به گزارش ایرنا، کشتی گلستان تاریخچه غنی و قابل احترامی دارد که برخی رکوردهای ثبتشده آن با گذشت سالها جابهجا نشده و جایی زوالناپذیر در ورزش کشور برای خود دست و پا کرده است.
یکی از جاودانهترین رکودهای مربوط به کشتی ایران در اختیار رضا سوختهسرایی سنگین وزن پرافتخار و به گمان تکرارنشدنی کشتی ایران قرار دارد.
سوختهسرایی در ۲ بخش، دارای رکورد قابل توجه است. یکی از آنها قهرمانی در هر دو رشته آزاد و فرنگی در بازیهای آسیایی است که نه قبل و نه بعد از آن توسط ورزشکار دیگری تکرار نشد.
دومین رکورد دست نیافتنی سوخته سرایی، پرچمداری در بازی های آسیایی است. او در سه دوره آخر بازیهای آسیایی که هر سه را نیز با کسب مدال طلا به پایان رساند، مسوولیت پرچمداری کاروان ایران را نیز برعهده داشت و این افتخار برای هیچ ورزشکار دیگری در بازی های آسیایی تکرار نشد.
پس از این کشتیگیر پرآوازه گلستانی، محمود نامجو با ۲ بار پرچمداری در رده دوم دارندگان این افتخار قرار دارد.
بزرگی کار سوختهسرایی آنجایی مشخص میشود که ببینیم بزرگان نامآوری مانند عبدالله موحد، امیررضا خادم، آرش میراسماعیلی، علی دایی، حسین رضازاده و بهداد سلیمی هر کدام یکبار پرچم کاروان ورزش ایران را در ادوار گوناگون بازی های آسیایی حمل کردند تا اهمیت مسوولیت سه بار پرچمداری سوخته سرایی و نقش آفرینی موثر او در آن روزهای ورزش ایران بیش از پیش آشکار شود.
رمضان خدر دیگر قهرمان به یادماندنی و تاریخساز ورزش گلستان است که مدالهای ارزشمند فراوانی همراه با تاریخسازی در کشتی کشور به دست آورد اما به دلیل کمتوجهی مدیران، به نماد مظلومیت کشتی ایران معروف شد تا حدی که از او به عنوان اسطوره گم شده در کشتی ایران یاد میکنند.
او مشهور به مرد طلایی جامهای معتبر، ۹ سال متوالی قهرمان وزن ۵۷ کیلوگرم کشتی بزرگسالان ایران شد که پس از آن هیچ کشتیگیر دیگری موفق به تکرار آن نگردید.
صید مدال طلای جام جهانی، نائب قهرمانی در مسابقات جهانی استانبول، مقام پنجم المپیک مونترال و هفتم مونیخ و سه طلای پیشکسوتان جهان بخشی از افتخارات این کشتی گیر اهل شهر نوکنده است.
خدر که یکی از سه بازمانده تیم ایران از المپیک مونیخ بود و در سال ۱۹۷۴ به مقام نایب قهرمانی جهان رسیده بود، با اندک هوشیاری می توانست در المپیک مونترال مدال برنز بگیرد اما با شکست در دور ششم برابر حریف آلمان شرقی در رده پنجم ایستاد.
پرچمدار دیگر مدال آوری کشتی گلستان اویس ملاح کشتی گیر اهل شهر نوکنده است که در سبک وزن مسابقه می داد. ملاح علاوه بر برنز قهرمانی جهان، سه بار به مدال نقره قهرمانی آسیا رسید و یک مدال طلا و یک برنز بازیهای آسیایی پکن و هیروشیما را نیز به گردن آویخت.
ملاح همچنین در المپیک ۱۹۹۲ بارسلون به مقام نهم رسید.
نایب قهرمانی در جام جهانی ادمونتون، طلا و برنز رقابتهای قهرمانی آسیا و تجربه حضور در المپیک تابستانی آتلانتا توسط عیسی مومنی، برنز بازی های آسیایی پکن توسط جلیل جهانشاهی و ۲ طلا و یک نقره قهرمانی آسیا توسط حسن طهماسبی دیگر افتخارات سال های پیشین کشتی گلستان است که از کسب آخرین مدال آن بیش از یک دهه میگذرد.
اما سالهاست که کشتی گلستان از روزهای افتخارآمیز خود گرفته و به استانی کم فروغ و استعداد در کشتی تبدیل شده است.
کم توجهی به استعدادیابی، روند رو به پیشرفت کشتی گلستان را کند کرد و با پایان سلطنت این منطقه به خصوص بخش های غربی آن در ورزش اول ایران، زمینه ظهور ستارههایی از شهرها دیگر مانند جویبار مازندران فراهم گردید.
شهر کوچک نوکنده گلستان که روزی معدن ستاره سازی و قهرمان پروری کشتی محسوب می شد، پس از سالها دست و پنجه نرم کردن با مشکلاتی همچون کمبود امکانات، نبود زیرساخت های مناسب و کم توجهی به استعدادیابی، از روزهای خاطره ساز و تاثیرگذار خود فاصله گرفته است و موجبشده دیگر از این منطقه کشتیگیری در قد و قوارههای اویس ملاح و رمضان خدر ظهور نکند.
با سپریشدن روزهای درخشان کشتی گلستان، بی تفاوتی مسوولان و با پا به سن گذاشتن نسل طلایی، توجه و علاقه مردم به کشتی هم کم و کمتر شد و هواداران ورزش برای جایگزینکردن رشتهای که بتواند رویای آنها را در مسابقات معتبر برآورده کند به سراغ بستکبال و والیبال و فوتبال رفتند.
