شاهین شادنیا روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: یک نوع قارچ سمی به نام کلاهک مرگ (آمانیتا فالوئیدس) پس از مصرف، فرد را دچار علائم گوارشی میکند و ممکن است چند ساعت بعد بهبود یابد اما غافل از آنکه روی کبد عوارض ایجاد میکند و به مرور باعث زردی و خونریزی کبد میشود که دیگر اقدامات درمانی جوابگو نیست.
وی اظهار داشت: تهوع و استفراغ، اسهال و شکم درد و تعریق از دیگر علائم مصرف قارچهای سمی و وحشی است که گاهی علائم مغزی مانند توهم، خواب آلودگی، تشنج یا بیقراری با آن همراه میشود. این نشانهها اغلب چهار تا ۲۴ ساعت پس از خوردن قارچ ظاهر میشود و مسمومیت کلیوی یا آسیبهای مغزی ممکن است طی روزها یا هفتهها بعد ظاهر شود.
شادنیا تاکید کرد: در صورت هرگونه شک به مسمومیت با قارچ، باید هرچه سریع تر فرد مسموم شده را به بیمارستان منتقل کرد و نباید جلوی تخلیه معده فرد مسموم شده را گرفت.
وی اظهارداشت: افراد باید از چیدن، خریدن و خوردن قارچهای روییده شده در طبیعت، کوه و دشت پرهیز و از قارچ های خوراکی پرورش یافته در کارخانه های معتبر استفاده کنند.
آبپز یا کباب کردن قارچهای وحشی طبیعت، سم آنها را از بین نمیبرد و تنها راه پیشگیری از مسمومیت با قارچهای وحشی، پرهیز از مصرف این نوع قارچها است
رئیس بخش مسمومیت بیمارستان لقمان حکیم تصریح کرد: آبپز یا کباب کردن قارچهای وحشی طبیعت، سم آنها را از بین نمیبرد و تنها راه پیشگیری از مسمومیت با قارچهای وحشی، پرهیز از مصرف این نوع قارچها است.
شادنیا ادامه داد: به دلیل وجود حشرات و باکتریهای بیماریزا، قارچها را پیش از مصرف باید به خوبی شست و به طور کامل پخت و سپس استفاده کرد.
به گزارش ایرنا، بر اساس اعلام روابط عمومی سازمان اورژانس کشور، همه ساله با شروع فصل بهار و به دنبال بارندگی های فصلی شاهد رویش قارچهای خود رو در دامنه طبیعت هستیم که از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه قارچ های خوراکی هستند و به همین دلیل مصرف آنها همه ساله موجب مسمومیت تعداد زیادی از شهروندان می شود.
دستورالعمل کنترل و درمان مسمومیت های ناشی از قارچ های سمی تدوین و به مراکز اورژانس سراسر کشور ابلاغ شده است.
پیش از این نیز حسن نوری معاون سازمان اورژانس کشور در گفت و گو با ایرنا علائم مسمومیت با قارچ سمی را ۲ شکل اعلام کرد و افزود: در یک نوع از مسمومیت، فرد با علائمی مانند تهوع، سردرد، سرگیجه بعد از حدود ۲ و ۳ ساعت پس از مصرف مواجه میشود که باید هرچه زودتر به مراکز درمانی مراجعه کند؛ در این نوع مسمومیت احتمال مرگ و میر زیاد نیست اما در نوع دیگر مسمومیت که فرد بعد از چهار ساعت، دچار نشانههای مسمومیت از جمله مشکلات گوارشی و درگیریهای کبدی و احساس گرمای شدید، کاهش تنفس و اختلال هوشیاری میشود، احتمال مرگ بیشتر است.
نوری درباره مواردی که میتواند به درمان افراد دچار مسمومیت با قارچ کمک کند، گفت: اگر این فرد در کمتر از نیم ساعت پس از مصرف قارچ سمی، استفراغ کند و این مواد از معدهاش خارج شود بسیار خوب است؛ اما تحریک فرد که هوشیاری کافی ندارد یا خوراندن موادی مانند مایع ظرفشویی به فرد برای استفراغ بسیار خطرناک است زیرا امکان ورود این مواد به ریه و خفگی بیمار وجود دارد.
وی مصرف محلول ۵۰ سی. سی ذغال فعال که در مراکز درمانی و خانههای بهداشت معمولا وجود دارد را برای کاهش اثرات قارچ سمی و برخی گیاهان مفید ارزیابی کرد و گفت: البته این درمان نیز درباره افرادی است که دارای هوشیاری کامل هستند.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور خطاب به مردم خواست هنگام حضور در طبیعت از کندن و مصرف هر نوع قارچ به شدت خودداری کنند.
وی تاکید کرد: پختن و سرخ کردن قارچ سمی به هیچ عنوان سم آن را بین نمی برد همچنین باید قارچ های کارخانهای را نیز در کوتاه مدت مصرف کرد چون ممکن است در مدت طولانی، مواد سمی روی قارچهای پرورشی اضافه و موجب مسمومیت فرد شود.
نوری شستن کامل قارچ پرورشی را مهم دانست و گفت: قارچهای کارخانهای پس از خرید باید به طور کامل و صحیح شسته و تمیز شود زیرا ممکن است بقایای آثار سموم شیمیایی که در هنگام پرورش به آنها زده شده هنوز روی قارچها مانده باشد.