام جمعه اراک نسبت به استفاده از نیروهای پاکدست و توانمند در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تاکید کرد و گفت: در پرداختیها نیز باید نهایت دقت بهکار گرفته شود.
ساخت هشت هزار واحد مسکونی روستایی و شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت استان مرکزی توسط بنیاد مسکن
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی گفت: از یک میلیون مسکن متعهد شده دولت سیزدهم در قالب اجرای طرح نهضت ملی مسکن، ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی سهم بنیاد مسکن کشور است که بر اساس تقسیم بندی ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی شهری و بازسازی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی به این نهاد انقلابی واگذار شده که سهم استان مرکزی ساخت هشت هزار واحد شهری و روستایی است.
«علی عسکری»بیان کرد: ساخت مسکن در قالب طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت به بنیاد مسکن واگذار شده است که شمار آن در استان مرکزی ۳۱ شهر است.
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی اظهار کرد: تاکنون ۴۶ هکتار زمین از سوی راه و شهرسازی برای ساخت پنج هزار و ۲۷۰ واحد مسکونی در ۲۰ شهر استان، تامین و تحویل شده و در ۱۰ شهر دیگر استان، کمبود زمین وجود دارد که اداره کل راه و شهرسازی استان وظیفه دارد نسبت به تامین این مهم اقدام کند.
عسکری ادامه داد: در سامانه شهرهای تحت پوشش بنیاد مسکن، تاکنون ۳۲ هزار و ۳۸۲ متقاضی نسبت به ثبت نام خود در طرح نهضت ملی مسکن اقدام کردهاند که از این تعداد ۹ هزار و ۸۳۸ متقاضی تشخیص نهایی شده و جامعه هدف چهار ساله بنیاد هستند که باید برای ساخت واحد مسکونی برای این جامعه هدف برنامهریزی صورت میگیرد.
وی تاکید کرد: از این تعداد نیز پنج هزار و ۲۷۱ خانوار تایید نهایی شدند که باید امسال برای این تعداد متقاضی مسکن ساخته و تحویل شود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی با بیان اینکه اکنون عملیات اجرایی چهار هزار و ۷۵۶ واحد مسکونی کلید خورده، گفت: ساخت واحدهای مسکونی در تمام شهرهای استان مرکزی آغاز شده است.
عسکری عنوان کرد: تاکنون برای ۲ هزار و ۴۴۲واحد مسکونی پروانه صادر شده و فونداسیون یکهزار و ۸۵۰ واحد مسکونی نیز انجام شده و برای یکهزار و ۸۰۱ واحد مسکونی اسکلت و سقف ایجاد شده ، ۲۰۲ واحد سفت کاری شده و عملیات نازک کاری ۱۴۱ واحد مسکونی انجام و ۱۲۴ واحد نیز به بهرهبرداری رسیده است.
وی در خصوص اجرای طرح ۶۰۰ واحدی غدیر واقع در کوی کوثر اراک نیز گفت: عملیاتی کردن طرحهای مسکونی در قالب نهضت ملی مسکن شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در حیطه مسئولیت راه و شهرسازی است که با تشخیص مسئولان استانی ساخت این طرح مسکونی به بنیاد مسکن واگذار شده که اکنون با سرعت بالایی در حال اجرا است و تلاش است تا پایان سال این واحدهای مسکونی به بهرهبرداری برسد.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی یادآور شد: با توجه به اینکه اراک به عنوان کلانشهر مطرح است، میزان تسهیلات اختصاص یافته در راستای اجرای طرح نهضت ملی مسکن ، سه هزار و ۵۰۰ میلیون ریال است که برای اجرای این طرح، زمین رایگان نیز از سوی راه و شهرسازی تحویل شده و خدمات صدور پروانه توسط شهرداری و تهیه محاسبات و نقشه از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان با تخفیفات ۵۰ درصدی انجام میشود و متقاضیان نیز بر اساس اولویت و قرعه کشی تعیین و در سامانه پذیرفته شدند.
عسکری با اشاره به اجرای طرح هادی در روستاها نیز گفت: سال گذشته با کمک دولت سیزدهم و مسئولان استانی، اعتباری به میزان یکهزار و ۱۰۰ میلیارد ریال برای اجرای طرح هادی در ۱۶۱ روستای استان تخصیص یافت و از محل اعتبار قیر رایگان حدود ۵۲۶ هزار و ۸۳۰ مترمربع آسفالت اجرا و در ۵۹ روستای استان نیز بازنگری طرح هادی انجام شد.
وی تصریح کرد: پارسال سه هزار و ۵۰۰ جلد سند شهری و روستایی در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر استان با همکاری اداره کل ثبت اسناد و املاک استان صادر شد و امید است در سال جدید نیز در این خصوص استان مرکزی از استانهای پیشرو باشد.
بازسازی منازل روستایی
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه بر اساس آخرین آمار، تعداد مسکن روستایی استان حدود ۱۰۱ هزار واحد است، افزود: از این تعداد حدود ۵۶ هزار واحد طی سالهای گذشته باز سازی شده و مقاومسازی تمام واحدهای مسکن روستایی استان تا سال ۱۴۱۰ هدفگذاری شده و بر این مبنا، سالیانه سهمیه اعتبارات بهسازی و بازسازی مسکن روستایی به بنیاد مسکن استان تخصیص مییابد.
عسکری خاطرنشان کرد: امید است با تعامل و هم افزایی مدیران ارشد استان و بانکها علاوه بر جذب اعتبارات استانی، بتوان از اعتبارات شناور کشور نیز بهرهگیری کرد.
رشد سه برابری کمکهای مردمی به حساب ۱۰۰ امام
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی نیز گفت: میزان کمکهای مردمی استان حساب ۱۰۰ امام خمینی( ره) در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد سه برابری داشته است.
حجت الاسلام «محمد امین حقدادی» با اشاره به اینکه سال گذشته افزون بر ۱۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض به ولی نعمتان جامعه صورت گرفت، افزود: در این راستا ۱۶۰ مورد متقاضی داشتیم که بر اساس پالایش سیستمی و میدانی، ۶۳ متقاضی واجد شرایط شناخته شدند که این مبالغ از ۱۰۰ میلیون ریال تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات بلاعوض به این جامعه هدف در سطح استان مرکزی پرداخت شد.
وی اظهار کرد: میزان مشارکتهای مردمی حساب ۱۰۰ امام خمینی( ره) سال گذشته به صورت نقدی بود که نسبت به مشابه دو سال گذشته با افزایش سه برابری همراه بود که رویکرد محوری امسال جذب مشارکتهای غیر نقدی مردم نیز است.
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی گفت: علاوه بر جذب کمکهای نقدی، بخش دیگری از فرمان امام راحل، مشارکت غیر نقدی مردم بود که ایشان از مردم درخواست کردند هر کس زمین دارد، به بنیاد مسکن تحویل دهد تا برای محرومان مسکن بسازند در غیر اینصورت متناسب با مشاغل مرتبط با مسکن ،خدماتی به ولی نعمتان جامعه ارایه دهند.
حجت الاسلام حقدادی تاکید کرد: عمده کمکها در حساب ۱۰۰ امام راحل در راستای ساخت مسکن است اما با توجه به رویکرد بنیاد مسکن میتوان در امر مدرسه سازی برای مناطق محروم نیز مشارکت کرد.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ۲۱ فروردین ماه سال ۱۳۵۸ به دستور امام خمینی(ره) تاسیس شد.