پس از سالها تجربه سکون و رکود، مسوولان ورزش و کشتی گلستان بار دیگر به فکر تکرار روزهای طلایی کشتی افتادند و با تمرکز بر استعدادیابی در رده سنی پایه، عزم خود را برای رسیدن به قلههای پیشرفت کشتی جزم کردند.
میزبانی از اردوی تیم ملی کشتی آزاد نوجوانان در گرگان، یکی از بخشهای برنامهریزیشده برای پی بردن به اختلاف فنی کشتیگیران نوجوانان و ایجاد انگیزه در آنان برای تلاش بیشتر بود.
سرمربی تیم ملی نوجوانان کشتی آزاد به ایرنا گفت: گلستان در دهههای قبل یکی از قطبهای کشتی کشور بود و کشتیگیران این استان جایی محکم در سکوی توزیع مدال مسابقات جهانی و آسیایی داشتند که مسوولان کشتی این استان باید تلاش کنند با برنامهریزی اصولی و بهخصوص توجه به ردههای سنی پایه بار دیگر به روز اوج برگردند.
بهنام احسان پور گفت: دور شدن گلستان از جایگاه واقعی و مورد انتظار باعث شد انگیزه افراد مستعد برای ورود به دنیای کشتی کم شود و استعدادهای که میتوانستند جای خالی بزرگان را پر کنند، راهی ورزشهای دیگر شدند.
وی بیان کرد: برگزاری اردوی تیم ملی نوجوانان در گلستان فرصت مناسبی برای رویش مجدد انگیزه در کشتیگیران رده پایه این استان بود که امیدوارم مسوولان کشتی گلستان از این موقعیت به خوبی و درستی استفاده کنند.
سرمربی تیم ملی نوجوانان کشتی آزاد افزود: در کنار تمرینات ملیپوشان، در مدت زمان برگزاری اردو، تعدادی از کشتیگیران نوجوان گلستان هم به با ملیپوشان تمرین کردند که برخی از آنان دارای استعدادهای بسیار خوب و فراتر از انتظار بودند.
وی ادامه داد: مسئولان استانها بهخصوص مناطق دارای استعدادی مانند گلستان باید نگاه ویژه ای به این ورزش داشته باشند تا با ظهور ستارههای جوان، پشتوانه تیم ملی در همه ردهها غنی و پربارتر از همیشه باشد.
احسانپور ارتقای دانش مربیان برای منظور رفع فقر فنی، برگزاری دوره های آموزشی با حضور مدرسان فدراسیون ، رفع برخی کمبودهای زیرساختی و تجهیزات مناسب را از جمله پیشنیازهای مهم رشد کشتی گلستان برشمرد.
رییس هیات کشتی گلستان هم با قبول کم توجهی به رشد استعدادهای این رشته در سالهای قبل گفت: حضور در لیگ کشتی می تواند انگیزه کشتیگیران منطقه را مضاعف کند که در گام اول رسیدن به این هدف و برای رفع مشکلات مالی رایزنی با چند حامی مالی بخش خصوصی آغاز شده است.
علی اکبر بصیرنیا افزود: در سال های قبل گلستان در این ورزش دارای اسم و رسم بود و باید به آن آوازه قبل برسیم و حتی فراتر از آن برویم.
بصیرنیا با قبول وجود مشکلات مالی و اعتباری در کشتی گلستان گفت: از لحاظ اعتباری و بودجه در وضعیت خوبی نیستیم که برای حل آن راهاندازی مجمع خیرین ورزش کشتی را مورد نظر داریم.
وی تعویض ریل گذاری در توسعه ورزش کشتی پس از هر تغییر را یکی از اصلی ترین معضلات این ورزش در گلستان عنوان کرد و گفت: با ایجاد شورای سیاستگذاری کشتی، استفاده از تجربه پیشکسوتان را مورد توجه قرار دادهایم تا با تعویض یک مجموعه مدیریتی، سیاستگذاری ها دچار تغییر و دگرگونی نشود.
رییس هیات کشتی گلستان افزود: خانه کشتی استان از نظر تجهیزات بروز نیست و با امکانات و تجهیزات کهنه و قدیمی در حال فعالیت است و نیاز به توجه دارد.
وی با اشاره به ظرفیت برگزاری اردوی آماده سازی تیم ملی نوجوانان کشتی آزاد در گرگان گفت: با توجه به نگاه ۶ساله و چشم انداز بلند مدت این مجموعه برای رشد و ترقی کشتی گلستان همزمان با برگزاری این اردو ۲۰ کشتی گیر نونهال و نوجوان با اردونشینان تمرین کردند تا از تجربه ملیپوشان و کادر فنی تیم ملی استفاده کنند.
رییس هیات کشتی گلستان برگزاری دوره های آموزشی مربیان برای ارتقای فنی را از جمله فعالیت های پیش روی این مجموعه عنوان کرد.
وی با بیان اینکه درحال حاضر ۳ هزار و ۴۰۰ بیمه شده در این رشته ورزشی فعالیت می کنند که این تعداد باید به ۱۰ هزار نفر برسد.
مدیرکل ورزش و جوانان گلستان هم در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: اهتمام به ورزش کشتی از مهمترین برنامههای این اداره کل است و با توجه به مشکلات در زیرساخت های کشتی در استان بدنبال رفع آن با جذب منابع اعتباری هستیم.
قاسمعلی برزمینی گفت: خانه کشتی در شهرستان ها راهاندازی خواهد شد تا از این طریق استعدادهای کشتی استان شناسایی و زیر نظر مربیان برای حضور در مسابقات آماده شوند.
وی عنوان کرد: مساعدتهای مالی برای ترمیم امکانات و بهبود شرایط کشتی گلستان درحال انجام است.